22 Ιουν 2011

Σενάριο τρόμου για τους μισθούς και τις συντάξεις


Στον "αέρα" θα βρίσκονταν οι συντάξεις σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να καταβάλει την απαιτούμενη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία.Την ίδια στιγμή αν δεν υπήρχε...

διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα κόβονταν οι συντάξεις κατά 40%, θα αυξάνονταν τα όρια ηλικίας στο 67ο έτος και θα "έσπαγε" η εθνική συλλογική σύμβαση με παράλληλη απώλεια του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Το εξαιρετικά αρνητικό σενάριο για τις συντάξεις και τους μισθούς σκιαγράφησε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης. Με βάση στοιχεία που παρουσίασε, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο για να καταβάλουν φέτος τις συντάξεις χρειάζονται 32 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα, τα 17 δισ. προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τα 15 δισ. από κρατική χρηματοδότηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταβάλλει 1,25 δισ. ευρώ στα Ταμεία.

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το δημόσιο για να καταβάλουν φέτος τις συντάξεις χρειάζονται 32 δισεκατομμύρια ευρώ

Επομένως -όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Κουτρουμάνης- οποιαδήποτε αδυναμία του Δημοσίου να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις "σημαίνει αδυναμία των Ταμείων να καταβάλουν περίπου το 47% της σύνταξης". Μάλιστα υπάρχουν Ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, που θα αδυνατούν να καταβάλουν το 80% των συντάξεων.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως "αν δεν υπήρχε σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα":

    * Δεν θα υπήρχε ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
    * Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούσαν να υπογράφονται με αποδοχές κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση.
    * Οι κύριες συντάξεις θα ήταν ενδεχομένως κατά 40% χαμηλότερες.
    * Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα έφταναν στο 67ο έτος.
    * Οι συντάξεις χηρείας δεν θα χορηγούνταν κάτω από το 65ο έτος της ηλικίας.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε πως "είναι σαφώς επώδυνα, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο", αλλά πρόσθεσε πως οι επιλογές του υπουργείου Εργασίας έχουν ως στόχο "να μη θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι".
Εκτίμηση ΓΣΕΕ για την τριετία 2010-2012
30% φτωχότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι


Επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των μισθωτών και των συνταξιούχων κατά 30% την τριετία 2010 έως και 2012 προβλέπει η ΓΣΕΕ, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας. Μάλιστα σημειώνει πως τα μέτρα λιτότητας εκτός από επώδυνα είναι και υψηλού κινδύνου, "με την έννοια της επέκτασής τους στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων και την προώθηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης".

Η Συνομοσπονδία συμμετείχε χθες στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των συνδικάτων ενάντια στις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και παραδόθηκε ψήφισμα στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ άλλων "εκφράζεται η έντονη διαφωνία των Ελλήνων εργαζομένων τόσο για το περίφημο ''σύμφωνο του ευρώ'' όσο και για τις εκβιαστικές, αντεργατικές και αντικοινωνικές απαιτήσεις που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την τρόικα στους εργαζομένους".

Με το ψήφισμα η ΓΣΕΕ ζήτησε χθες "αλλαγή πολιτικής με στήριξη της ανάπτυξης, μετατροπή των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ευρωομόλογα, περιορισμό του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2017 και σεβασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων".

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία τάχθηκε κατά της εφαρμογής του προωθούμενου "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας", επισημαίνοντας πως "αποσκοπεί να εξαλείψει κάθε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των αμοιβών και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης".

Το Έθνος