«Δεν είναι το χρέος το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το χρέος είναι μόνο το εργαλείο για την επιβολή ταξικών πολιτικών λιτότητας και την διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου και των δημοκρατικών κατακτήσεων»...
τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η γερμανική Αριστερά (Die Linke) στο Βερολίνο.
Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα επελέγη ως πειραματόζωο σκληρών πολιτικών».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, ότι το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι «η συστημική κρίση του ευρώ, η αρχιτεκτονική στην οποία στηρίχτηκε το ενιαίο νόμισμα, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η λιτότητα, η άνιση διανομή του πλούτου, οι πολιτικές που ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια Μέρκελ-Σαρκοζί και βεβαίως ο καπιταλισμός» και απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί οποιαδήποτε λύση από τις αγορές.
«Η λύση θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη βοήθεια των λαών της Ευρώπης, θα κατατάξουν στην κατηγορία "σκουπίδια" τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές και θα βάλουν ΑΑΑ στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία: Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Απασχόληση», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, προέβλεψε ως πιθανότερη εξέλιξη την ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ και εξήγησε στο ακροατήριό του, ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη ως το 2005, ωστόσο ο πλούτος που παρήχθη δεν πήγε σε μισθούς και συντάξεις, αλλά στους κεφαλαιοκράτες και στους τραπεζίτες, οι οποίοι, όπως είπε, «τώρα μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη «να αρνηθούμε την αυταρχική ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, να θέσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των κερδών και να φορολογήσουμε τον πλούτο και όχι την φτώχεια» και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως μια αποτυχία της διαδικασίας του PSI να αποδειχθεί «ευκαιρία και καταλύτης ώστε να επαναφέρουμε το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις, να διεκδικήσουμε έναν άλλο ρόλο για την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να δανείζει χαμηλότοκα κράτη και όχι ιδιωτικές τράπεζες».
Πρότεινε δε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρώπης, στο πρότυπο της συμφωνίας του 1953 με την Γερμανία, όπου διαγράφηκε το 50% του χρέους της, χωρίς μνημόνια λιτότητας και το υπόλοιπο συμφωνήθηκε να αποπληρώνεται μόνο εάν υπάρχει ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ευχαρίστησε τους πολιτικούς της γερμανικής Αριστεράς για την στήριξη τους στον ελληνικό λαό και επισήμανε, ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι «δεν είναι όλοι οι Γερμανοί πολιτικοί σαν την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε ή τον κ. Βεστερβέλε».
Αφηγήθηκε δε τον μύθο του Αισώπου για τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί προσπαθούν να πείσουν τους λαούς ότι στον Βορρά κατοικούν μυρμήγκια και στο Νότο τζιτζίκια, ενώ στην πραγματικότητα, είπε, υπάρχουν παντού και τζιτζίκια και μυρμήγκια και τα χρήματα που παίρνουν από τα «μυρμήγκια» του Βορρά για να τα δώσουν, υποτίθεται, στα «τζιτζίκια» του Νότου, καταλήγουν στις τσέπες των πραγματικών «τζιτζικιών» Βορρά και Νότου.
Από την πλευρά της γερμανικής Αριστεράς, τόσο οι δύο συμπρόεδροι Κλάους Ερνστ και Γκεζίνε Λετς, όσο και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Γκρέγκορ Γκίζι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό και απέδωσαν τις ευθύνες για την κρίση στους κερδοσκόπους και στις τράπεζες.
Ο κ. Ερνστ αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι δύο χώρες της Ευρωζώνης έχουν πρωθυπουργούς οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί από τον λαό, ενώ προέρχονται από το τραπεζικό σύστημα και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, με χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΚΤ. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιστροφής σε μια Ευρώπη εθνικισμού και κατήγγειλε την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για την πολιτική που ασκούν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λιγότεροι Μερκοζί, περισσότερη Ευρώπη».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr