19 Φεβ 2012

Τι συμβαίνει με το στρατόπεδο της Κορίνθου;


 Άρθρο aπο ΠΡΩΤΗ NEWS

(…)“Πληρώνουμε 20 ευρώ την κάθε ώρα σκοπιάς σε στρατόπεδα που δεν χρειαζόμαστε και τα κρατάμε ανοιχτά για ένα και μόνο λόγο:τη ψηφοθηρία! Δεν πρόκειται για υπερβολή. Παρά την...
οικονομική τραγωδία διαρκείας την οποία ζει η χώρα και οι πολίτες της, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Κι ένα απ΄ αυτά είναι η νοοτροπία των “εθνοπατέρων” μας!”(…) (απόσπασμα από άρθρο του site On Alert 12-2-12)

H είδηση που μετέδωσε το συγκεκριμένο site ειδικευμένο σε θέματα   που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας , δυστυχώς είναι άκρως επίκαιρη για τα τεκταινόμενα της Κορινθίας.
Το στρατόπεδο της Κορίνθου έχει μπει στο στόχαστρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης της ΝΔ με στόχο να «λαβώσει» πολιτικά το ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της Κορινθίας Πάνο Μπεγλίτη.
Δεν είναι τυχαίο πως μόλις εκείνος έφυγε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,τα στελέχη του κόμματος στο νομό, συνεπικουρούμενα από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου εφηύραν την εκπρόθεσμη "διαφωνία» τους,  με το κλείσιμο του 6ου Συντάγματος Πεζικού. Εν προκειμένω, κάποιοι σκιαγράφησαν   την «φωνή» της τοπικής κοινωνίας μέσα από την απόφαση του Επιμελητηρίου,  που στο εγγύς παρελθόν περιέργως σιωπούσε και στα στελέχη της ΝΔ της Κορινθίας, αδιαφορώντας για την εκπεφρασμένη άποψη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αντιπεριφέρειας Κορινθίας, του δήμου Κορινθίων, του Πανεπιστημίου, του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου, των Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αδιαφορώντας ακόμα, για την λύση που έδωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που αφορά στην δημιουργία νέου διοικητηρίου μέσω των ΣΔΙΤ και στην μεγάλη ευκαιρία που δίδεται  να γίνει στο 6ο ΣΠ και να ξεκινήσει μια νέα εποχή για την Κόρινθο.
Και εάν κάποιος μπορεί να κατανοήσει το σύνηθες των μικροπολιτικών παιγνίων σε τούτη εδώ την χώρα και να διαισθανθεί γιατί π.χ. ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κόλλιας εκφράζει την χαρά του που ενδεχομένως το στρατόπεδο της Κορίνθου επαναλειτουργήσει  κι επομένως η κομματική του πελατεία ευφρανθεί  από την παράταση ζωής των μισθωμένων  κτισμάτων της  από το  δημόσιο, σίγουρα δεν μπορεί να μην  εξοργισθεί με την συνεχιζόμενη πολιτική υποκρισία που θέλει, εάν η είδηση αληθεύει, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να ανοίγει ένα στρατόπεδο που υπολειτουργεί σε μια εποχή που η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο...Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται εξωφρενικός και μόνο ο αριθμός των 2.500.000 ευρώ που δίδει  τον χρόνο το δημόσιο  μόνο από μισθώματα των διάσπαρτων δημοσίων υπηρεσιών.
Από την άλλη, αποτελεί διγλωσσία κι αναξιοπιστία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όταν η χώρα διαβεβαιώνει πως δεσμεύεται να πετύχει του δημοσιονομικούς της στόχους και δεσμεύεται για μείωση των δημοσίων δαπανών,να προχωρά σε τέτοιου είδους αποφάσεις « του ποδαριού» με στόχο την ψηφοθηρία  .
Η υπόθεση πια δεν αφορά τον Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα. ..
Το θέμα ξεφεύγει ακόμα κι από την τραγική πολιτική ελαφρότητα που απαιτείται για  την άρση  μιας τέτοιας  υπουργικής απόφασης.
Ο Μπεγλίτης ανέλαβε το πολιτικό κόστος της επιλογής του. Τι αποφάσισε επί της ουσίας όμως  ο Μπεγλίτης ;
Το 6 ο Σύνταγμα Πεζικού που ήταν κέντρο νεοσυλλέκτων μετατράπηκε σε Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων  και μεταφέρθηκε από τη κεντρική Ελλάδα στην Κόρινθο το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού!
Άρα το στρατόπεδο στη Κόρινθο δεν έκλεισε.
Ο εξορθολογισμός των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναγκαίος για οικονομικούς και επιχειρησιακούς λόγους χωρίς μάλιστα να θίγεται η επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας, αλλά και απαιτούμενο στο πλαίσιο εφαρμογής της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται από την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
 Υπέρ αυτού του εξορθολογισμού -έστω και με κάποιους περιορισμούς- είναι και η πλειοψηφία των στρατιωτικών ,ειδικά των νεότερων, που δεν ανησυχούν ακόμη αν θα γίνουν “στρατηγοί”. Κι αυτό γιατί έχουν κατανοήσει πολύ καλά ότι αν δεν κοπούν χρήματα από την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και το κλείσιμο όλων των αχρείαστων μονάδων και στρατοπέδων, τότε οι περικοπές που έρχονται θα έχουν να κάνουν πάλι με τη τσέπη τους και το εισόδημά τους.
Πόσα στρατόπεδα θα μπορούσαν να είχαν κλείσει ήδη; Το επιτελείο που είχε δίπλα του ο Πάνος Μπεγλίτης όταν ήταν Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ,είχε συντάξει μια λίστα με περισσότερα από 450 στρατόπεδα που θα μπορούσαν να κλείσουν άμεσα. Η λίστα είχε προκαλέσει φυσικά σοκ στους στρατιωτικούς που τελικά όμως είχαν καταλήξει σε μία εναλλακτική λίστα με 110 στρατόπεδα.
Κι ενώ όλα αυτά υποτίθεται πως είναι επιτακτική ανάγκη για την χώρα μας, σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η πολιτική ηγεσία φέρεται να δρα και να συμπεριφέρεται ούσα σε εποχές Μαυρογιαλούρου!
Ντροπή!