7 Απρ 2012

«Σφαγή» 3.810 νέων για μια θέση στο Δημόσιο- Το 88% έφτασε η αύξηση των υποψηφίων σε σχέση με το 2010


Η υψηλή ανεργία κυρίως στις ηλικίες κάτω των 27 ετών και οι χαμηλοί μισθοί στον ιδωτικό τομέα ωθούν πολλούς νέους με σπουδές στο εξωτερικό και μεταπτυχιακά σε εξειδικευμένους τομείς στο να βρούν «καταφύγιο» στο Δημόσιο....


Μπορεί ο δημόσιος τομέας να αποτελεί πυρήνα απαξίωσης για τους... βολεμένους υπαλλήλους και οι περικοπές σε μισθούς ακόμη και οι επικείμενες απολύσεις σε αρκετούς δημόσιους φορείς να αποτελούν αντίκινητρο στην επιλογή εργασίας, ωστόσο όπως όλα δείχνουν η ανεργία δεν αποτρέπει τους νέους από το να «στριμώξουν» τα ονειρά τους στο Δημόσιο λόγω ανεργίας.

Για αυτό το λόγο, μόνον έκπληξη δεν προκάλεσε στους καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης η αύξηση της τάξης του... 88% στις αιτήσεις για εισαγωγή στη σχολή!

Συγκεκριμένα, σε 3.810 ανήλθε ο αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στον 22ο εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ που αρχίζει τον επόμενο μήνα.

Από τους υποψηφίους, ποσοστό 91% είναι άνεργοι και 9% υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι.

Περισσότερες είναι οι γυναίκες, με ποσοστό 67%, έναντι 33% των ανδρών. Το 30% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 2% διδακτορικό, το 55% πτυχίο Α.Ε.Ι. και το 13% πτυχίο Α.Τ.Ε.Ι.

Ο αριθμός των αιτούντων είναι αυξημένος κατά 88% σε σχέση με το διαγωνισμό του 2009, όταν ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 2.023. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στον 22ο εισαγωγικό διαγωνισμό έληξε στις 14 Μαρτίου 2012.

Να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είναι ιδιαίτερα δύσκολες, απαιτούν τουλάχιστον ένα χρόνο προετοιμασίας και δεκτοί γίνονται ελάχιστοι υποψήφιοι.

Ειδικότερα, το 2010 η ΕΣΣΔΑ είχε δεχθεί 240 υποψηφίους, ενώ φέτος αναμένεται να γίνει «σφαγή» για μόλις... 80 θέσεις!

Πρόκειται περίπου για μια αναλογία ένας προς σαράντα, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη αγωνία των υποψηφίων για μια θέση εργασίας ακόμη και στο καταρακωμένο Δημόσιο. Οι ενδιαφερόμενοι πάντως κλήθηκαν να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους στην αίτηση. Το προκαταρκτικό στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει γραπτή δοκιμασία των υποψηφίων υποχρεωτικά στα ακόλουθα μαθήματα και στις παρακάτω ημερομηνίες:

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους: Σάββατο 26 Μαΐου 2012
Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική: Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι ώρες και ο τόπος διεξαγωγής των εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν στους ενδιαφερομένους με ανακοίνωση που θα αναρτηθεί στο κτίριο και στον ιστότοπο του ΕΚΔΔΑ, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.


NEWPOST