29 Ιουν 2012

Π. Μπεγλίτης "Να έχουμε σαφείς προτεραιότητες στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας"


Απόσπασμα συν/ξης του Π. Μπεγλίτη,στην εκπομπή «ΣΚΑΙ ΤΩΡΑ» και στη Δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου

Για την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Υπουργού Οικονομικών. 

Να ευχηθώ Καλή Επιτυχία στο νέο Υπ. Οικονομικών, στον αγαπητό φίλο....
Γιάννη Στουρνάρα. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική
προσωπικότητα που έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα για  να υπερασπιστεί ένα σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης. Θα είναι δύσκολος ο ρόλος του, δύσκολη η αποστολή του. Του εύχομαι προσωπικά και πολιτικά να επιτύχει σε αυτό το δύσκολο έργο.

Για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της Ελλάδας
- Πρέπει να έχουμε συνείδηση των πολιτικών συσχετισμών που δημιουργούνται καθημερινά στην Ευρώπη. Οι συσχετισμοί είναι πολύ πιο ευνοϊκοί, εάν τους συγκρίνουμε με την κατάσταση που ίσχυε στην Ευρώπη πριν από 2 χρόνια. Τότε είχαμε ένα δίπολο επιβολής  Γαλλίας – Γερμανίας, το οποίο ασκούσε ένα τρόπο εκβιαστικό και αυταρχικό μιας μονομερούς στρατηγικής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σήμερα έχουμε φωνές, από τη Γαλλία με τη νέα της ηγεσία, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που ζητούν όλοι μαζί, όπως και εμείς, να αλλάξουμε αυτήν την στρατηγική που οδήγησε σε τεράστια αδιέξοδα την Ευρωζώνη και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Μέσα σ’ αυτή την συζήτηση πρέπει να είμαστε παρόντες. Κι’ αυτό θα πρέπει να είναι ένα πρώτο μεγάλο εθνικό στοίχημα. Να είμαστε παρόντες στους νέους, υπό διαμόρφωση, πολιτικούς συσχετισμούς.

Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση της πραγματικότητας. Με ρεαλισμό να δούμε τι ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τι διαπραγματευόμαστε. Είναι γεγονός ότι το κλίμα στην Ευρώπη συνεχίζει να  είναι αρνητικό. Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ στην διαπραγμάτευση για να είμαστε αξιόπιστοι, να βάλουμε σαφείς προτεραιότητες και όχι σωρευτικά ένα σύνολο θεμάτων, όπως συμβαίνει σήμερα στην προγραμματική συμφωνία των 3 κομμάτων, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική μας αξιοπιστία.

Πρέπει να διακρίνουμε με σαφήνεια και ρεαλισμό ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Γιατί κινδυνεύουμε να πάμε μ’ ένα σύνολο θεμάτων  προς διαπραγμάτευση και να εισπράξουμε αρνητικό κλίμα και αρνητικές απαντήσεις και φοβάμαι πως θα προσγειωθούμε με έναν ανώμαλο τρόπο και τότε θα έλθουν τα δύσκολα. Κι αυτή είναι η ανησυχία μου, ο προβληματισμός μου. Θα έλθουν τα δύσκολα στο εσωτερικό και κοινωνικό μέτωπο.

-Το να τα βάζεις στο τραπέζι όλα, δεν σημαίνει πως θα έχεις και θετικό αποτέλεσμα. Η εμπειρία μου από το Υπ. Εξωτερικών και τη διπλωματική υπηρεσία για πολλά χρόνια λέει ότι μπορεί να πλειοδοτούμε σε διαπραγματευτικούς στόχους, πρέπει όμως να έχουμε σαφή γνώση των συσχετισμών και των περιθωρίων διαπραγμάτευσης.

- Σήμερα στην Ευρώπη εξελίσσονται σημαντικές διαπραγματεύσεις για το κοινό μας μέλλον, όπως είναι η Τραπεζική Ένωση, η δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης, όλη η θεματολογία για την μορφή που θα πάρει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
Μας ενδιαφέρει αυτό; Ασφαλώς και μας ενδιαφέρει ακόμα και εάν το Ελληνικό πρόβλημα δεν είναι θέμα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου. Οι εξελίξεις των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων αφορούν άμεσα στην χώρα μας. Επομένως, χρειάζεται συνείδηση και γνώση της πραγματικότητας, η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε μ’ ένα τρόπο προεκλογικό μεγάλες προσδοκίες. Πρέπει να περπατήσουμε βήμα-βήμα.

- Τα προβλήματα για τη χώρα και την Ευρώπη είναι πολύ μεγαλύτερα από τις μεταξύ μας διαφορές. Οι ίδιες οι συνθήκες στην Ευρώπη θα μας κάνουν κάποια στιγμή να συγκλίνουμε όλοι στο μείζον, που είναι εάν θα υπερασπιστούμε συλλογικά ως Ευρωπαϊκοί λαοί και ευρωπαϊκές χώρες την Ευρωζώνη, την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και το κράτος δικαίου, τις κοινωνικές κατακτήσεις στην Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, το διαλύει. Δηλαδή, η μονομανία στρατηγικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Γερμανίας, η αρχιτεκτονική της Νομισματικής  Ένωσης κομμένη και ραμμένη στα ίδια μέτρα της Γερμανίας, διαλύει το κοινωνικό κράτος, που είναι η βάση της μεταπολεμικής ανάπτυξης και ειρήνης στην Ευρώπη.

Πέντε χώρες της Ευρώπης από τις 17 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μηχανισμό επιτήρησης. Αυτό δείχνει τα τεράστια δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης. Αν δεν πάμε σε μεγάλες αλλαγές μέσα στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει μέλλον. Φοβάμαι πως πολύ σύντομα θα δούμε κρίσεις και μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη. Είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία γίνεται λόγος  αυτή τη στιγμή πέρα από τις εκλογές και την  ανατροπή της Κυβέρνησης Μόντι, η έξοδος  της Ιταλίας από το ευρώ; Το έθεσε ο κ. Μπερλουσκόνι. Μπορεί κανείς να καταλάβει τί θα σήμαινε αυτό για την ευρωζώνη; Τι θα σήμαινε για την παγκόσμια οικονομία;

- Επειδή η κατάσταση είναι δραματική στην Ευρώπη, είναι δραματική στην Ελλάδα, οι πολιτικές δυνάμεις, αυτές που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και  οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πρέπει μπροστά στην μεγάλη κρίση, στους μεγάλους κινδύνους, να μιλήσουν με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο δρόμος είναι ανηφορικός και θα έχει πολλές εκπλήξεις, δραματικές στο άμεσο μέλλον.
Τελείωσε η προεκλογική περίοδος, ο λαϊκισμός και η πλειοδοσία σ’ εύκολες λύσεις. Μπορεί να σας φανεί παραδοξολογικό αλλά ήταν  η πρώτη φορά που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μίλησε με έναν τρόπο ειλικρινέστατο την προεκλογική περίοδο και το πληρώσαμε  αυτό.