19 Φεβ 2012

ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ!


Γράφτηκε από  Cityzen 


Δεν ξέρουμε αν η είδηση που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες περί επαναλειτουργίας του στρατοπέδου της Κορίνθου θα επιβεβαιωθεί. Μακάρι αυτή η «μαύρη» είδηση...
να αποδειχτεί μία ακόμα πολιτική μπαρούφα. Ακόμα κι αν αποδειχτεί ακριβής, ωστόσο, είναι βέβαιο πως το στρατόπεδο δεν θα έχει την ακμή που είχε πριν από δυο τρία χρόνια, αλλά μικρότερη. Στην ουσία το στρατόπεδο θα επαναλειτουργήσει υποτυπωδώς. Αυτό ακριβώς, όμως, συνιστά εν τέλει μια καθαρή αποτυχία στην απόπειρα της λογικής να υπερισχύσει του παραλόγου. Η συγκεκριμένη απόφαση (επαναλαμβάνω, αν αποδειχτεί ότι ισχύει) κρίνεται σε δύο επίπεδα.

    Σε πρώτο επίπεδο κρίνεται με θλίψη, ανάμικτη με τρόμο και οργή γιατί αποδεικνύει με ποιον τρόπο λαμβάνονται οι αποφάσεις στον ευαίσθητο τομέα της εθνικής μας άμυνας. Αν προσέξει κανείς την δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κόλλια θα διαπιστώσει ότι –σύμφωνα με όσα λέει- ούτε λίγο ούτε πολύ το στρατόπεδο (που είχε κλείσει με βάση έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό του υπουργείου για ανακατανομή των δυνάμεών του και περιορισμό του κόστους) τώρα θα ξανανοίξει, γιατί …πρέπει να τονωθεί η τοπική οικονομία! Ο κ. Κόλλιας λέει, ας πούμε, ότι τώρα «η πόλη θα βρει τον κανονικό της ρυθμό…», ενώ πιο κάτω αναφέρει πως «ενόψει της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, με τα αλλεπάλληλα λουκέτα, είμαι βέβαιος ότι η επαναλειτουργία του Στρατοπέδου θα λειτουργήσει ως μία αναγκαία τονωτική ένεση ρευστότητας. Αυτή τη στιγμή ακόμα και η μικρότερη βοήθεια στον δοκιμαζόμενο εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του Νομού μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην πτώχευση και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών...». Αυτός είναι λοιπόν ο ρόλος του στρατού στην ζωή μιας κοινωνίας! Να λειτουργεί ως τονωτική ένεση ρευστότητας για τα καφέ, τα μπαρ και τα ψητοπωλεία…

Αλλά για την Εθνική μας Άμυνα θα μας πει κανείς, πάνω σε ποιον νέο σχεδιασμό του υπουργείου αναιρέθηκε η αρχική απόφαση να κλείσει το στρατόπεδο; Τι ζητάω θα μου πείτε; Σωστά, ας μην είμαι άδικος! Από έναν υπουργό Άμυνας σαν τον –παρίσταμαι και χαιρετίζω- Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά, πέρα από αρπακολλατζίδικες αποφάσεις, μικροκομματικού συμφέροντος.

Για να αναδειχτεί ακόμα καλύτερα το μπάχαλο που επικρατεί και η τρικυμία εν ποτηρίω, ο σχεδιασμός (λέμε τώρα) του υπουργείου προβλέπει (πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις) να παραχωρηθούν και κάποιοι χώροι για να γίνει το διοικητικό κέντρο! Εδώ ο Λόχος Διοικήσεως, εκεί τα μαγειρεία, παραδίπλα το Δημαρχείο, πιο κάτω η αστυνομία και στην πέρα γωνιά το φυλάκιο της σκοπιάς. Όλα αχταρμάς, όλα χύμα –αρκεί φυσικά να ικανοποιηθούν όλοι!

    Σε δεύτερο επίπεδο η απόφαση κρίνεται με αισθήματα πικρίας για την ευκαιρία που χάνει η πρωτεύουσα του νομού. Η απόφαση να κλείσει το στρατόπεδο της Κορίνθου ήταν απολύτως λογική –η μόνη λογική απόφαση εδώ και χρόνια στο νομό. Πάει καιρός που το στρατόπεδο δεν προσφέρει τίποτα –ή για να είμαστε πιο δίκαιοι προσφέρει ελάχιστα- στην οικονομική ζωή της πόλης. Οι μοναδικές επιχειρηματικές μονάδες που ενισχύονται από την παρουσία των στρατιωτών είναι τα καφέ και τα ψητοπωλεία. Η συνεισφορά του στρατού στην οικονομική ζωή περιορίζεται αυστηρώς εκεί. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να το δει κανείς, ούτε να έχει τελειώσει οικονομικές σχολές. Αρκεί να έχει πάει ο ίδιος φαντάρος. Όλα του τα χρήματα κατά τις εξόδους ξοδεύονταν σε αυτές τις δραστηριότητες.

Για να κερδίσει αυτά τα λίγα -που θα γίνουν ολίγιστα, αφού το στρατόπεδο θα υπολειτουργεί- η Κόρινθος έχασε μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει τα 330 στρέμματα του στρατοπέδου σε έναν χώρο ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών του νομού, με απροσμετρήτως μεγαλύτερα κέρδη από την εξοικονόμηση χρόνου (όλες οι υπηρεσίες σε μερικά μέτρα απόσταση) και χρήματος (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως από μισθώματα).

Ακόμα χειρότερα, η Κόρινθος έχασε μια μοναδική ευκαιρία να μετατρέψει τα 330 στρέμματα του στρατοπέδου σε έναν πολυχώρο αναψυχής, άθλησης και περιπάτου, έναν χώρο γαλήνης. Έχασε επίσης την ευκαιρία να αξιοποιήσει το Πεδίο Βολής, για το οποίο υπήρχαν σχέδια για την μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο.

Σε όσους «έθαψαν» μια ακόμα ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη πόλη θερμά συλλυπητήρια!