23 Ιαν 2012

Απλήρωτοι οι αγρότες με μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης


Με αφορμή την καθυστέρηση της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης σε αγρότες που πραγματοποίησαν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής...
Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Από τον Μάρτιο του 2011 ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ήταν η 4η Απριλίου 2011, προκειμένου οι αιτούντες να είναι δικαιούχοι της κοινοτικής επιδότησης για το τρέχον έτος.
Η ενημέρωση που έχω είναι ότι κανένας αγρότης που έκανε αίτηση μεταβίβασης δεν έχει μέχρι σήμερα πληρωθεί την ενιαία ενίσχυση. Η εξέταση των αιτήσεων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για το πότε θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους. Δεν είμαι σε θέση να πω εάν το πρόβλημα έγκειται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή εάν είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να καθυστερήσει τις πληρωμές, γι’ αυτό και θα καταθέσω σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να μας διαφωτίσει το αρμόδιο Υπουργείο.
Το βέβαιο είναι ότι εάν υπήρχε η πολιτική βούληση, θα μπορούσε να είχε δοθεί λύση στο πρόβλημα. Διότι, τυπικά, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τη δυνατότητα να καταβάλει την ενιαία ενίσχυση από την 1η Δεκεμβρίου 2011 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Αυτό προβλέπει το άρθρο 29 του Κανονισμού 73/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην όμως, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται η δυνατότητα προκαταβολής μέχρι ποσοστού 50% των ενισχύσεων, ή ακόμα μέχρι και του 80%. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα κράτη μέλη να καταβάλουν προκαταβολές, εφόσον οι γεωργοί αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Φαντάζομαι η Κυβέρνηση δεν έχει αυταπάτες για την οικονομική κατάσταση του Έλληνα αγρότη. Αναρωτιέμαι ωστόσο εάν μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει αυτήν την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να διεκδικήσει τη δυνατότητα προκαταβολής. Με δεδομένο ότι ο κανονισμός θέτει, κατά τη γνώμη μου, χαλαρούς περιορισμούς, θεωρώ ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει κάνει χρήση αυτής της διευκόλυνσης.
Στο μεταξύ, χιλιάδες αγρότες παραμένουν απλήρωτοι, σε μία περίοδο που το παραμικρό βοήθημα μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιβίωση και την εξαθλίωση. Τα τελευταία στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής καταγράφουν μείωση στο αγροτικό εισόδημα των Ελλήνων αγροτών κατά 5,3% το 2011 σε σχέση με το 2010 - υπενθυμίζω ότι το 2010 είχαμε επίσης μείωση κατά 4,3%. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη των 27 το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 6,7%.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και συνηγορούν στην ανάγκη άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας. Και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ενίσχυση του γεωργού και του κτηνοτρόφου δεν είναι ούτε φιλοδώρημα, ούτε φιλανθρωπία. Είναι επένδυση που ενισχύει την παραγωγική μας βάση και, εντέλει, την αγροτική και την εθνική οικονομία."