29 Οκτ 2011

Μετά την... καλοσύνη των ξένων


Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Είναι στο χέρι μας να εκπλη-ρώσουμε τρεις προϋποθέσεις για να βγούμε στο φως. Ο,τι σου δίνουν (εξαιρουμένου του... ξύλου) καλό είναι. Και άρα η μείωση του δημόσιου χρέους που μας πρόσφεραν η Μέρκελ (πρωτίστως) και ο Σαρκοζί, κατ'...
αρχάς, καλή είναι. 

Μόνο που για ν' αποδειχθεί και αποτελεσματική, θα πρέπει να συντρέξουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, για την εξασφάλιση των οποίων είμαστε οι αποκλειστικά αρμόδιοι και υπεύθυνοι.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Το έχουμε ακούσει τόσες φορές, ώστε το έχουμε εμπεδώσει. 
Μένει, όμως, ν' αποδείξει η κυβέρνηση, ότι έχει εμπεδώσει κι εκείνη κάποια πράγματα. 
Πρώτον, ότι θα δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που ήδη έχει αναλάβει. 
Δεύτερον, ότι θ' αφήσει επιτέλους ήσυχους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και θ' αναζητήσει άλλες πηγές αύξησης των εσόδων. 
Και, τρίτον, ότι θα ενισχυθεί με κάθε τρόπο η αναπτυξιακή προσπάθεια.

Αν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις εκπληρωθούν, τότε είναι βέβαιο ότι θα πάμε καλά. 
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι δυνατή μια τέτοια προοπτική. Και επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλάβει επιτέλους, ότι άλλα περιθώρια υστερήσεων και καθυστερήσεων δεν υπάρχουν, αλλά και επειδή αυτήν τη φορά θα είναι διαρκής και συνεχής η αξιολόγηση από πλευράς των ξένων των μέτρων και των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Προσωπικά δεν θεωρώ εθνικά μειωτικό το γεγονός της παρουσίας των ξένων, στον βαθμό που θα συμβάλουν ώστε ν' αντιμετωπιστούν αδυναμίες και μειονεκτήματα της κυβερνητικής και της διοικητικής μηχανής. 
Μειωτικό για κάθε πολίτη και τη χώρα γενικότερα είναι, ότι καταντήσαμε να ταυτίσουμε την οικονομική επιβίωσή μας από τα δανεικά των συμμάχων και εταίρων μας. 
Αλλωστε, από το 2004 και μετά είμαστε διαρκώς υπό την επιτήρηση ή την εποπτεία των Ευρωπαίων, κι όσοι υποδύονται πως το αγνοούν απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Κλειδί, τελικά, της ενδεχόμενης επιτυχίας ή αποτυχίας θα είναι η ανάπτυξη. 
Και, φυσικά, η κύρια ευθύνη θα πέσει στους ώμους της κυβέρνησης. 
Ωστόσο, καλό θα είναι να θυμηθεί κι ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος, ότι δεν είναι μικρές οι ευθύνες του, όταν μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε γειτονικές χώρες ή μετατρέπει τα κεφάλαιά του σε τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία και ακίνητα στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr