22 Ιουν 2011

Ερχεται «περαίωση» για τα αυθαίρετα


Το ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων που προβλέπονται από τη νομοθεσία άφησε ανοιχτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Θεσπίζεται Πιστοποιητικό Πολεοδομικής Νομιμότητας Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να καταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο», τόνισε ο υπουργός..αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και μείωσης των προστίμων, τα οποία κρίνονται δυσβάστακτα για τους πολίτες

Ρύθμιση για την "τακτοποίηση" των αυθαιρέτων και την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης στο μέλλον προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Χωρίς να αναφέρει τη λέξη "νομιμοποίηση", άφησε να εννοηθεί πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε ένα είδος περαίωσης των αυθαιρέτων, με περιβαλλοντικό πραγματισμό και χωρίς οι νομοταγείς πολίτες να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. "Χαράζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Εξαίρεσε, ωστόσο, από τη ρύθμιση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αυτά δηλαδή που έχουν αναγερθεί σε ρέματα, δάση κ.λπ., για τα οποία δεν αποκλείεται ακόμα και η κατεδάφιση.


"Δεν είναι δυνατόν να γκρεμίσεις ένα εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα. Μπορείς όμως -και επιβάλλεται- αφενός να εμποδίσεις την ανάπτυξη ''νέας γενιάς'' αυθαιρέτων και αφετέρου να γκρεμίσεις αυθαίρετα σε ρέματα, δάση, αιγιαλό ή παραλίες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη θέσπιση Πιστοποιητικού Πολεοδομικής Νομιμότητας, χωρίς το οποίο θα απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου. Δεν αποκλείεται, μέσω του πιστοποιητικού αυτού, τα αυθαίρετα, για τα οποία θα πληρωθούν τα πρόστιμα, να "νομιμοποιηθούν" και να μπορούν να μεταβιβαστούν. Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του υπουργού, όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ο αριθμός των αυθαιρέτων σε όλη την επικράτεια ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο. Τα 700.000 θεωρείται εύκολο να ρυθμιστούν, καθώς δεν βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνδύασε την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης με τη θεσμοθέτηση ενός Καθολικού Χωρικού Σχεδιασμού της Ελλάδας, στον οποίο εντάσσονται ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, καθώς και η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Εδωσε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του εθνικού κτηματολογίου και την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, ενώ ανακοίνωσε την αναθεώρηση της Δασικής Νομοθεσίας ώστε να συνδυαστεί με τη γενικότερη περιβαλλοντική νομοθεσία. "Να ανοίξουμε τη συζήτηση όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος", ανέφερε.

Ανακοίνωσε ακόμα την αποσαφήνιση της "πολεοδομικής ταυτότητας" της δημόσιας περιουσίας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.

Το έθνος