1 Αυγ 2011
Ξεκλειδώνουν κοινοτικά κονδύλια δεκάδων δις ευρώ για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τους Financial Times η Ευρώπη απεγνωσμένα προσπαθεί να ''σπρώξει'' την Ελλάδα σε ανάπτυξη με χρήματα για την κατασκευή νέων δρόμων, αεροδρομίων, για τις καταβολές των αγροτικών επιδοτήσεων, την στήριξη της αλιείας και άλλων αναπτυξιακών έργων....
Κατά το δημοσίευμα, από 15% που έπρεπε να συνεισφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις στο κόστος ενός έργου που έχει πάρει έγκριση, τώρα το ποσοστό μειώνεται στο 5% για τις έξι υπερχρεωμένες ευρωπαικές χώρες.
Μάλιστα αποκαλύπτεται πως για την Ελλάδα υπάρχουν κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί της τάξεως των 12 δισ. ευρώ.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ξεκλειδώνουν κοινοτικά κονδύλια για Ελλάδα
Η Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ βάσει του σχεδίου για αναπτυξιακή τόνωση των οικονομιών τους. Το σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί την Δευτέρα, δεν περιλαμβάνει νέα οικονομική βοήθεια, αλλά την χαλάρωση των κανόνων συγχρηματοδότησης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Λετονία και την Ρουμανία, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να δαπανήσουν μεγάλο μέρος εθνικών πόρων για να αποκτήσουν πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια.
Η κίνηση αντικατοπτρίζει την απόγνωση της Ευρώπης να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε να αντιμετωπιστεί το καταστροφικό δανειακό βάρος της χώρας που έχει ήδη οδηγήσει σε δύο πακέτα στήριξης – το πιο πρόσφατο συμφωνήθηκε πριν από μερικές ημέρες – και απείλησε την βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης.
Σύμφωνα με εσωτερικούς υπολογισμούς, η μείωση του κόστους κρατικής χρηματοδότησης για τις έξι χώρες μπορεί να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Αξιωματούχοι όμως, εκτιμούν ότι το σχέδιο θα έχει ακόμη πολλαπλάσιο αναπτυξιακό αντίκτυπο καθώς πρακτικά θα «ξεκλειδώσει» δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, που πολλές από αυτές τις κυβερνήσεις δικαιούνται αλλά δεν μπορούν να λάβουν.
Τα κεφάλαια αυτά θα συμβάλουν στην χρηματοδότηση της κατασκευής νέων δρόμων, αεροδρομίων και άλλων αναπτυξιακών έργων, δίνοντας ώθηση στις λαβωμένες οικονομίες.
Οι νέοι κανόνες που έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εφαρμοστούν επίσης για τις καταβολές των αγροτικών επιδοτήσεων, την στήριξη της αλιείας και άλλους τομείς που στηρίζονται με ευρωπαϊκά κεφάλαια.
«Ο ευρύτερος στόχος είναι λάβουν τα χρήματα το ταχύτερο δυνατόν ώστε να δοθεί ώθησης σε αυτές τις οικονομίες» αναφέρει αξιωματούχος της Κομισιόν.
Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη συμφωνήσει την χαλάρωση των πακέτων στήριξης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Οι άλλες τρεις χώρες που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία δεν ανήκουν στην ζώνη του ευρώ, αλλά έχουν ήδη λάβει ευρωπαϊκή στήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η πρόταση που προετοιμάστηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Jose Manuel Barroso και τον επίτροπο Johannes Hahn, αφορά τον ευρύτερο προϋπολογισμό για τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων.
Βάσει των κανόνων που ισχύουν, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 15% του κόστους ενός έργου που έχει πάρει έγκριση, ώστε να καταβάλουν οι Βρυξέλλες τα υπόλοιπα κεφάλαια. Βάσει των νέων κανόνων, το ποσοστό συγχρηματοδότησης θα μειωθεί στο 5% για τις έξι χώρες.
Η έλλειψη κεφαλαίων για την κάλυψη του κρατικού ποσοστού συγχρηματοδότησης είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα φτωχότερα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να ζητήσουν τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για αυτές τις οικονομίες. Η Ρουμανία για παράδειγμα, προς το παρόν έχει απορροφήσει μόλις το 3% από κονδύλια για αγροτική και αναπτυξιακή πολιτική ύψους 30 δισ. ευρώ. Το ευρωπαϊκό think tank, Bruegel εκτιμά πως για την Ελλάδα υπάρχουν κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί της τάξεως των 12 δισ. ευρώ.
Αξιωματούχοι ωστόσο, επισημαίνουν ότι εκτός από την αδυναμία συγχρηματοδότησης, η διαφθορά και η αναποτελεσματική κρατική διοίκηση είναι επίσης παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.
Ο κ. Barroso θα ζητήσει να υιοθετηθεί η πρόταση από τα κράτη-μέλη και το ευρωκοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους. Αξιωματούχοι της Κομισιόν ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις καθώς η πρόταση αυτή δεν αφορά νέες κοινοτικές δαπάνες. Παρά ταύτα, ενδέχεται να υπάρξουν ενστάσεις από κράτη-μέλη καθώς τα κεφάλαια που δεν απορροφώνται από αυτά τα αναπτυξιακά κονδύλια, επιστρέφονται στις χώρες που χρηματοδοτούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
NEWSIT