31 Οκτ 2011

Δύο κόσμοι


Του Μιχάλη Μητσού
Μια ανακοίνωση. 
«Η μετατροπή της παρέλασης σε μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής είναι αντάξια των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας για εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη...
και δημοκρατία» (από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα θλιβερά γεγονότα της Παρασκευής).

Μια κόκκινη γραμμή. 
Η διαπραγμάτευση που έγινε τη νύχτα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες με τον εκπρόσωπο των τραπεζών ήταν σκληρή. Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - δηλαδή για το δίδυμο «Μερκοζύ», δηλαδή για την Αγγελα Μέρκελ - η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν κόκκινη γραμμή. 
Παρά ταύτα, η γερμανίδα Καγκελάριος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει απέναντι στον Τσαρλς Νταλάρα και αυτό το χαρτί, προκειμένου να αποσπάσει το κούρεμα του 50%. Πολλά μένει να διευκρινιστούν το επόμενο δίμηνο. 
Ο πρωτοφανής αυτός εξαναγκασμός των τραπεζών σε υποχώρηση, όμως, δεν μπορεί παρά να μας αφήνει μια γεύση ικανοποίησης.

Ενας μύθος - και ένα ιστορικό προηγούμενο. 
Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής μπορεί πράγματι να μετέτρεψε την Ελλάδα σε προτεκτοράτο των Βρυξελλών. Αλλά αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό. Οπως υπενθυμίζει ο ιστορικός Νικόλας Μπλουδάνης σε συνέντευξή του στη Λιμπερασιόν, η Ελλάδα είχε τεθεί υπό διεθνή εποπτεία και το 1897, μετά τη χρεοκοπία του 1893. Η εποπτεία εκείνη, από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, επέτρεψε την οικοδόμηση ενός Κράτους. Η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε, οι καταχρήσεις περιορίστηκαν (από το 1828 έως το 1892, το 75% των δανείων που έλαβε η Ελλάδα υπεξαιρέθηκε από την πολιτική τάξη) και η χώρα μπόρεσε να δανειστεί εκ νέου για να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα υποδομής. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι το 10% του πληθυσμού μετανάστευσε. 
Αναδύθηκαν, όμως, ένας τοπικός καπιταλισμός και μια σύγχρονη αστική τάξη, που έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκπονήθηκε ένα Σύνταγμα, η δημόσια διοίκηση απαλλάχθηκε από τα διεφθαρμένα στοιχεία της και έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ηρθε όμως η Μικρασιατική Καταστροφή και όλα γύρισαν πίσω.

Ενα ρητό. 
«Σύμφωνα με ένα κινεζικό ρητό», ανέφερε τις προάλλες σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Νέα Κίνα, «κάθε κρίση προσφέρει και ευκαιρίες». 
Ετσι, ο πρώτος όρος που έθεσε (ανεπισήμως) η κινεζική κυβέρνηση για να συμβάλει στη «μόχλευση» του EFSF, ήταν να αρθεί το εμπάργκο όπλων που κήρυξε πριν από 15 χρόνια η Ευρώπη. Η Κίνα φαίνεται πως μαθαίνει από τη Γαλλία και τη Γερμανία, που συνέδεσαν πέρυσι τη βοήθεια προς την Ελλάδα με την τήρηση των συμβολαίων για την αγορά φρεγατών, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων…

Μια έκκληση (προς τους μαθητές). 
«Οικοδομήστε ξανά αυτά που γκρέμισε η γενιά μας!» (Από τον λόγο που εκφωνήθηκε στην παρέλαση των σχολείων του Αλίμου, όπου κανείς δεν μούντζωσε, κανείς δεν γιουχάισε, κανείς δεν απέστρεψε το βλέμμα του από τους επισήμους).
 
Μια κομματική ανακοίνωση, μια δημοτική έκκληση, δύο κόσμοι.

ΠΗΓΗ: tanea.gr