19 Ιαν 2012

Σύσκεψη το απόγευμα των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό


Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης, θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους...
και να επαναβεβαιώσουν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση καθώς οι διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση εισέρχονται στην κρισιμότερη φάση τους. Νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά.

Χθες, επέστρεψε στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα και συναντήθηκε με τον κ. Παπαδήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και έχουν αρχίσει ξανά οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων. Επίσης, το ΔΝΤ πείστηκε ότι υπάρχει προοπτική προόδου και άναψε τα πράσινο φως για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Ο κ. Παπαδήμος σήμερα Πέμπτη θα συναντηθεί έπειτα από τους πολιτικούς αρχηγούς και με τον κ. Τσαρλς Νταλάρα

Αυτή η απόφαση του ΔΝΤ ελήφθη έπειτα από πίεση των ευρωπαίων αντιπροσώπων, κυρίως  των Γάλλων και των Γερμανών. Ενώ διαφαίνεται ξανά μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την Ελλάδα στο εξωτερικό, χθες στη Βουλή προκλήθηκε μεγάλη ένταση εξαιτίας της στάσης της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο.

Η ανησυχία για τις αποστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ από τις κυβερνητικές υποχρεώσεις, αλλά και η έλλειψη συνοχής στην ΚΟ του ΠαΣοΚ προκάλεσε  δυσφορία και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει ήδη σε ιδιωτικές συζητήσεις τον προβληματισμό του για πιθανή αστάθεια στην κυβέρνηση εξαιτίας της στάσης της ΝΔ, της αμφιθυμίας του ΛΑΟΣ, της ρευστότητα περί την ηγεσία που υπάρχει στο ΠαΣοΚ, και των ανταρσιών που εκδηλώνονται στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Στο μεταξύ τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς αναμένεται να ζητηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις, οι οποίες θα φέρουν στα όρια του το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα συνολικά 130 δις. ευρώ του νέου δανεισμού.

Πάντως, χθες υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ΠαΣοΚ και ΝΔ στη Βουλή, με αφορμή συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, τις οποίες -παρότι άλλες αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις και άλλες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου- βουλευτές της ΝΔ -σε ορισμένες περιπτώσεις και του ΛΑΟΣ - αρνούνται να αποδεχτούν (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, αναμόρφωση ποινών, κα.).
Η στάση της ΝΔ συζητήθηκε  στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε την Τρίτη ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Ευαγ. Βενιζέλο και έπειτα στη σύσκεψη για το πολυνομοσχέδιο, στην οποία συμμετείχαν επίσης και οι κ.κ. Μιχ. Καρχιμάκης, Β. Έξαρχος, Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Αλευράς, Π. Μπεγλίτης.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ με αντικείμενο θέματα απασχόλησης, στο οποίο συμμετείχαν και οι κ.κ. Γ. Κουτρουμάνης, Ι. Κουτσούκος και Φ. Γεννηματά. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις απαιτήσεις της τρόικας σχετικά με τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι το ΠαΣοΚ θα στηρίξει τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων (ο κ. Παπανδρέου θα συναντήσει σήμερα τα προεδρεία της ΓΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ),  αλλά θα διαμορφώσει και ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων για το οποίο θα ζητήσει τη στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος μόνο του το υπουργείο Εργασίας ή μόνο του το ΠαΣοΚ, και συμφωνήθηκε να αποτελέσει τμήμα της συζήτησης των κ.κ. Παπαδήμου και Παπανδρέου.

Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του κ. Ν. Σαλαγιάννη στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο οποίος επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι η ΚΟ του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει οριζόντια μέτρα, τα οποία θα καταψηφίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Οι προβληματισμοί που εκφράζονται από την πλευρά του ΠαΣοΚ μεταφέρθηκαν στον κ.   Παπαδήμο από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν στη Βουλή, αλλά και από τον κ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε και με τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος στην πύλη του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «έχουμε λιακάδα, ο χιονιάς είναι πίσω μας», μεταφέροντας ένα θετικό κλίμα.

Στο μεταξύ, χθες υπήρξε έντονη αντιπαράθεση στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο μεταξύ των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Χρ. Πρωτόπαπα, από την πλευρά του ΠαΣοΚ και των κ.κ. Κ. Χατζηδάκη και Εμμ. Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της ενημέρωσης που έκανε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στη Βουλή για την πορεία του PSI και ο κ. Βενιζέλος μίλησε για παραλογισμό αφού ο κ. Αντ. Σαμαράς ενημερώνεται διαρκώς για όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων.

«Η ΝΔ είναι ένα κυβερνητικό κόμμα. Κυβερνά τον τόπο αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Μετέχει με τους δύο Αντιπροέδρους της και άλλα επίλεκτα στελέχη της στην Κυβέρνηση, έχει παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και διεκδικεί να έχει μια καλή επίδοση στις βουλευτικές εκλογές για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει προσυπογράψει ο κ. Σαμαράς και η προσυπογραφή του αυτή θα επεκταθεί τώρα και στο προϊόν της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στο όνομα της χώρας, προκειμένου να καταλήξουμε στο νέο πρόγραμμα και στη νέα δανειακή σύμβαση. Θα παρακαλούσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ που αναπληρώνει και εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της ΝΔ να τον ρωτήσει -γιατί ο Πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει λεπτομέρειες, είναι πλήρως και σε βάθος ενημερωμένος από τον Πρωθυπουργός, από εμένα και από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους».

Επιπλέον ο κ. Πρωτόπαπας διερωτήθηκε «πόσα πρόσωπα έχει η ΝΔ, όταν στο υπουργικό συμβούλιο οι κ.κ. Δήμας και Αβραμόπουλος εγκρίνουν τα νομοσχέδια, και στη συνέχεια οι εισηγητές και οι βουλευτές του κόμματος δεν τα αποδέχονται;». «Δεν υπάρχει ευθύνη σε αυτή την αίθουσα;», πρόσθεσε.


Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ αποδέχονται ότι υφίστανται μεγάλη πίεση από τους  βουλευτές του κόμματος και ότι είναι δύσκολη η ισορροπία.  Ο κ. Σαμαράς, βρίσκεται ανάμεσα στους σκληρούς του κόμματος και στις επαχθείς  απαιτήσεις της τρόικας προκειμένου να δοθεί η επόμενη μεγάλη δόση του δανείου που ελπίζεται ότι θα σταθεροποιήσει την οικονομία. Χρησιμοποιεί  έτσι μια γλώσσα που δεν είναι καθαρή, με αποτέλεσμα το ΠαΣοΚ να τον κατηγορεί για διγλωσσία και η σκληρή πτέρυγα της ΝΔ να μην αντιλαμβάνεται πόσο πολύ έχουν στενέψει τα περιθώρια.


to vima.gr