24 Μαΐ 2012

Ζητούν τήρηση των δεσμεύσεων, παρέχουν ανάπτυξη


Ελλάδα, ευρωομόλογα και ανάπτυξη βρέθηκαν  στο επίκεντρο της χθεσινής άτυπης και προπαρασκευαστικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά τη Σύνοδο, εξέφρασαν την επιθυμία τους να...
 
παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, ζήτησαν ξεκάθαρα την τήρηση των δεσμεύσεων.  

Το μήνυμα είχαν στείλει εξάλλου και οι ηγέτες της ευρωζώνης σε δηλώσεις τους που έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης, ενώ Μπαρόζο και Ρόμπει παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη Τύπου. Αναφορικά με το ζήτημα των ευρωομολόγων η διάσταση απόψεων παρέμεινε μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Έτσι μένουν ανοιχτοί λογαριασμοί για την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, στην οποία εξάλλου αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την έκδοση ομολόγων έργων και των άλλων μέτρων, που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Ζητούνται δεσμεύσεις, παρέχεται ανάπτυξη

Στη δήλωση που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες. Ωστόσο, σημειώνει, ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» τονίζεται στη δήλωση, ενώ σημειώνεται, ότι η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη.

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης υπογράμμισαν, ότι μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή» τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση. Σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου που διέρρευσε χθες μέσω του Dow Jones Newswires, σημειώνεται ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης προσδοκούν έναν ομαλό σχηματισμό κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές, η οποία θα έχει υπό την ευθύνη της το πρόγραμμα προσαρμογής και επαρκή πλειοψηφία για να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Πρώτα δεσμεύσεις, μετά στήριξη

Την στήριξή τους προς την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εμείς θα είμαστε στο πλάι της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της» σημείωσε ο Μανουέλ Μπαρόζο. Πρόσθεσε, ότι η Ευρώπη περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και τόνισε, ότι δεν πρέπει «να ξεφεύγουμε από το στόχο με τα υποθετικά σενάρια».

Για το ελληνικό ζήτημα μίλησε και ο Βαν Ρόμπεϊ εκφράζοντας και αυτός την επιθυμία του να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, ενώ δήλωσε, ότι έχουμε πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους. Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ τάχτηκαν υπέρ της ανάπτυξης παράλληλα με τη δημοσιονομική εφαρμογή ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην πιθανότητα να παρασχεθεί στην Ελλάδα ταχύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία. «Είναι ένα θετικό μήνυμα λοιπόν, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» επέμεινε.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε, ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη γεγονότων, αλλά η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει».

«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και τόνισε, ότι δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr