22 Σεπ 2011

Π. Μπεγλίτης :"Πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα και όχι τι κάνει μονίμως το κράτος για εμάς"


 Ομιλία Π. Μπεγλίτη στα εγκαίνια της Πανελλήνιας έκθεσης "Κορινθία 2011"
Με ιδιαίτερη χαρά εκπροσωπώ την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, στην πολύ σημαντική έκθεση που διοργανώνει το Επιμελητήριο Κορινθίας.
Οφείλω, όμως, αρχικά να καταθέσω το δικό μου ηθικό χρέος...

 
σε έναν άνθρωπο που δεν βρίσκεται απόψε ανάμεσά μας, σε έναν συμπολίτη μας, που συμμετείχε πάντα ενεργά, στην οικονομική ζωή της Κορινθίας. Στον αείμνηστο Μίμη Δαλακλείδη, Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, ο οποίος χάθηκε πρόωρα, αναπάντεχα. Υπήρξε μια από τις πολύ σημαντικές προσωπικότητες του νομού μας, για πάρα πολλά χρόνια.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι
Όταν πριν από δυο χρόνια, έναν μήνα πριν τις εκλογές, είχα πει ότι «το πάρτυ τελείωσε για την πατρίδα μας», πολλοί είχαν παραξενευτεί.
 Άλλοι, ενδεχομένως, είχαν δυσαρεστηθεί. Λίγοι, όμως, είχαν συνειδητοποιήσει σε ποια βαθειά κρίση έμπαινε η χώρα μας.
Ωστόσο, σήμερα, μπορώ να σας πω, πως παρά την πολύπλευρη κρίση,  μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Με ευρύτερη εθνική συναίνεση και συνεννόηση, μπορούμε να αναζητήσουμε εκείνα που μας ενώνουν και με βάση αυτά να εργαστούμε, για να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες, που θα μας βγάλουν από την κρίση. Για ένα νέο αναπτυξιακό δρόμο, για μια νέα προοπτική, με αυτοπεποίθηση για την πατρίδα μας.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Δεν χρειάζεται να τα ακούμε από τα ΜΜΕ. Τα βιώνει ο ελληνικός λαός, τα βιώνουν οι πολίτες της Κορινθίας. Είναι μια πολύπλευρη, διαρθρωτική και συστημική κρίση, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο το διεθνές σύστημα.
Ωστόσο, παρ’ ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, για εμάς δεν μπορεί να είναι ένα βολικό άλλοθι, για να δικαιολογήσουμε τις καθυστερήσεις μας και να δικαιολογήσουμε τα  ελλείμματα στη πολιτική μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και κάνουμε την αναγκαία αυτοκριτική.
Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μέσα από τη συνειδητοποίηση της κρίσης στην οποία βρισκόμαστε και των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Πρέπει, όμως, να προχωρήσει αρκεί ο καθένας να συνειδητοποιήσει και να αναλάβει την ευθύνη του.Περιμένω από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και της Κορινθίας, να μας πουν για την δική τους συμβολή, που έχει να κάνει με την υπέρβαση της κρίσης.
Η κριτική είναι χρήσιμη και εξίσου χρήσιμη και η συμβολή τους.

Δεν αρκεί μόνο να επισημαίνουμε τα αρνητικά, αλλά να δούμε και τα θετικά στοιχεία αυτής της διετίας.
Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος και ούτε είμαι εδώ για να μιλήσουμε για τον απολογισμό αυτής της διετίας, όπου υπήρξε ένα σημαντικό  θεσμικό πλαίσιο στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο μπορούν οι δημιουργικοί επιχειρηματίες να το αξιοποιήσουν, χωρίς να αναζητούν τα δικά τους βολικά άλλοθι και προσχήματα για να μην κάνουν τίποτα.
Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι επενδύσεις των επιχειρηματιών αυτήν την περίοδο, πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν και ποια δικά τους κεφάλαια  αξιοποίησαν για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, με βάση το νέο επενδυτικό πλαίσιο.
Πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα και όχι τι κάνει μονίμως το κράτος για εμάς.
Μου φαντάζει περίεργο, ότι επιμένουμε σε μια αντίληψη κρατικοδίαιτη, με όλο τον σεβασμό προς όλους σας, η οποία συνεχίζεται, παρά τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται αυτό το μοντέλο ανάπτυξης.
Θα περίμενα νέες ιδέες από τους μικρομεσαίους, τους νέους επιχειρηματίες, και τις γυναίκες επιχειρηματίες.
Μόνο έτσι  μπορούμε να βγούμε από την κρίση .

Αν περιμένουμε, αποκλειστικά και μόνο, τη χρηματοδότηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων, αν περιμένουμε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, μόνο μέσα από τις διασυνδέσεις με το κράτος, τότε δεν θα κάνουμε τίποτα. Απλά θα αναπαράξουμε την κρίση και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
Αγαπητοί φίλοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας αλλά και μεταξύ μας.
Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε, ότι πρέπει να πάρουμε επώδυνα μέτρα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, δεν θα μας καταβληθεί ούτε η 6η δόση, ούτε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την ιστορική συμφωνία της 21ης  Ιουλίου.
Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν ούτε αντιπολιτευτικές φωνές, ούτε κριτικές προσεγγίσεις .
Εάν δεν πάρουμε τα λεφτά, εάν δεν είχαμε μνημόνιο, πάρα πολλοί από εσάς, είτε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε κρατικοί λειτουργοί, αλλά και πάρα πολλοί επιχειρηματίες, που περίμεναν πάντα να αξιοποιήσουν τον κρατικό κορβανά, δεν θα υπήρχαν ανάμεσά μας. Άρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να υλοποιήσουμε τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Να κερδίσουμε δηλαδή την χαμένη μας αξιοπιστία.
Να οικοδομήσουμε μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι μας δανείζουν.
Είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί που μας δανείζουν αυτή τη στιγμή, οι οποίοι βιώνουν σκληρά μέτρα λιτότητας στις χώρες τους. Ενδεχομένως να δανείζονται  και με μεγαλύτερο επιτόκιο, για να δανείσουν την Ελλάδα με μικρότερο επιτόκιο.
Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι με καθαρότητα και ειλικρίνεια. Οι καιροί δεν είναι για μικροπολιτική αντιπολίτευση. Απαιτούν ανάληψη  εθνικής ευθύνης από όλους μας.
Εμείς την αναλαμβάνουμε με όλο το πολιτικό κόστος. Το μόνο που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να υπερβούμε την κρίση και να σώσουμε την πατρίδα.
Εδώ όμως η ευθύνη επιμερίζεται και σε άλλους. Επιμερίζεται και στους επιχειρηματίες .
Θέλω να ακούσω ποιο είναι το δικό σας μερίδιο ευθύνης με πρακτικούς όρους. Πώς  θα κινηθείτε την επόμενη περίοδο, για να μπορέσουμε συλλογικά και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων, να ξεπεράσουμε αυτό το αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση.
Καλή δύναμη και αντοχές σε όλες και όλους.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα ξέφωτο, σε μια αναπτυξιακή προοπτική.
Αφού αλλάξουμε και ανασυγκροτήσουμε το κράτος.
Αφού αντιληφθούμε, επιτέλους, ότι το μοντέλο που οικοδομήσαμε όλοι και για το οποίο έχουμε ευθύνη τα τελευταία 40 χρόνια, έχει τελειώσει.
«Τετέλεσθαι»  λοιπόν το μοντέλο αυτό και η αντίληψη που το οικοδόμησε.
Ας δουλέψουμε όλοι μαζί από μηδενική αφετηρία, ξαναβρίσκοντας χαμένες αξίες και αρχές του ελληνισμού, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι.
Καλή δύναμη. Καλή επιτυχία.