Ενα μεγάλο στοίχημα, με πολλά διλήμματα, απρόβλεπτους συμμάχους και εχθρούς, βάζει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου με τον εαυτό του.
Η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος ήταν "καυτό" θέμα συζήτησης στα κυβερνητικά "πηγαδάκια" όλο το τελευταίο...
διάστημα και το γεγονός ότι αποφασίστηκε να προηγηθεί σημαντικών ψηφοφοριών στη Βουλή αποτελεί λόγω συγκυρίας κορυφαίο πολιτικό "σταθμό".
Το "πράσινο φως" για ανασχηματισμό άναψε ο κ. Παπανδρέου στους συνεργάτες του στην προχθεσινή σύσκεψη στο Καστρί, όπου ελάχιστοι ίσως περίμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα κατέληγε στο σημερινό "στοίχημα", περνώντας από σενάρια περί κυβέρνησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Ομως και παρότι η χθεσινή μέρα αποκάλυψε ένα "εξωτικό" ενδεχόμενο σε σχέση με τον ανασχηματισμό, ο κ. Παπανδρέου λέγεται ότι γρήγορα επανήλθε στην "πεπατημένη", που υπό μία έννοια συνδέεται και με το δεύτερο βήμα, της ψήφου εμπιστοσύνης.
Θα δώσει έμφαση στην αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και θα προχωρήσει σε "σφαγή" των "κηπουρών" του; Θα επιχειρήσει να στήσει ένα σφιχτό, ευέλικτο, ισορροπημένο σχήμα με πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κάποιους τεχνοκράτες; Ή θα επιδιώξει να κάνει "μασάζ" σε χώρους που βρίσκονται εντός και επί τα αυτά του ΠΑΣΟΚ και που δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν "αντάρτικο" στο προσεχές διάστημα;
Τα στοιχήματα για το νέο σχήμα
Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει απλώσει όλα τα ενδεχόμενα. Χθες αργά το βράδυ στενοί του συνεργάτες όπως οι Ρεγγίνα Βάρτζελη και Νίκος Αθανασάκης συμμετείχαν σε σύσκεψη, που σύμφωνα με πληροφορίες έλαβαν την "ακτινογραφία" του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η πρόθεση του πρωθυπουργού "λέει" ότι θα είναι σαφώς μικρότερο, με λιγότερους υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, ενώ αποτελεί ζητούμενο αν θα διατηρήσει ενεργό τον ρόλο του αντιπροέδρου-ων.
Θεωρείται πιθανό να βασίσει το σχήμα στη λειτουργία τεσσάρων (πέντε) κυβερνητικών κύκλων και να ανακατέψει την τράπουλα των αρμοδιοτήτων σε νυν υπουργούς. Μέγα ερώτημα: οι νυν υπουργοί θα δεχθούν εύκολα τη μετάβασή τους σε άλλο ρόλο; Οι πληροφορίες λένε ότι τα σημερινά τηλεφωνήματα από την "έδρα" του πρωθυπουργού προς τα στελέχη μπορεί να αποκαλύψουν "ρήξεις" και αιφνιδιασμούς.
Το κλειδί
Κάποιοι υπουργοί πιστεύουν ότι πια πρέπει να έχουν πλήρη εικόνα για το "έργο" και όχι μόνο για το τι τους προτείνεται να αναλάβουν. Από την άλλη πλευρά προβλέπουν ότι θα οριστούν στο σχήμα και τεχνοκράτες, ότι θα "εξέλθουν" εκ των πραγμάτων αρκετοί.
Σε κάθε περίπτωση, τον χαρακτήρα του ανασχηματισμού θα αποτυπώσει η κίνηση στο οικονομικό επιτελείο. Εκτιμάται ότι αποχωρεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ότι είναι τρία τα κριτήρια για την επιλογή της διάδοχης κατάστασης: η αποτελεσματικότητα, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης και το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει η όλη κίνηση.
Σημαντικό ρόλο λέγεται ότι αναλαμβάνει ο Δ. Ρέππας, αποτελώντας ίσως με τον Π. Γερουλάνο το νέο "δίδυμο" στην επικοινωνία. Πρόσωπα-κλειδιά (και για καραμπόλες της τελευταίας στιγμής) οι κ. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης και η Αννα Διαμαντοπούλου μεταξύ άλλων.
Δύσκολο σταυρολέξο
Τα κεντρικά πρόσωπα
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι αποχωρεί από το "Σύνταγμα". Δεν αποκλείεται όμως να αναλάβει νέο ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Η "νέα διαδρομή" του συμπαρασύρει ενδεχομένως και τον Φ. Σαχινίδη, εκτός κι αν διαχωριστεί το υπουργείο
Ηταν βασικός αντίπαλος του Γ. Παπανδρέου το 2007, αλλά χειρίστηκε τη συνέχεια δείχνοντας ότι επιδιώκει την ενότητα. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί πάντως εκτιμούν ότι ο Β. Βενιζέλος έφτασε στην αντίστροφη μέτρηση να επανεξετάσει τη στάση του
Ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει... διαρκώς ότι είναι μονόδρομος η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει πρόσωπο-κλειδί για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος
Ο Δ. Ρέππας είναι ίσως ο μόνος υπουργός που οι πληροφορίες τον εντοπίζουν σε όλες τις κλειστές συσκέψεις υπό τον Γ. Παπανδρέου. Και χθες το βράδυ βρισκόταν στο Καστρί μαζί με συνεργάτες του πρωθυπουργού. Φαίνεται ότι μετακομίζει στο Επικρατείας
Η Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζεται μεθοδική και αποτελεσματική υπουργός. Ή θα παραμείνει στο Παιδείας ή θα αρχίσει μια συζήτηση για τα περιθώρια μετακόμισής της σε άλλο κορυφαίο υπουργείο
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Ερωτηματικά και αλλαγές
Θα αποδεχθεί ο κ. Λουκάς Παπαδήμος τελικά κορυφαία κυβερνητική θέση, παρότι πήγε περίπατο η συναίνεση με τη ΝΔ; Ή θα οριστούν στο νέο σχήμα τεχνοκράτες, όπως οι κ. Στουρνάρας και Ράπανος;
Το σίγουρο είναι ότι η πυραμίδα αρχίζει να χτίζεται από πολιτικά στελέχη με ιδιαίτερη δημοφιλία και εσωκομματική αποδοχή. Ο Β. Βενιζέλος έχει προτείνει "μανιφέστο" για την Οικονομία, αλλά χθες δεν ήξερε τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου όσο συνομιλούσε με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι τη λύση θα τη δώσουν οι πολιτικοί και τράβηξε "κόκκινη γραμμή" με τους τεχνοκράτες, ενώ οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος έχουν καλή συνεργασία με το Μαξίμου. Δεν αποκλείεται να τους προταθεί αλλαγή χαρτοφυλακίου ή να περάσουν για λίγο στον πάγκο.
Ο Γ. Παπανδρέου δεν θέλει όμως να ταράξει ισορροπίες, αν και εξετάζει κινήσεις-σοκ. Θα αξιοποιήσει, εκτιμάται, βουλευτές από εκλογικές περιφέρειες που δοκιμάζονται από την ανεργία - ακόμη και αν του έστειλαν επιστολές... Και πιθανότατα θα ζητήσει από στενούς συνεργάτες - υπουργούς να εξέλθουν.
Θα ρίξει το βάρος στα παραγωγικά υπουργεία και θα ζητήσει την άποψη της Ιπποκράτους.
Περασμένα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Καστρί, ο κ. Παπανδρέου με συνεργάτες του, με μολύβι και γόμα στο χέρι, δούλευαν το πρώτο σκαρίφημα του ανασχηματισμού. Οι επόμενες ώρες πάντως θα είναι καθοριστικές...
Το έθνος