30 Δεκ 2011

Διπλό τεστ για 700.000 δημοσίους υπαλλήλους


Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ο δημόσιος τομέας και οι εργαζόμενοι στα πεδία δράσης του. Η αξιολόγηση των υπηρεσιών θα προηγηθεί εκείνης των 700.000 υπαλλήλων. Αμεσοι στόχοι είναι η αναβάθμιση της διοίκησης, η πάταξη της γραφειοκρατίας....
και της διαφθοράς...



Στο μικροσκόπιο της αξιολόγησης μπαίνουν από το νέο έτος 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με τη συνδρομή ιδιωτικών φορέων και με την εποπτεία του ΑΣΕΠ στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης.

Σε «ζώνη κινδύνου» φαίνεται πως βρίσκονται οι υπάλληλοι χαμηλών τυπικών προσόντων (ΥΕ και ΔΕ) και όσοι δεν κριθούν αποδοτικοί στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία παράλληλα παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την αναμόρφωση του Δημοσίου, όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ της Ελλάδας, της Γαλλίας και της task force.

Η διαδικασία
Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αφορά πρώτα την αξιολόγηση των υπηρεσιών και μετά του προσωπικού, από την οποία θα κριθεί ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν.


Μάλιστα ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε «πρόκληση» τη δημιουργία του «επιτελικού» κράτους, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, ενώ έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων».

Πάντως, ο υπουργός επανέλαβε ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις, σημειώνοντας ότι κανένας δεν το έχει ζητήσει επισήμως». Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη «να περάσουμε από την απαξίωση στην καταξίωση της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά όχι ερήμην των υπαλλήλων και των πολιτών», προσθέτοντας πως «η μεταρρύθμιση δεν θα έχει καμία τύχη αν δεν είναι πρωτοστάτες οι εργαζόμενοι». Οι εξελίξεις δείχνουν πως ο δρόμος για τις απολύσεις έχει ανοίξει, αλλά το βάρος αυτήν τη φορά θα μετατεθεί στη διαδικασία των αξιολογήσεων στο Δημόσιο.
Ο στόχος των 150 χιλιάδων λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 δύσκολα θα επιτευχθεί μόνο από συνταξιοδοτήσεις


Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντ. Ρόβλιας επεσήμανε την έλλειψη διυπουργικού συντονισμού, την ανάγκη ενίσχυσης της κεντρικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των πολιτικών και την απαλλαγή από τη νομοθετική τυπολατρία και τη νομοθεσία χωρίς αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές που προωθούνται θα βασίζονται στο κείμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ, τη λευκή βίβλο και το μνημόνιο συνεργασίας με την task force.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου διευκρινίστηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εφεδρείας για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, αλλά μέσα στον Ιανουάριο που η τρόικα θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας, θα υπάρξουν τα τελικά στοιχεία.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Πώς θα γίνει η αξιολόγηση φορέων και οργανισμών


Ολες οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα μπαίνουν στο στόχαστρο της αξιολόγησης με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Με τη συνδρομή και της task force, θα επανεξεταστούν από την αρχή οι δομές του κράτους προκειμένου να υπάρξουν συμπεράσματα για το ποιες υπηρεσίες είναι άνευ αντικειμένου ή αλληλοεπικαλύπτονται.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που καταργούνται θα μετακινηθούν σε άλλες δομές, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της δικής τους αξιολόγησης, οπότε και θα κριθεί η παραμονή τους ή όχι στο Δημόσιο.

Πάντως, η μέθοδος με την οποία θα γίνει η αξιολόγηση δεν έχει καθοριστεί, ωστόσο, αυτό που έγινε χθες γνωστό είναι ότι θα ξεκινήσει από τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Ρέππας, δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδρομή και από ιδιωτικούς φορείς, αφού προηγηθεί διαγωνιστική διαδικασία και πάντα υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένονταν και τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί σε όλα τα υπουργεία για την αναδιοργάνωσή τους και τον περιορισμό των οργανικών μονάδων τους κατά τουλάχιστον 30%.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει ότι στόχος των 150 χιλιάδων λιγότερων υπαλλήλων έως το 2015 δύσκολα θα επιτευχθεί μόνο από συνταξιοδοτήσεις. Ετσι δεν αποκλείεται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να είναι αυτή που θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου.


το Εθνος