17 Ιουλ 2011

Οδηγός επιβίωσης στην κρίση - Έξυπνοι τρόποι για να εξοικονομήσουμε χρήματα!


Η οικονομία δεν θέλει πάντα κόπο. Μερικές φορές αρκεί να βρούμε έξυπνους και απλούς τρόπους για να γλιτώσουμε χρήματα, που σίγουρα αυτή την εποχή θα φανούν απαραίτητα για κάπου αλλού.
Από τα ψώνια ως την θέρμανση και την τηλεφωνία, υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσουμε....
εκατοντάδες ευρώ. Έχει υπολογιστεί ότι από τα ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ως και 840 ευρώ το χρόνο αν "κυνηγήσουμε" προσφορές, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κουπόνια, ευκαιρίες και αν κάνουμε σωστό προγραμματισμό.

Με σωστή χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας εξοικονομούμε ως και 50% των δαπανών, ενώ με καλή μόνωση του σπιτιού, χρήση φυσικού αερίου και προσεκτική επιλογή πωλητή πετρελαίου θέρμανσης οι δαπάνες μπορούν να πέσουν ως και 20%.

Το Έθνος συγκέντρωσε τέτοιους τρόπους και τους παρουσιάζει:

Στο σούπερ μάρκετ


- πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ ελέγχουμε απαραιτήτως ντουλάπια και ψυγείο και κάνουμε λίστα μόνο με τα απαραίτητα. Κατά τα ψώνια δεν ξεφεύγουμε από τη λίστα και δεν υποκύπτουμε σε πειρασμούς.

- δεν ψωνίζουμε μόνο από ένα σούπερ μάρκετ, καθώς συγκεκριμένα προϊόντα πιθανόν να τα βρούμε φτηνότερα σε άλλο. Πχ. παίρνουμε απορρυπαντικά από μία αλυσίδα και τρόφιμα από διαφορετική.

- μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας χωρις να φοβόμαστε για την ποιότητα. τα προϊόντα αυτά είναι εξίσου καλά αλλά δεν τα βαραίνει στην τιμή, το κόστος της διαφήμισης.

Στη λαϊκή


- προτιμάμε τις λαϊκές για φρούτα και λαχανικά, καθώς τα προϊόντα είναι πιο φτηνά ελλείψει πολλών μεσαζόντων και καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι χαμηλότερα.

- μπορεί κανείς να κάνει παζάρι με τον πωλητή πράγμα που δεν γίνεται αλλού. Αν έχουμε μάλιστα και πωλητή που μας γνωρίζει, είναι ευκολότερο να πετύχουμε καλύτερη τιμή.

- αν ψωνίσουμε το μεσημέρι μπορούμε να πετύχουμε οικονομία κατά 50% αφού οι πωλητές θέλουν να ξεπουλήσουν και να φύγουν.

Πώς θα κόψουμε από το λογαριασμό της ΔΕΗ


- αντικαθιστούμε τις παλιές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

- βάφουμε τοίχους και οροφές σε φωτεινά χρώματα.

- καθαρίζουμε πάντα φωτιστικά και λαμπτήρες για να αποδίδουν τα μέγιστα.

- ρυθμίζουμε το θερμοσίφωνο στους 50 αντί για 60 βαθμούς.

- ποτέ δεν ξεχνάμε το θερμοσίφωνο αναμένο χωρίς να χρειάζεται.

- το ζεστό νερό το χρησιμοποιούμε προσεκτικά

Ηλεκτρικές συσκευές


- κλείνουμε τηλεόραση και dvd από το διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ.

- επιλέγουμε το οικονομικότερο πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων.

- τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από το φούρνο και το πλυντήριο που είναι εστίες θερμότητας. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει κατανάλωση ρεύματος ως 30%.

- ρυθμίζουμε το θερμοστάτη της συντήρησης στους επτά βαθμούς και του καταψύκτη στους -18. Έτσι εξοικονομούμε ως και 15%.

- ποτέ δεν αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή.

Θέρμανση

- καλή μονωση για να μην έχουμε σπατάλη. Μονώνουμε σκεπή, πυλωτή, λέβητα, εξωτερικές σωληνώσεις και βάζουμε διπλά τζάμια στα παράθυρα.

- κλείνουμε χαραμάδες για να μην υπάρχε απώλεια θερμότητας.

- όταν δουλεύει το καλοριφέρ δεν ανοίγουμε παράθυρα.

- συντηρούμε τον καυστήρα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο

Επίσης:

- χρησιμοποιούμε το νυχτερινό τιμολόγιο.

- ελέγξτε αν ανήκετε στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου καθώς θα έχετε έκπτωση ως και 30%.

Επικοινωνία

- προτιμούμε το mail και την επικοινωνία μέσω Facebook καθώς η χρήση είναι δωρεάν

- Στην επιλογή εταιρείας, διαλέγουμε πακέτο τριπλών υπηρεσιών (σταθερό, κινητό και Ίντερνετ) γιατί οι προσφορές είναι καλύτερες. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξοικονομήσουμε ως και 350 ευρώ το χρόνο.