19 Ιουν 2012

Νέες επαφές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό κυβέρνησης


Νέο κύκλο διαβουλεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ακόμη και εντός της ημέρας, θα έχουν σήμερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 
Από τις επαφές που είχε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της...
 
διερευνητικής εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διεφάνη ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. 

Όπως αναμενόταν άκαρπες απέβησαν οι συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. 
Σήμερα το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές της ΔΗΜΑΡ και με τη ΝΔ. 

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε χθες με τον κ. Κουβέλη, προαναγγέλλοντας πως θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ μετέφερε ένα καλό κλίμα και από τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, σημειώνοντας ότι έμειναν σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά να ολοκληρωθεί έως το βράδυ της Τρίτης η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, των αρχηγών τεσσάρων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Όσον αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τους υπουργούς που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, παρέπεμψε τις διαβουλεύσεις για μετά την επικύρωση της πολιτικής συμφωνίας.

Ο Φώτης Κουβέλης, πάλι, έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας. Ο κ. Κουβέλης κατάστησε σαφές, ότι η ΔΗΜΑΡ εξετάζει συμμετοχή της μόνο σε κυβέρνηση συνεργασίας «προοδευτικού χαρακτήρα» και «στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων», επαναφέροντας τις 7 θέσεις του κόμματός του για το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας. Επανέφερε δε ως όρο και το θέμα συμφωνίας στα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.

Άκαρπες απέβησαν οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, ότι θα «είμαστε αντίπαλοι με τη ΝΔ, διότι έχουμε διαφορετικές στρατηγικές» και προανήγγειλε, ότι αν κληθεί να παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα την αναλάβει, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος τόνισε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδωσε καμιά δέσμευση σχετικά με την αναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου. «Είπε ότι θα πάμε να συζητήσουμε και θα δούμε τι θα καταφέρουμε, χωρίς να υπάρξει δέσμευση» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε, ότι με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του κόμματός του.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr