19 Ιουν 2012

Γιούνκερ: Εξήγησα στο Σαμαρά ότι δεν θα γίνουν βαθιές αλλαγές


«Εξήγησα στον κ. Σαμαρά, πως δεν θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» που ζητούνται από την Ελλάδα, τόνισε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας παράλληλα, πως στην καλύτερη...
 
 περίπτωση θα υπάρξει μια χρονική παράταση. 
Και η Κομισιόν επισήμως ξεκαθάρισε, ότι δεν τίθεται θέμα νέου Μνημονίου για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι επιδιώκει τη διασφάλιση, ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.

«Του εξήγησα (στον Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που ήταν το πρώτο κόμμα στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου) πως, αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε το πρωί της Δευτέρας μακροσκελή συνομιλία με τον κ. Σαμαρά.

Μιλώντας στο δημόσιο αυστριακό ραδιοσταθμό Ο1, ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διευκρίνισε, ότι «πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες είχα δηλώσει, πως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη χρονική παράταση. Η ύφεση είναι πιο σημαντική στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος».

Ο ίδιος δήλωσε, πως δεν θέλει να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης παράτασης και ιδιαίτερα στην ακριβή διάρκειά της.

Την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα επί της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, υπογράμμισε νωρίτερα την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν. «Το ζητούμενο αυτών των συζητήσεων, που θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, είναι να γίνει μια αποτίμηση του που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στον σωστό δρόμο.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν σημείωσε, ότι η Επιτροπή δεν προβαίνει σε εικασίες επί των δυνατοτήτων να υπάρξει νέο Μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Πάντως, αρμόδιες πηγές της ευρωζώνης, που επικαλείται το ΑΠΕ, τόνισαν σήμερα, ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου», καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν, ότι στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος.

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις, Λάελ Μπρέιναρντ υποστήριξε, ότι υπάρχουν «μεγάλα περιθώρια» για επαναδιαπραγμάτευση στοιχείων του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με παράλληλη διατήρηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και μια επιμήκυνσή του, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους όρους, διαμήνυσαν ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη. Υπέρ μιας μεγαλύτερης «χρονικής ελευθερίας» για την Ελλάδα, από ένα έως δύο χρόνια, τάχτηκε, σε σημερινές δηλώσεις του και ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ.

Τη θέση πως δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε στα βασικά σημεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την Ελλάδα, αλλά να γίνουν κάποιες αλλαγές στα χρονικά περιθώρια του, διατύπωσε σήμερα στη Βιέννη, και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Αναφέροντας πως θα μπορούσε να φανταστεί μια παράταση του χρονικού πλαισίου, κατά ένα μέχρι δύο χρόνια, διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν υπάρξει ένα ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα, στο ίδιο το πρόγραμμα - το οποίο, όπως είπε, προβλέπει δημοσιονομική πειθαρχία, μεταρρύθμιση της διοίκησης και αναπτυξιακά μέτρα - δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr