3 Οκτ 2011

Π. Μπεγλίτης προς Τουρκία: Σταματήστε τις συμπεριφορές έντασης


Να σταματήσει η Άγκυρα συμπεριφορές που καλλιεργούν ένταση, δημιουργούν αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις ήταν το μήνυμα εκ μέρους του πρωθυπουργού που μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Μπεγλίτης..
 
στον Τούρκο ομολόγό του Ισμέτ Γιλμάζ, κατά την πρώτη κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν την Κυριακή στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Αττάλεια.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι μετέφερε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις πρόσφατες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, και έθεσε επίσης το ζήτημα για τις πρακτικές της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Επισήμανε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Κύπρο, με αφορμή τις έρευνες που συνεχίζονται στο πλαίσιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι επισήμανε πως τον Τούρκο ομόλογό του ότι οι σχέσεις των δυο χωρών εξαρτώνται από το καλό κλίμα, από τη μείωση της έντασης και από την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Θέλω να πιστεύω ότι, ως νέος υπουργός και στις νέες πολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα εργαστεί με τον πρωθυπουργό του και με τη τουρκική κυβέρνηση για να εξαλειφθούν αυτά τα επεισόδια που είδαμε την τελευταία περίοδο, έτσι ώστε να εργαστούμε από κοινού για νέα περίοδο ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας» δήλωσε ο Π.Μπεγλίτης.

«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να σταματήσουν -και αυτό μετέφερα και εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κ. Παπανδρέου στη τουρκική πλευρά- ανάλογες συμπεριφορές. Δεν ωφελούν σε τίποτα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις. Εμείς θέλουμε την εμβάθυνση, την ανάπτυξη και την επέκταση των διμερών σχέσεων, που είναι προς όφελος των δυο λαών» σημείωσε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι έθεσε στον Ισμέτ Γιλμάζ το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης -«όπου ειλικρινά έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά μπορούμε να εργαστούμε πολύ περισσότερο οι δυο πλευρές, για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να μειώσουμε τη δυσπιστία μεταξύ των δυο πλευρών».