Του Μωυσή Λίτση
Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι τα τελευταία 30 χρόνια, δηλαδή τη «χρυσή» εποχή του νεοφιλελευθερισμού, διαπιστώνει ακόμη και ο ΟΟΣΑ.
Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, ο διεθνής...
οργανισμός διαπιστώνει, ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια και καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν ταχέως για την αντιμετώπιση της ανισότητας.
Τη μεγαλύτερη αύξηση σε ανισότητα παρουσιάζουν, μάλιστα, οι χώρες που πρωτοστάτησαν στην «επανάσταση» του νεοφιλελευθερισμού τις δεκαετίες '70 και '80, οι ΗΠΑ και η Βρετανία καθώς και το Ισραήλ, ενώ αύξηση της ανισότητας καταγράφεται ακόμη και σε χώρες που παραδοσιακά εμφάνιζαν μικρότερες ανισότητες, όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% είναι περίπου εννιά φορές πάνω από το εισόδημα του φτωχότερου 10%, δηλαδή 9 προς 1.
Το ποσοστό διαφέρει ωστόσο από τη μια χώρα στην άλλη.
Στις σκανδιναβικές χώρες είναι κατά πολύ μικρότερο απ' ό,τι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ, αλλά φτάνει στο 10 προς 1 στην Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Βρετανία, κοντά στο 14 προς 1 στο Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ και 27 προς 1 στο Μεξικό και τη Χιλή. Σε ορισμένες αναδυόμενες χώρες όπως η Βραζιλία το χάσμα φτάνει στο 50 προς 1, αλλά, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, έχει συρρικνωθεί αισθητά την τελευταία δεκαετία.
Στην έκθεση τονίζεται, ότι η αύξηση της ανισότητας άρχισε στα τέλη του '70 - αρχές '80 σε ορισμένες αγγλόφωνες χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς και στο Ισραήλ, με τις δύο πρώτες να έχουν περάσει στην ιστορία ως οι χώρες που πρωτοστάτησαν στην υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων επί Ρίγκαν - Θάτσερ. «Από τα τέλη του '80, η αύξηση της ανισότητας εισοδήματος έγινε ακόμη μεγαλύτερη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο ΟΟΣΑ πάντως επισημαίνει, ότι «μόνο στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και το Βέλγιο παρατηρείται καθόλου ή και μικρή μείωση της ανισότητας...».
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός γραμματέας Ανχελ Γκουρία τόνισε:
«Το κοινωνικό συμβόλαιο αρχίζει και καταρρέει σε πολλές χώρες.
Η μελέτη διαλύει τις εικασίες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει αυτόματα στους μη προνομιούχους και ότι η μεγαλύτερη ανισότητα δημιουργεί μεγαλύτερη κοινωνική κινητικότητα.
Χωρίς μια αποφασιστική στρατηγική για χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η ανισότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Ως αιτίες της αύξησης της ανισότητας, ο ΟΟΣΑ θεωρεί την αυξανόμενη ανισότητα σε μισθούς, την αύξηση της μερικής και ευέλικτης απασχόλησης, η οποία έχει αυξήσει το χάσμα στους μισθούς, τη μείωση των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας καθώς και τη μείωση των ανώτατων κλιμακίων φορολόγησης για τα υψηλά εισοδήματα.
ΠΗΓΗ: enet.gr