11 Σεπ 2011

Ανάγκη ευρείας συνεννόησης


Tου Κωστα Kαλλιτση
Στην Ευρωζώνη μελετούν δύο σχέδια. 
Το πρώτο αναφέρεται σε ενδεχόμενη χρεοκοπία κράτους, χωρίς αυτό να φύγει από το ευρώ.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι μιλούν για αυτό το σχέδιο, με την άνεση με την οποία μιλάς για κάτι που θεωρείς εφικτό και όχι...
εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μάλιστα, έχει επεξεργαστεί σχέδια άμεσης δράσης ώστε να είναι διασφαλισμένη η σταθερότητα του συστήματός της σε κάθε περίπτωση.

Το δεύτερο σχέδιο αναφέρεται στη χρεοκοπία κράτους με έξοδό του από το ευρώ.
Η γερμανική καγκελαρία έχει επεξεργαστεί σχέδιο δράσης για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών και την προστασία της Ευρωζώνης από ενδεχόμενη έξοδο, ειδικά, της Ελλάδας. Επιπλέον, σε φάση ολοκλήρωσης είναι η επεξεργασία νομικής φόρμουλας, που ρυθμίζει τα διαδικαστικά θέματα για να βγει ένα κράτος από το ευρώ.

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα και δεν εννοώ τα σκουπίδια της φημολογίας.


Στην Ευρωζώνη πληθαίνουν όσοι λένε, να φύγει η Ελλάδα.
Δεν είναι μόνο οι γνωστοί εχθροί του ευρώ. Είναι και πολλοί που εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί το ευρώ, αν κοπεί το «άρρωστο μέλος».
Η Ιρλανδία -λένε- πάει καλά, η Πορτογαλία επίσης, αν διωχθεί η Ελλάδα όλοι θα φοβηθούν και θα προσπαθήσουν με μεγαλύτερη ένταση, η εμπιστοσύνη στο ευρώ θα ενισχυθεί. Οχι τυχαία, Ισπανία και Ιταλία, πρωτοστατούν υπέρ της αυστηρής μεταχείρισης της Ελλάδας – από φόβο για το δικό τους μέλλον.

Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο.
Η τρόικα μιλά για ένα δίμηνο αδράνειας και για δείγματα πολιτικής χαλάρωσης.
Πρόσφατα, οι διαπραγματεύσεις μαζί της οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Οταν η Αθήνα είπε, ότι μπορεί να έχει δίκιο, αλλά, πολιτικά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που ζητούν, η αντίδραση ήρθε οργίλη από το Eurogroup: Κάνετε λάθος, αν νομίζετε ότι η Ευρωζώνη φοβάται να σας αφήσει να χρεοκοπήσετε! Μη νομίζετε ότι μπλοφάρουμε! Αναλάβετε τις ευθύνες σας – τέλος!

Υπάρχει ένα πρόβλημα - μητέρα πολλών άλλων.
Το παραδοσιακό οικονομικό μοντέλο καταρρέει. Η Ελλάδα θα φτωχύνει.
Το δίλημμα είναι:
Θα φτωχύνει λιγότερο, μένοντας στο ευρώ, χωρίς χρεοκοπία, επιδιώκοντας να ανοίξει τις διεθνείς αγορές, ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια και, με μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, να αναπτυχθεί;
Ή θα πτωχεύσει, το βιοτικό επίπεδο θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1950, θα βγει από το ευρώ και θα μπει σε φάση οδυνηρών κοινωνικών διχασμών και πολιτικών περιπετειών;

Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού δεν κατανοεί τι συμβαίνει. 
Γι’ αυτό, προκρίνει μερεμέτια αντί μεταρρυθμίσεων και προσεύχεται η Ευρωζώνη να μπλοφάρει.

Τα κρατικά ταμεία στεγνώνουν σε λίγες εβδομάδες. Τα 8 δισ. της 6ης δόσης μάλλον θα μας δοθούν την 21η Σεπτεμβρίου. Αν δεν σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, ενδέχεται να μη μας δοθούν. Και η ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα να μην υλοποιηθεί. Για να πάρουμε τη δόση και να ενεργοποιηθεί (τέλη Οκτωβρίου) η συμφωνία, απαιτείται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Είναι εφικτό;

Στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα της, οι πιο φοβισμένοι υψώνουν «αντιστασιακές» σημαίες από νάιλον.
Στη Συγγρού, μια ομάδα φανατικών έχει κυκλώσει την ηγεσία της Ν.Δ. και απαιτεί εκλογές. Αν αυτές προκηρυχθούν τώρα, η συμφωνία και ίσως η δόση, πάνε περίπατο.
Η λογική υποδεικνύει την ανάγκη ευρείας συνεννόησης. 
Συνήθως, η λογική επικρατεί, αρκεί να έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες. 
Μακάρι, αυτό να ισχύει και στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr