6 Σεπ 2011

Πένθος για τον «δάσκαλο του Δικαίου»


 Πέθανε χθες σε ηλικία 89 ετών ο έγκριτος καθηγητής της Νομικής, γνωστός για τον αντιδικτακτορικό του αγώνα και πρώην υπουργός Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης.
Ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1922 και πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή το 1946, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής στρατεύθηκε...
στην Εθνική Αντίσταση με τον ΕΔΕΣ. Το 1947 έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το 1953 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου εξελέγη το 1968 τακτικός καθηγητής. Η χούντα ακύρωσε τον διορισμό του. Στη συνέχεια τον έδιωξαν και από υφηγητή. Το Ιούλιο του 1969 συνελήφθη, βασανίστηκε, έμεινε μήνες στην απομόνωση. Από το κελί του έστειλε το «Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους» που δημοσιεύθηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ως ράπισμα κατά της χούντας. Ηταν έγκλειστος το 1972 όταν το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης τον εξέλεξε τακτικό καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Δικαίου. Εκεί κατέφυγε άλλωστε λίγους μήνες αργότερα, όταν αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής, θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη με τιμές εν ενεργεία υπουργού, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη. Ο καθηγητής άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο οποίο νοσηλευόταν με χρόνιο πρόβλημα υγείας που κατέληξε σε πνευμονική ανεπάρκεια. Ηταν γιος του βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Μαγκάκη και σύζυγος της Αγγελικής, κόρης του πρώην πρωθυπουργού Στυλιανού Γονατά.
Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του εξέφρασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μίλησε για την εντιμότητα και τις ευαισθησίες του έγκριτου νομικού, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για έναν ενεργό πολίτη, αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας που δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί δημόσια με τη χούντα των συνταγματαρχών, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς για τον μαχητή της αντιδικτατορικής πάλης. Δηλώσεις για τον θάνατο του Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη έκαναν ακόμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Την ανυπόκριτη ευγνωμοσύνη στον έγκριτο «δάσκαλο του Δικαίου» που συνέβαλε στον «βαθύ εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό» της απονομής δικαιοσύνης με αιχμή την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

ta nea on line