14 Ιαν 2012

«Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» η Ελλάδα, γράφει ο ξένος Τύπος


Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λουκά Παπαδήμου ότι η διαπραγμάτευση για το PSI παραμένει ανοικτή και την αισιοδοξία του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι θα βρεθεί λύση με τους ιδιώτες πιστωτές για το "κούρεμα" του χρέους, τα ξένα μέσα ενημέρωσης...
 
εκτιμούν, ότι η αναστολή των διαπραγματεύσεών του IIF με την Ελλάδα συνιστά ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. 
    
Η Ελλάδα ίσως γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα για πάνω από 60 χρόνια, που θα χρεοκοπήσει πλήρως, αναφέρει δημοσίευμα των Fianancial Times.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπεραίνει, ότι οι απώλειες των κατόχων ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, ειδάλλως η βοήθεια των €130 δις  προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της διεκόπησαν με σκοπό την εξέταση του οφέλους της εθελοντικής συμμετοχής στην όλη διαδικασία, όπως δήλωσαν οι Τσαρλς Νταλάρα (διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου) και ο Ζαν Λεμιέρ (στέλεχος της BNP Paribas) οι οποίοι διαπραγματεύονται εκ μέρους των τραπεζών κι άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.


Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς στις 20 Μαρτίου λήγει τριετές ομόλογο ύψους €14,4 δις το οποίο θέλουν να εντάξουν στη συμφωνία του PSI. Αν δεν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια, ώστε να μην βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής και υποχρεωθεί σε άτακτη χρεοκοπία, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Παρόμοιος είναι ο τίτλος της Guardian, που γράφει ότι πλησιάζει απειλητικά ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας.

H εφημερίδα σημειώνει, ότι η ΑΘήνα προειδοποιεί για "καταστροφικές επιπτώσεις" για την Ελλάδα και την ευρωζώνη εάν δεν βρεθεί λύση στο κούρεμα του χρέους.

Οι New York Times εκτιμούν, ότι η είδηση της διακοπής των επαφών Ελλάδας-IFF είναι εξ΄ίσου σημαντική με την είδηση για τις υποβαθμίσεις των εννέα χωρών της ευρωζώνης απο τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Τα χθεσινά γεγονότα επιβεβαιώνουν, ότι μετά από τρία χρόνια ευρωπαϊκής κρίσης δεν υπάρχει ακόμη φως στην άκρη του τούνελ, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
 

Η Wall Street Journal επισημαίνει, ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-IFF αυξάνει τις πιθανότητες μεγαλύτερων απωλειών για τους ιδιώτες επενδυτές των ελληνικών ομολόγων.
Η ρήξη αποδεικύει - σύμφωνα με την εφημερίδα -, πως μια μικρή χώρα, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και για τις 17 χώρες του κλαμπ.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr