Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Το απειλητικό σύννεφο της χρεοκοπίας σκεπάζει πάλι τη χώρα: Στις 20 Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 14,5 δισ. ευρώ.
Επομένως – γράφει το γερμανικό «Spiegel» – «αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για τα 89 δισ., η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με την άτακτη χρεοκοπία»...
Όντως, έτσι είναι. Μήπως, όμως, ταυτόχρονα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο εκβιασμό, προκειμένου να περάσουν τα ειδεχθή μέτρα που εισηγείται η «τρόικα»;
Ας δούμε τα δεδομένα...
Τα 89 δισ. που περιμένει η χώρα, εντάσσονται στο πακέτο βοήθειας της 26ης Οκτωβρίου, το οποίο περιλαμβάνει το συμφωνηθέν «κούρεμα» κατά 50%. Όμως, οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δείχνουν «σε πολλά σημεία ατελείς». Οι πληροφορίες για την εξέλιξη των σχετικών συζητήσεων είναι λίγες και συγκεχυμένες, την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες, ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητεί μεγαλύτερο «κούρεμα», της τάξεως του 70% μέχρι 80%. Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την αύξηση του «κουρέματος», προκειμένου να είναι διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος. Όμως, πώς θα καταστεί εφικτό αυτό, όταν η μεν συμφωνία του Ιουλίου (με μικρό ποσοστό «κουρέματος») δεν υλοποιήθηκε ποτέ, η δε σημερινή παραμένει μέχρι στιγμής στον αέρα, διότι – όπως σημείωσε το «Spiegel» – «οι διαπραγματεύσεις παραπαίουν»;
Στη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, το «κούρεμα» είναι απολύτως αλληλένδετο με νέα, σκληρά μέτρα. Προϋπόθεση, επομένως, για την εξασφάλιση των 89 δισ. δεν είναι μονάχα η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα» του 50% (ή ενδεχομένως για μεγαλύτερο) αλλά και η επιβολή των σαρωτικών μέτρων. Ήδη η «τρόικα» τα «έβαλε στο τραπέζι» (επισήμως θα τεθούν προς συζήτηση στα μέσα Ιανουαρίου), ενώ ο κ. Παπαδήμος ξεκαθάρισε κυνικά στους κοινωνικούς εταίρους, ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και ότι όλα συζητιούνται!
Ανατριχιαστική δήλωση, παρά το ότι ο πρωθυπουργός διευκρίνισε, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν δεκτά και όλα όσα απαιτεί η ''τρόικα''». Όταν, όμως, διά στόματος πρωθυπουργού κονιορτοποιούνται οι «κόκκινες γραμμές», δίνεται ευκρινές σήμα για μεγιστοποίηση των ιταμών και προκλητικών απαιτήσεων που εγείρει η «τρόικα».
Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται πλήρως εκείνοι που θεωρούσαν τον κ. Παπαδήμο σοβαρό ιμάντα της ολέθριας πολιτικής που εισηγείται η Ένωση για την Ελλάδα.
Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός της χειμαζόμενης και συκοφαντημένης χώρας να μην ψελλίζει έστω και ένα δειλό «όχι» μπροστά στο αδιανόητο. Δηλαδή, την κατάργηση του κατώτατου μισθού, καθώς και του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων και τριετιών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Πρόκειται για νέα, δραστική ανατροπή της εργατικής νομοθεσίας, η οποία βυθίζει τη χώρα στην κόλαση και αναγκάζει τους εργαζόμενους να ζήσουν αυτό που αποκαλείται εργασιακός μεσαίωνας.
Ιδού, όμως, ο στυγνός εκβιασμός διά χειλέων Παπαδήμου: «Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την ''τρόικα'' – προειδοποίησε προχθές ο πρωθυπουργός – στα τέλη Μαρτίου η χώρα θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα μιας άτακτης χρεοκοπίας».
Η δήλωση αυτή, καθώς και άλλες που αναμένεται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, προϊδεάζει για τον νέο εκβιασμό: Νέα μέτρα ή χρεοκοπία... Ξέροντας ότι τα εξοντωτικά αυτά μέτρα δεν θα γίνουν δεκτά από την ελληνική κοινωνία (ήδη αντιδρούν εργαζόμενοι και εργοδότες, πολιτικά κόμματα και φορείς), οι ιθύνοντες της Ένωσης και η «τρόικα» – αγκαζέ, δυστυχώς, με τον κ. Παπαδήμο – θα επιχειρήσουν έναν νέο κύκλο ωμών εκβιασμών, με φόβητρο τη χρεοκοπία. Γνωστή μέθοδος, αποτελεσματική μέχρι τώρα, η οποία ποντάρει στην τρομοκράτηση των Ελλήνων, αλλά αποκρύπτει παστρικά έναν άλλο, πραγματικό τρόμο: Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος θα συμπαρασύρει την Ευρωζώνη στον όλεθρο. Κι αυτό το ξέρουν καλύτερα απ' όλους οι ηγέτες της Ένωσης.
Επομένως, η ελληνική κοινωνία έχει ένα σοβαρό όπλο στα χέρια της, ικανό να αναχαιτίσει τις απαράδεκτες και ιταμές αξιώσεις της «τρόικας». Η πλήρης αποτυχία του Μνημονίου – και συνολικά των ολέθριων επιλογών της Ένωσης την τελευταία διετία – νομιμοποιεί πλήρως την άρνηση των Ελλήνων να δεχθούν νέα εξοντωτικά μέτρα. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα επιστράτευε όχι μόνο τα στοιχεία της αποκαλυπτικής πραγματικότητας, στοιχεία που καταδεικνύουν το ατελέσφορον της μέχρι τώρα ασκούμενης πολιτικής, αλλά και σωρεία δηλώσεων και αναλύσεων από επιφανείς οικονομολόγους και πολιτικούς της ξένης.
Όλοι, ακόμη και οι Γερμανοί, ομολογούν ότι η συνταγή ήταν ολέθρια.
Και δεν θα έχουν πειστική απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί συνεχίζουν την ίδια πολιτική;».
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Όχι επειδή δεν θα δεχθεί τα νέα μέτρα η Ελλάδα, αλλά διότι το χρέος της δεν είναι διαχειρίσιμο – ειδικά με την ασκούμενη πολιτική. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν πλείστοι όσοι επιφανείς της ξένης, προειδοποιώντας από καιρό για το αναπόφευκτο ή για το λίαν πιθανό ελληνικής χρεοκοπίας... Όπως είναι προφανές, σε περίπτωση τέτοιας απευκταίας εξέλιξης και πέραν των επιπτώσεων για τη χώρα – πρόσκαιρων ίσως, αλλά αναντίρρητα οδυνηρών – οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι δυνατόν να εξετάζονται υπό το πρίσμα των σημερινών δεδομένων.
Το ωκεάνιο κύμα που θα σαρώσει τη χώρα θα κλονίσει το πολιτικό σύστημα και θα οδηγήσει σε πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
ΠΑΡΟΝ
ΠΗΓΗ: radar-gr