Σάρκα και οστά παίρνει το γαλλο-γερμανικό σχέδιο, που αποσκοπεί στον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών της Ευρωζώνης σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθίσταται πλέον αδύνατη η άνευ όρων συσσώρευση χρέους...
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, ότι η Ευρώπη καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «δημοσιονομικής ένωσης», στην προσπάθεια για την επίλυση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Σε ομιλία της στην γερμανική βουλή, πρόσθεσε, ότι χρειάζεται να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες για να προωθηθεί η ένωση και να επιβληθεί δημοσιονομική πειθαρχία.
Παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τους βασικούς άξονες των γερμανικών θέσεων, όπως θα παρουσιαστούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη.
Εν τω μεταξύ, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, συναντήθηκαν και συζήτησαν στο Παρίσι, μεταξύ άλλων, και για την κρίση χρέους. Ο Κάμερον σημείωσε, πως η αντιμετώπιση της κρίσης δεν περνάει υποχρεωτικά από την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και μπορεί να γίνει χωρίς τροποποιήσεις.
Ωστόσο, σημείωσε, πως δεν θα προβάλλει εμπόδια στις γαλλογερμανικές προτάσεις, αρκεί αυτές να μην επηρεάσουν τη λειτουργία της αγοράς και τα συμφέροντα της Βρετανίας.
Τα κύρια σημεία της ομιλίας Μέρκελ
Κατά την ομιλία της στην γερμνική βουλή η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε:
* την ανάγκη αλλαγής των συνθηκών προκειμένου να καθιερωθούν κοινοί δημοσιονομικοί κανόνες, «τουλάχιστον για την ευρωζώνη» και να ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση. Στο τραπέζι βρίσκεται τώρα η δημιουργία μιας ένωσης σταθερότητας.
* «Θα προτείνουμε αλλαγή των συνθηκών και όχι νέα συνθήκη, προκειμένου να αποφύγουμε διάσπαση».
* Στην Ευρώπη επικρατεί ομοφωνία για τα αίτια της κρίσης και ομοφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, προκειμένου να αποφευχθεί νέα, χειρότερη κρίση.
* Πετύχαμε πολλά μέχρι σήμερα, τόσα που δεν θα μπορούσαμε να τα φανταστούμε πριν από μερικούς μήνες. Για να πάμε μπροστά πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα τις κρίσης.
* Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται μέσα σε μια νύκτα. Πρόκειται για διαδικασία που θα πάρει χρόνια.
* Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με μια κρίση χρέους, αλλά και απέναντι σε μια κρίση αξιοπιστίας.
* Η πολιτική πρέπει να ξανακερδίσει την αξιοπιστία που έχει χάσει παραβιάζοντας βασικές αρχές της σταθερότητας.
* Τρία είναι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που θα ακολουθηθεί: α) να τηρούνται οι κανόνες (δημοσιονομικής πειθαρχίας), β) να ελέγχεται η τήρηση τους και γ) να υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης τους.
* Είναι αναγκαία η προάσπιση της ανεξαρτησίας και επομένως της αξιοπιστίας της ΕΚΤ και της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. « Η EKT έχει διαφορετική αποστολή από εκείνη της αμερικανικής FED».
* Προκειμένου να επανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία, πρέπει οι χρεωμένες χώρας να «συνοδεύονται και να στηρίζονται στενότερα προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους».
* «Δεν προτιθέμεθα να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που θα ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα των προϋπολογισμών».
* «Η συζήτηση περί ευρωομολόγων δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης».
* «Κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ένωσης θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό φρένο χρέους».
* Πρέπει να καθιερωθεί ο αυτοματισμός τις παραβιάσεις των κανόνων. Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να αποκτήσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων των κανόνων.
* Πρέπει να αποφευχθεί η διάσπαση μεταξύ κρατών-μελών της ευρωζώνης και των υπολοίπων μελών της ΕΕ. Η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ανοικτή για όποιον θέλει να ενταχθεί σε αυτήν.
* Είναι παράλογοι οι φόβοι κυριαρχίας της Γερμανίας στην ΕΕ. Η γερμανική και η ευρωπαϊκή ένωση αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Η Γερμανία δεν επιδιώκει την κυριαρχία, εμμένει μόνο στη τήρηση των κανόνων. Αποβλέπουμε στην ισχυρή Γερμανία μέσα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Μετά την πρόσφατη αποδέσμευση της δόσης των 8 δις, πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης , στο οποίο περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
* Η κρίση έχει σαν αποτέλεσμα, συχνά να παραμελούνται (λόγω της κρίσης) άλλα σημαντικά θέματα, όπως εκείνο της διεύρυνσης. « Θα υπογράψω την ένταξη της Κροατίας».
* Η Σερβία πρέπει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με το Κόσσοβο για να αποκτήσει την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους. Τις περασμένες ημέρες η Σερβία συνέβαλε στη δημιουργία τεταμένης ατμόσφαιρας στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν επιθέσεις κατά Γερμανών στρατιωτών της KFOR.
* Η Γερμανία θα κάνει ότι είναι δυνατό, προκειμένου να βγει η Ευρώπη πιο δυνατή από την κρίση.
Σύμπλευση Σαρκοζί
Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να συζητήσουν την ανάγκη τροποποίησης των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε και αυτός με τη σειρά του χθες από την Τουλόν την ανάγκη αναδιοργάνωσης των υφιστάμενων κανονισμών της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της ευρωζώνης.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης δράσης, παραδεχόμενος, ότι η απόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση χρέους δεν ήταν αρκετά γρήγορη. "[Η κατάσταση] είναι επείγουσα. Δεν θα περιμένει ο κόσμος την Ευρώπη", δήλωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του ομιλία.
Προχωρώντας σε συγκεκριμένες λύσεις συντάχθηκε απολύτως με της γερμανικής έμπνευσης προτάσεις για το έλλειμμα, συστήνοντας σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τον "χρυσό κανόνα".
Επίσης επεσήμανε, ότι το νέο αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να προβλέπει κυρώσεις για όσους παρεκκλίνουν. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, πάντως, υπογράμμισε, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι όμηρος κανενός μέλους της και πρόσθεσε, πως οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να ελέγχουν τα κράτη και τους προϋπολογισμούς τους, όπως προτείνει η Γερμανία.
Αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ και την προτεινόμενη από πολλές πλευρές έκδοση ευρωομολόγου, υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
Για την Ελλάδα σημείωσε, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της αποτελεί εξαίρεση και όχι σημείο αναφοράς για τις χώρες της ευρωζώνης.
Επίθεση Spiegel στην Μέρκελ: «Βάζει σε κίνδυνο το ευρώ»
Την ίδια στιγμή το περιοδικό Der Spiegel από την ιστοσελίδα του εξαπολύει επίθεση στην Μέρκελ και την κυβέρνησή της σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, κατηγορώντας την πως με την πολιτική της θέτει σε κίνδυνο το ευρώ.
Όπως αναφέρει στο κείμενο του ο δημοσιογράφος Σβεν Μπελ, «η εμπιστοσύνη των αγορών στις χώρες της Ευρωζώνης εξαφανίζεται, ακόμη και οι οικονομικά ικανές χώρες δεν μπορούν να δανειστούν. Εάν συνεχιστεί η καθοδική προρεία, τότε η νομισματική ένωση θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν.
Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση αρνείται όλες τις λύσεις και έτσι γίνεται η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ.Τα πεπραγμένα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δείχνουν, ότι μπορούμε να αμφιβάλλουμε, εάν οι Άγκελα Μέρκελ και οι συνάδελφοί της γνωρίζουν ακριβώς πότε θα φτάσουμε το "σημείο χωρίς" επιστροφή, πότε δηλαδή δεν μπορεί το ευρώ πλέον να σωθεί».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πάνω στην οποία έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες όλων, δεν ανταποκρίνεται επάξια της δραματικής κατάστασης. Κάνει αυτό, που κάνει πάντα από το ξέσπασμα της κρίσης: να λέει ήσυχα και ωραία, ότι θα κάνει τα πάντα, προκειμένου να σώσει το ευρώ. Αυτή η δήλωση οδηγεί στο παράλογο, καθώς αποκλείονται όλα όσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά την κατάσταση. Μεγαλύτερο πεδίο δράσης για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αγοράζει ομόλογα; Θεέ μου. Κοινά ευρωομόλογα; Για τ’ όνομα του Θεού», σημειώνει και προσθέτει:
«Από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους η Γερμανία υποχρεώνει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προχωρούν σε μεγάλες αναπροσαρμογές. Πρέπει να κάνουν οικονομία και δραστικές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον τώρα με τις αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους στις Βρυξέλλες. Αλλά πλέον δεν αρκούν η πειθαρχία και ο έλεγχος. Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να νοικοκυρέψουν την οικονομία τους».
«Αντί η Γερμανία να αρνείται κάθε λύση, θα έπρεπε να διοχευτεύσει την ενέργειά της για μία δυναμική και καθοριστική λύση. Και θα πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα 16 κράτη – μέλη της νομισματικής ένωσης, να βρει έναν τρόπο στην επόμενη κιόλας σύνοδο, ώστε τα ευρωομόλογα μαζί με τον έλεγχο της οικονομίας να έχουν σύντομα ένα θετικό αποτέλεσμα», καταλήγει το άρθρο.