11 Φεβ 2012

Σε νευρική κρίση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για το νέο Μνημόνιο


Κορυφώνονται οι αντιδράσεις βουλευτών σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το νέο Μνημόνιο. Ένα εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή δεκάδες βουλευτές και των δυο κομμάτων εκφράζουν πλέον ανοιχτά την αντίθεση τους, ενώ πολλοί εξ' αυτών τονίζουν, ότι δεν...
πρόκειται να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση. 

Ένας ακόμη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκε. Πρόκειται για τον βουλευτή Ζακύνθου Δημήτρη Βαρβαρίγο. 
Και όλα αυτά παρά τις προειδοποιήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά ότι θα διαγραφούν, εάν δεν συμμορφωθούν με την μνημονιακή γραμμή.

Στην ΝΔ μετά τους βουλευτές Χρήστο Ζώη (Λάρισας), Δημήτρη Σταμάτη (Αιτωλοακαρνανίας), Μαργαρίτη Τζίμα (Δράμας) και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο (Εύβοιας), άλλοι δύο βουλευτές, οι κκ Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής) και Παναγιώτης Μελάς (Α’ Πειραιώς) δήλωσαν, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης.

Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και από τους κοντινούς στον κ Σαμαρά βουλευτές. Στην ομιλία του ο κ. Μαρκόπουλος ανάφερε, ότι "την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε, την συνέταξε ο υπουργός του 8% και πρόσθεσε, ότι όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα". Ο τομεάρχης άμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά "μέχρι πριν από δύο εβδομάδες  έλεγα αυτά που μας λέγατε εσείς και ο κ. Μιχελάκης, ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι θα τα διαπραγματευθείτε εσείς μετά τις εκλογές,  τώρα τι θα πώ;".

Προβληματισμό και αμφιβολίες για τα νέα μέτρα εξέφρασαν κι άλλοι βουλευτές, όπως οι κ. Θ. Καράογλου, Κ. Τζαβάρας, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Θ. Λεονταρίδης
Απαντώντας στις ενστάσεις τους ο κ. Σαμαράς επισήμανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και είπε: «Τι θέλετε να γίνει, να αγοράζουμε τρόφιμα και βενζίνη με δελτίο;».

«Αύριο πρόεδρε θα είσαι μόνος με το λαό, με το Θεό και τη συνείδηση σου»

Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αψηφώντας τη σαφή προτροπή-προειδοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι όποιος καταψηφίσει δεν θα είναι στα επόμενα ψηφοδέλτια, δηλώνουν εμμέσως ή αμέσως, ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Χάρης Καστανίδης, η Λούκα Κατσέλη και άλλοι λιγότερο προβεβλημένοι κάνουν λόγο για αδιέξοδη πολιτική και επισημαίνουν με νόημα ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης είπε απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου: «Αύριο πρόεδρε θα είσαι μόνος με το λαό, με το Θεό και τη συνείδηση σου.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ομάδα βουλευτών του ΠαΣοΚ (Μαγκούφης, Μιχελογιαννάκης, Μαντάτζη) δήλωσαν, ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ οι πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 20-25 βουλευτές του ΠαΣοΚ - που μπορεί να αυξηθούν και δραματικά - θα αρνηθούν την ψήφο στο μνημόνιο 2.

Την παραίτησή της απο το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η κα Πέμυ Ζούνη. Η ηθοποιός, εξηγώντας την απόφασή της, είπε χαρακτηριστικά: «Μετά απο δυόμισι χρόνια προσπαθειών, δεν εξυπηρέτησα την Ελλάδα». Η πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ στην Α' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας ειναι η ηθοποιός κα Αννα Βαγενά.

Επιπλέον, επιστολή με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα, έστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Είχε προηγηθεί χθες η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, κάτι που αποτέλεσε «βόμβα μεγατόνων», καθώς είχε μεν καταστήσει σαφείς τις ενστάσεις της όλο αυτό το διάστημα, αλλά ως στενή συνεργάτιδα του κ. Γ. Παπανδρέου ουδείς ανέμενε αυτή την κίνηση.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr