27 Οκτ 2011

Μόνο 14 δισ. ευρώ η ψαριά στους φορολογικούς παραδείσους


Του Μπάμπη Μιχάλη
Φορολογικά έσοδα μόλις 14 δισ. ευρώ απέδωσε την τελευταία διετία στις 20 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου η διεθνής εκστρατεία κατά των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων.
Σύμφωνα με επισκόπηση του...
ΟΟΣΑ, σε 20 μεγάλες οικονομίες του κόσμου, περίπου 100.000 πολίτες τους αναγκάστηκαν την τελευταία διετία να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές περιουσιακά στοιχεία, που είχαν «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη. 

Κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, επέτρεψε στις χώρες αυτές να έχουν επιπλέον φορολογικά έσοδα 14 δισ. ευρώ. 
Το μεγαλύτερο όφελος είχε η Ιταλία, η οποία χρησιμοποιώντας σχήμα εθελοντικής αποκάλυψης των offshore τοποθετήσεων των πολιτών της, κατάφερε να συγκεντρώσει επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα 5,6 δισ. ευρώ. Ανάλογο σχήμα στις ΗΠΑ απέφερε έσοδα 2,7 δισ. δολαρίων από 30.000 φορολογουμένους, ενώ η Γερμανία κατάφερε να μαζέψει από ανάλογο αριθμό πολιτών της 1,8 δισ. ευρώ.


Ο ΟΟΣΑ θεωρεί, ότι οι εξελίξεις αυτές ήταν απόρροια της απόφασης της συνόδου των χωρών του G20 στο Λονδίνο το 2009, να επιταχυνθεί το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων του πλανήτη και των διακρατικών συμφωνιών που υπογράφηκαν με την αρωγή του για αποκάλυψη των στοιχείων των φοροφυγάδων.


Ωστόσο, ούτε ο ΟΟΣΑ ούτε οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη τόλμησαν σε αυτή τη διετία να πιάσουν τα μεγάλα λαβράκια της παγκόσμιας φοροδιαφυγής, τις πολυεθνικές εταιρίες. 
Οι τελευταίες, αφού μετέφεραν επί δεκαετίες κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες - φορολογικούς παραδείσους, σήμερα επινοούν νέους τρόπους προκειμένου να φοροδιαφύγουν.  
Μεταξύ άλλων και αγοράζοντας ζημιογόνες εταιρείες, έτσι ώστε να εμφανίσουν ζημιές, τις οποίες εν συνεχεία τις μεταφέρουν σε χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για τα επιχειρηματικά κέρδη. Εκμεταλλεύονται έτσι το γεγονός, ότι οι χώρες αυτές προσφέρουν φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές και συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν.

ΠΗΓΗ: enet.gr