Η Ευρώπη ενδιαφέρεται, στη φάση αυτή, περισσότερο να πείσει τους ιδιώτες - δανειστές της Ελλάδος να βοηθήσουν την Ελλάδα, παρά την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει σε ένα νέο μνημόνιο, που μεγαλώνει την ύφεση και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη... μεσαία τάξη.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια «φόρμουλα» που δεν θα θεωρηθεί από τις αγορές ως πιστωτικό γεγονός (credit event), που θα οδηγήσει τους κατόχους C.D.S. να κινήσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (αυτασφάλιστρα). Κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και στο ευρώ.
Επιχειρούν λοιπόν να πείσουν τους ιδιώτες - δανειστές (τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, διαχειριστές κεφαλαίων) να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδος σε εθελοντική βάση.
Για το λόγο αυτό, προβλέπεται έκτακτη συνάντηση του Eurogroup την 14η Ιουνίου, ώστε στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί η ίδια με τους ιδιώτες - δανειστές της μαζί με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις χώρες του ευρώ. Όλα αυτά οδηγούν σε μια καθυστέρηση για τις τελικές αποφάσεις για μετά το Συμβούλιο Κορυφής 23-24 Ιουνίου.
Η πλέον διαφαινόμενη λύση είναι, οι δανειστές να επαναγοράσουν τα κεφάλαιά τους μετά την ημερομηνία λήξης τους (roll-over).
Το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται, περίπου, σε 90 δις. ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2014, και αφορά, κυρίως, είκοσι ιδρύματα που κατέχουν το 70% των τίτλων.
Αφορά, κυρίως, τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και γερμανικούς και γαλλικούς πιστωτικούς οργανισμούς, που κατέχουν αντίστοιχα, 22,7 δις. ευρώ και 10,2 δις. ευρώ, μέχρι το τέλος 2010.
Τα υπόλοιπα τα έχει αγοράσει «κουρεμένα» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κάτι που καθιστά το πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.
Το όλο σενάριο θυμίζει την «πρωτοβουλία της Βιέννης», που υιοθετήθηκε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη στην Ευρώπη, για να στηρίξει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη μαζική φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Statesmen
ΠΗΓΗ: kontiloforos