3 Οκτ 2011

Οι προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Συνέδριο της CPMR


Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η Γενική Συνέλευση των παράκτιων περιφερειών
(CPMR) στην πόλη του Aarhus της Δανίας, στις 27-30 Σεπτεμβρίου 2011. Εκτός της Γενικής Συνέλευσης...

 
πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των 6 επιτροπών και συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας. Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν 300 περίπου Σύνεδροι.
Η Περιφέρεια Πελ/σου δια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Απ. Παπαφωτίου συμμετείχε σ'όλες τις Συνεδρίες. Έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις και ανέπτυξε τις θέσεις της τόσο στις συνεδρίες όσο και στη Γενική Συνέλευση.
Κοινή θέση όλων των περιφερειών (161) είναι οι απευθείας σχέσεις οικονομικές και άλλες με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να μεσολαβούν τα εθνικά κράτη.


Στην ομάδα εργασίας για τον Τουρισμό, ο κος Παπαφωτίου  αναφέρθηκε στον Πολιτιστικό Τουρισμό, αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη μορφή Τουρισμού.


Ο Απ. Παπαφωτίου ανέφερε την πρόταση του Περιφερειάρχη κου Τατούλη για τη δημιουργία δικτύου αρχαίων Λιμένων στην Πελ/σο -σε πρώτη φάση-. Σε δεύτερη φάση είναι τα λιμάνια της Μεσογείου που ίδρυσαν πόλεις της Πελ/σου. Στο πλαίσιο της προβολής και της αξιοποίησης τους είναι η σύνδεση τους και με τα κάστρα των αντίστοιχων πόλεων και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με συναφές περιεχόμενο σ΄αυτά.


Συγχρόνως θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο λιμένων που θα εξυπηρετούν τον Πολιτιστικό Τουρισμό.


Στην Γενική Συνέλευση παρευρέθηκε και μίλησε η Δανέζα Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής στην Ε.Ε κα. Κόνι  Χέντεγκαρντ  με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, παράκτιες Περιφέρειες και Ενέργεια όπου παρουσιάσθηκαν οι τάσεις στους τομείς αυτούς μέχρι το 2020.


Ομοίως και ο Γάλλος επίτροπος της Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε με θέμα "Η εξάπλωση της εσωτερικής Αγοράς στο πλαίσιο της συνοχής στην Ευρώπη.  Δυσκολίες και προοπτικές".


Παρουσιάστηκαν δε πολλές εισηγήσεις από υπουργούς των κρατών της Ε.Ε, ανώτερα στελέχη της Ε.Ε και κυβερνήτες αυτόνομων Περιφερειών.


Στους σχολιασμούς που ακολούθησαν, αναλύθηκαν οι οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες που υπάρχουν και αναφέρθησαν οι τάσεις της οικονομίας. Καλούνται πλέον πολίτες της Ευρώπης και τα κράτη να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.


Τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν είναι ακριβώς οι πάγιες θέσεις της Περιφέρειας Πελ/σου και του Περιφερειάρχη κου Τατούλη.


Απαιτείται εργατικότητα, κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη. Για την Ελλάδα δε ακόμα απαιτείται ο άδολος πατριωτισμός. Η CPMR είναι ένας μεγάλος διεθνής οργανισμός ιδιαίτερου κύρους. Δύναται να επηρεάζει προγράμματα, καταστάσεις και εξελίξεις. Οι μελέτες τις οποίες παρουσιάζει, αποτέλεσμα διαβουλεύσεων όλων των περιφερειών, γίνονται κατά κανόνα δεκτές και υιοθετούνται από την Ε.Ε.


Γι'αυτό η παρουσία της Περιφέρειας Πελ/σου πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική, με συγκεκριμένες προτάσεις, για τα προβλήματα της Περιφέρειας αλλά και για τον Σχεδιασμό και Ανάπτυξη αυτής.