23 Δεκ 2011

Γιατί πρέπει να μας αφορά το Χριστογεννιάτικο Κούρεμα;


Σήμερα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, λένε, πως το "κούρεμα" του Χρέους προχωράει καλά.  Και γιορτινές μέρες που είναι, γιατί να τα σκαλιζουμε...;
Εξάλλου, και μια μικρή λεπτομέρεια που απόμενε, λύθηκε:
- Τα κουρεμένα ομόλογα τελικά θα βγουν στο Αγγλικό Δίκαιο.
- Ε, και;



Ετσι για να έχουμε μια κοινή εικόνα για το τι μιλάμε,
ορίστε μια πολύ "χοντρική" περιγραφή του Χρέους μας σήμερα:
(δεν βάζω παραμπομπές, προσπαθώ να περιγράψω το τι κόβεται και τα ακριβή ποσά δεν αλλάζουν την ουσία)


Χρέος προς ΔΝΤ+ΕΕ(1)  ~=  80 δις (Αγγλικό δίκαιο, εμπράγματες εγγυήσεις, σε ευρώ)
Ομόλογα προς κούρεμα ~= 180 δις (Ελληνικό δίκαιο, στο "εθνικό νόμισμα")
Υπόλοιπο Χρέος(2)     ~= 100 δις (Ελληνικό δίκαιο, στο "εθνικό νόμισμα")
------------------------------
Σύνολο Χρέους        ~= 360 δις

(1) Στα χρέη προς ΔΝΤ+ΕΕ που προέκψυαν από το 1ο Μνημόνιο υπολογίζω την 6η και την ερχόμενη 7η δόση που θα γυρίσει de-facto σε αγγλικό δίκαιο ~20 δις ομολόγων που λήγουν από το Δεκέμβριο του 2011 μέχρι το Μάρτιο του 2012, οπότε και θα έχει αρχίσει να τρέχει το PSI, αν τα καταλαβαίνω σωστά.
(2) Στο "υπόλοιπο χρέος" περιλαμβάνονται 60 δις ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, καθώς και 40 δις που αποτελείται από έντοκα γραμμάτια, από κάποια άλλα παράξενα χρεόχαρτα πχ swaps, ή από ομόλογα που λήγουν μετά το 2035 (αν υπάρχουν τέτοια), και γενικώς από χρέη που εξαιρέθηκαν από το PSI.


Και ορίστε μια "στρογγυλοποιημένη" περιγραφή των ποσών μετά το κούρεμα:


Χρέος ΔΝΤ+EE+Ιδιώτες ~= 140 δις (Αγγλικό δίκαιο, εμπράγματες εγγυήσεις, σε ευρώ)
Υπόλοιπο Χρέος       ~= 140 δις (Ελληνικό δίκαιο, στο "εθνικό νόμισμα")
------------------------------
Σύνολο Χρέους        ~= 280 δις (μείωση κατά 80 δις)<

Η παραπάνω περιγραφή υιοθετεί την επίσημη "αισιοδόξη" εκδοχή, δηλαδή κούρεμα του 75% των ομολόγων (135 δις) κατά 60%, άρα το νέο κουρεμένο χρέος θα είναι ~55 δις, πες 60, ενώ θα μείνουν και ~45 δις εκτός PSI, πες 40 δις, και δεχόμαστε(!) πως η αναχρηματοδότηση των Ελ. Τραπεζών (35 δις) θα γίνει απευθείας μέσω FSF, για να μην χρεωθούν κι αυτά πίσω στην Δημόσιο Χρέος.


Παρόλαυτα σχεδόν μας κόβουν 80 δις χρέος, μην είμαστε και αχάριστοι, έτσι!


Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, η συμφωνία του PSI να συμπεριλαμβάνει πρόβλεψη στο μέλλον να αλλάξουν οι όροι ΚΑΙ για τα 60 δις ομόλογα που κατέχει τώρα η ΕΚΤ, χωρίς όμως αυτά να κουρευτούν(!), δηλαδή να βρεθούμε κάπως έτσι:

Χρέος ΔΝΤ+ΕΕ+Ιδιώτες ~= 200 δις (Αγγλικό δίκαιο, εμπράγματες εγγυήσεις, σε ευρώ)
Υπόλοιπο Χρέος       ~=  80 δις (Ελληνικό δίκαιο, χωρίς εγγυήσεις, στο "εθνικό νόμισμα")
------------------------------
Σύνολο Χρέους        ~= 280 δις


Δεν χάλασε δα κι ο κόσμος!


Τώρα τι σημαίνει Αγγλικό δίκαιο!


Με την υπαγωγή και των νέων "κουρεμένων" ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο, αυτοί που θα έχουν πλέον δικαίωμα κατασχέσεων δημόσιας περιουσίας δεν θα είναι μόνο κράτη αλλά και ιδιώτες. Όχι τίποτα τυχαίοι ιδιώτες... τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια,vulture funds(*) και άλλα τέτοια καλόπαιδα, που θα ζήσουν το μύθο τους στη γραικυλάνδη.


(*) Τα vulture funds είναι τα κεφάλαια-όρνεα  που διοικούνται από διεθνή Δικηγορικά Γραφεία ειδικευμένα στα χρέη χωρών που χρεωκοπούν και ονομάζονται έτσι, επειδή αγοράζουν πάμφθηνα τα ομόλογα χωρών αυτών πριν (ή μετά που θα) καταρρεύσουν, και με πολύχρονες δικαστικές διεκδικήσεις εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη απο το "πτώμα".
Πχ. αν αγοράσουν σήμερα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, θα τα πάρουν στο 30%-40% της αξίας τους. Αρα δε τους κακοπέφτει, αν τελικά η Ελλάδα υποχρεωθεί να τους τα αγοράσει στο 50% της αξίας τους (δηλαδή γυρω στο 10-20% κέρδος) και να τσιμπήσουν και από τα δικαιώματα κατασχέσεων σε Δημόσια Ακίνητα, κ.α.
Φυσικά, βασική προϋπόθεση για να "φάνε" το πτώμα, είναι το χρέος του να διέπεται από ένα "βολικό" Δίκαιο, πχ το Αγγλικό είναι ό,τι πρέπει.

Θέλετε ονόματα και εθνικότητες των όρνεων;
Εδώ είμαστε:
(youtube) Vulture Funds landing on Greece Debt

Και τουλάχιστον αν το κάνουμε, θα μας κρατήσουν στο Ευρώ;

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και τι θα μας συνέβαινε με ή χωρίς PSI, στο ενδεχόμενο να βγούμε από το ευρώ:

    Πριν το κούρεμα (PSI), θα χρωστάμε 80 δις ευρώ συνάλλαγμα(+),  που θα πρέπει να το βρούμε από εξαγωγές, ειδαλλιώς...κατασχέσεις, και άλλα 280 δις δραχμές, τις οποίες θα μπορούμε κυριολεκτικά να τις τυπώσουμε.
    * Μετά το PSI, θα χρωστάμε...140 δις ευρώ σε συνάλλαγμα,
    * και μόνο 140 δις από τις "τυπωμένες" δραχμές! 

(+) Με τους σημερινούς ρυθμούς μείωσης του εμπορικού μας ελλείματος σχεδόν στα 8 δις το χρόνο, θα μας έπαιρνε κοντά 10 χρόνια να το αποπληρώσουμε και ουσιαστικά θα είχαμε καθαρίσει από Χρέος!

Αλλά, αν τα κοιτάμε από την μεριά των δανειστών μας, τώρα τα πράγματα φαίνονται ανάποδα!

    * Πριν το PSI, δεν τους συμφέρει να βγει η  Ελλάδα από το ευρώ, αφού θα έχουν λιγότερο από 25% του Χρέους μας εξασφαλισμένο σε ευρώ,
    * ενώ αν γίνει το PSI, θα μπορούν να μας πετάξουν από το ευρώ ανα πάσα στιγμή, αφού έτσι κι αλλιώς θα τους ανήκει "νόμιμα" σχεδόν όλη τη χώρα,
    ενώ θα έχουν εξασφαλίσει και τα μισά χρωστούμενα σε δικό τους νόμισμα (ευρώ) με ένα αέναο χρέος.  

Πάντως με τα Μνημόνια Ι και ΙΙ που συνοδεύουν το PSI "εξασφαλίζουμε" την εξαθλίωσή μας, είτε μέσα, είτε έξω από το ευρώ.

Φυσικά, για όλα αυτά δεν θα βιαστούν.
Τα χαρτιά είναι χαρτιά και τα χρέη είναι οι αμαρτίες των φτωχών.
Εξάλλου μερικοί από εμάς θυμόμαστε πως μέχρι το '90 ξεπληρώναμε δάνεια του περασμένου αιώνα με το οινόπνευμα και τα σπίρτα!

Μερικές φορές, λοιπόν, μπορούμε να αγνοούμε όσα γίνονται στα "υψηλά κλιμάκια" της δημόσιας σφαίρας και να ασχολούμαστε με τα του οίκου μας, ώστε να βελτιώνουμε τη ζωή μας, τη δική μας και των γύρων μας.

Αλλά είναι ορισμένα δημόσια ζητήματα που ξεφεύγουν από αυτό τον κανόνα.
Πιστεύω, πως το Δίκαιο που θα διέπει τα νέα "κουρεμένα" Ομόλογα είναι ένα τέτοιο ζήτημα.

Με ιστορικό ανάλογο του Β' ΠΠ θα έλεγα πως τον ρωσικό λαό θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει το σύμφωνο Ρίπεντροφ-Μολότοφ μη-επίθεσης που σύναψε ο Στάλιν με τον Χίτλερ το '39, γιατί έτσι άνοιξε η αυλαία του πολέμου, που τελικά σκότωσε 30εκ νεκρών εξ αυτών (ρώσων)!

http://ankostis.blogspot.com/2011/12/blog-post.html μέσω http://youpayyourcrisis.blogspot.com/
ΠΗΓΗ: παρέμβαση