30 Μαΐ 2012

Π. Μπεγλίτης: "Nα δημιουργήσουμε έναν ισχυρό υπεύθυνο πόλο της Κεντροαριστεράς "


ΣΥΝ/ΞΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ T.V.»
«ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ»


Για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

" Η συζήτηση πρέπει να περιστραφεί γύρω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στην Ισπανία....
Η κρίση στον τραπεζικό τομέα στην Ισπανία δείχνει, ή καλύτερα επιβεβαιώνει τη βαθιά δομική αλληλεξάρτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και δείχνει ότι το τοπίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στην Ευρωζώνη δεν είναι στατικό.
     Γιατί είναι ευρύτερη κρίση, δεν είναι κρίση μόνο της Ελλάδας.

  Σήμερα, η καρδιά των εξελίξεων είναι η Ισπανία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει domino effect αύριο, μεθαύριο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Έχουμε συνείδηση του τι δραματικές συνέπειες μπορούν να δημιουργηθούν από αυτό; "


   - Επειδή λοιπόν το ευρωπαϊκό πεδίο δεν είναι στατικό, εμείς στην Ελλάδα, ως πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διαβάζουμε και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Εάν σ’ αυτή τη σκληρή ευρωπαϊκή πραγματικότητα εμείς ή ο καθένας      από εμάς προτάσσει τη δική του εικονική πραγματικότητα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας, φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα η χώρα θα βγει έξω από αυτές τις εξελίξεις, παρά το βολονταρισμό, θα έλεγα, τον κατανοητό βολονταρισμό, την ορμή και το πάθος που επιδεικνύεται οψίμως από το χώρο της Αριστεράς, αλλά θα έλεγα και από το χώρο της συντηρητικής παράταξης.
 Εμένα με φοβίζουν πάρα πολύ οι εξελίξεις στην Ευρώπη. Θ’ αποδειχθεί ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες, δυστυχώς τότε, ο κ. Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία θεωρούσαν ότι ήταν αναπόφευκτες, ασκώντας σκληρή κριτική. Αρχικά τις πολέμησαν, τις υπονόμευσαν, ενώ μετά τις χαιρέτισαν εκ του αποτελέσματος.
    Στελέχη της ΝΔ χαιρετίζουν τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε ο κ. Βενιζέλος. Και όντως τ’ αποτελέσματα για τη χώρα είναι θετικά.

Όμως θέλω να κάνω μια πρόβλεψη. Εάν, δεν σχηματίσουμε, την επομένη των εκλογών, μια κυβέρνηση ευθύνης, βιώσιμη, λειτουργική, φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού θα τα χάσουμε όλα.
  Εμένα με φοβίζει πολύ η εύκολη προσέγγιση της Αριστεράς. Και με φόβιζε πάντα και με φοβίζει πολύ περισσότερο σήμερα, σ’ αυτές τις δραματικές συνθήκες που ζει η χώρα μας και ο ελληνικός λαός. Μακάρι να υπήρχαν εύκολες προσεγγίσεις, εύκολες λύσεις, γι’ αυτή τη βαθιά κρίση που χαρακτηρίζει την Ευρώπη και την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν. Και πρέπει να αναζητήσουμε ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε..
   Πρέπει να μετρήσουμε και να ζυγίσουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και κατά πόσο είναι ευνοϊκό το περιβάλλον. Ασφαλώς μια πρώτη ανάγνωση θα μας έλεγε ότι είναι ευνοϊκό το περιβάλλον γιατί έχουμε ένα νέο σκηνικό. Πάει να δημιουργηθεί, για να είμαι πιο ακριβής, ένας νέος πολιτικός συσχετισμός με αφορμή και με αφετηρία τις εξελίξεις των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Αρκεί αυτό; Μπορεί να αποδειχθεί πολύ λίγη αυτή η εξαιρετικά θετική εξέλιξη στη Γαλλία. Ν’ αποδειχθεί σύντομα ότι δεν αρκεί για ν’ αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες στρατηγικές αδυναμίες της ίδιας της Ευρωζώνης.

Για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας


-  Προσπαθώ να φέρω τη συζήτηση σ’ ένα πεδίο, σ’ ένα γήπεδο πραγματικότητας, η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή. Κανείς δε μιλάει γύρω από το τραπέζι και γενικότερα δε μιλάει στη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών αλλά και πριν την 6η Μαΐου με πραγματικά δεδομένα. Εμείς επιχειρήσαμε ως ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να δούμε το πραγματικό πρόβλημα αρθρώνοντας μια νέα ρεαλιστική και υπεύθυνη προσέγγιση. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Θα μιλήσουμε για την ανάγκη δημοσιονομικού νοικοκυρέματος;
-   Μιλήσαμε για το εθνικό φορολογικό σύστημα προεκλογικά. Δε μας άκουσε κανείς, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά η αναγκαιότητα του. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τον εθνικό διάλογο?
-   Το ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι μπορεί να παίξει και πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος πολιτικής σταθερότητας, την επομένη των εκλογών.
Εμείς θα θέλαμε,  υπό ορισμένες προϋποθέσεις ασφαλώς και εφ' όσον όλοι συμφωνούμε, να υπερασπιστούμε τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, την ευρωπαϊκή προοπτική και τη συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό πόλο, υπεύθυνο πόλο της Κεντροαριστεράς, βεβαίως με τη ΔΗΜΑΡ, βεβαίως και με το ΣΥΡΙΖΑ.
- Το ν’ αναδεικνύουμε τις αντιφάσεις δεν είναι καταγγελία. Είναι προστασία της αξιοπιστίας και της ευθύνης της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Θεωρούμε λοιπόν, όπως είναι διαμορφωμένοι οι συσχετισμοί, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει το ρόλο του πολιτικού σταθεροποιητή, να αμβλύνει την ψευδεπίγραφη, σήμερα, πόλωση που πάει να δημιουργηθεί για προεκλογικούς λόγους ανάμεσα σε μια συντηρητή παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαντασιώνεται ότι εκπροσωπεί ένα νέο πόλο αριστερό.