1 Αυγ 2011

Οι πρυτάνεις του Γένους. Του Τάκη Θεοδωρόπουλου



Αν κατάλαβα καλά, οι πρυτάνεις μόλις πήραν στα χέρια τους το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποφάσισαν ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ, μα ποτέ, την εφαρμογή του.
Διακήρυξαν μάλιστα πως, ακόμη κι αν ψηφιστεί, αυτοί δεν πρόκειται να το εφαρμόσουν - δεν ξέρω αν ανάμεσά τους είναι και καθηγητές της Νομικής, που διδάσκουν στα....
παιδιά, πως η επιστήμη τους έχει λόγο ύπαρξης μόνον αν θεωρήσουμε πως οι νόμοι εφαρμόζονται, έστω και ως υπόθεση εργασίας.

Ομως δεν πρέπει να κατάλαβα καλά.
Διότι μερικές ημέρες μετά οι πρυτάνεις, αφού προφανώς ξαναδιάβασαν το νομοσχέδιο, απεφάνθησαν πως ακόμη κι αν αυτοί καταδεχθούν να το εφαρμόσουν, αν και όταν γίνει νόμος, το ίδιο το Πανεπιστήμιο δεν θα μπορέσει να το εφαρμόσει.
Είναι μια μεταρρύθμιση που διαλύει το Πανεπιστήμιο, και όπως αντιλαμβάνεται κάθε λογικός άνθρωπος, ένα Πανεπιστήμιο που έχει διαλυθεί, δεν μπορεί να εφαρμόσει κανέναν νόμο και δεν μπορεί να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο.

Αν κατάλαβα καλά, εννοείται. Αν και μάλλον δεν κατάλαβα καλά.
Και γι' αυτό μερικές ημέρες μετά ο πρύτανης του Αθήνησι μου εξήγησε από τηλεοράσεως, πως ακόμη και αν υποθέσουμε πως οι πρυτάνεις καταδεχθούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν το «Πανεπιστήμιο», ως υποκείμενο που σκέφτεται πολιτικά και αποφασίζει για τις τύχες του, δεν διαλυθεί και ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο, τότε δεν θα δεχθούν να εφαρμόσουν τον νέο νόμο οι φοιτητές. Ετσι είπε ο κ. Πελεγρίνης, αν κατάλαβα καλά.

Τι κατάλαβα;
Κατάλαβα πως, ακόμη κι αν δεχθούμε πως τα είκοσι ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν άψογα.
Ακόμη κι αν δεχθούμε πως δεν λειτουργούν άψογα, αλλά εν πάση περιπτώσει λειτουργούν εύρυθμα σε γενικές γραμμές, δηλαδή παράγουν γνώση, έρευνα κτλ.
Ακόμη κι αν δεχθούμε, πως η όποια μεταρρύθμιση, μάλλον, εμπόδια θα φέρει σ' αυτήν την εύρυθμη λειτουργία τους,
τότε το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που βγαίνει από τον διάλογο κατακαλόκαιρο είναι, πως τα πανεπιστήμια αυτά, και την εύρυθμη λειτουργία τους την ορίζουν, κι αν δεν την ορίζουν τη διασφαλίζουν, οι είκοσι πρυτάνεις τους.

Κι ας γράφει η Βάσω Κιντή στο χθεσινό «Βήμα της Κυριακής»: «Εχουμε πρυτανικές αρχές, ακριβώς με τρία ή τέσσερα άτομα, που εκλέγονται ακόμη και μόνο με ψήφους διοικητικών υπαλλήλων ή των φοιτητών και οι οποίες μεταχειρίζονται τα ιδρύματα όπως θέλουν». Και για να το λέει, ως πανεπιστημιακός που είναι, κάτι θα έχει καταλάβει παραπάνω από μένα που δεν έχω σχέση με το Πανεπιστήμιο.

Κατάλαβα και κάτι ακόμη, έτσι για να λέμε και του στραβού το δίκιο.

Αν οι πρυτάνεις, εν τη σοφία τους, δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο, ή χρησιμοποιούν ως ασπίδα τους φοιτητές για να υπερασπιστούν τα κεκτημένα του κλάδου των πρυτάνεων, τότε γιατί να περιμένω περισσότερη φρόνηση ή μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τον κ. Λυμπερόπουλο, ο οποίος μας επισκέπτεται κάθε βράδυ σπίτι μας για να μας πει πως, δυστυχώς, δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί;

Εκτός πια κι αν δεν κατάλαβα καλά. 

ΠΗΓΗ: tanea.gr