23 Απρ 2011

Κύριε, σταθήκαμε έμποροι κακοί! Tου Νίκου Γ. Ξυδάκη


Ημέρα παθών, σε έτος παθών. 

Ημέρες οργής, που δεν ψάλλονται από χορωδίες ρομαντικές σε γοτθικούς ναούς, αλλά σιγοκαίνε βουβές στα λαρύγγια πλήθους νεόπτωχων, διαψευσμένων, χωρίς μάχη ηττημένων. 
Καθολικών του Βορρά, Ορθοδόξων και... Καθολικών του Νότου. 

Στον κάθε τόπο άλλης τονικότητας δοξασία, αλλά το αποτέλεσμα ένα: ενοχοποίηση του πλήθους με κρίσιμους μετατονισμούς του ίδιου τροπαρίου: «Μαζί τα φάγαμε», «εμείς φταίμε», «όλοι είμαστε ένοχοι».

Μα είναι αληθές το τροπάριο;
Κάθε τροπάριο περιέχει την αλήθεια του κυρίαρχου, του συνθέτη που το επιβάλλει ως κοινό άσμα και κοινή δόξα, ως μόνη αλήθεια.
Μα ο κυρίαρχος είναι ο πρώτος που εγκαταλείπει το τροπάρι του, όταν δεν τον εξυπηρετεί πια, και επιβάλλει νέο, νέα, πιο βολική αλήθεια.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, όσοι ωρύονται σήμερα κατά των τεμπέληδων, μαλθακών, κρατικοδίαιτων, βαθιά ένοχων Ελλήνων, είναι οι ίδιοι που προς τη δύση της δεκαετίας του ’80 ευαγγελίζονταν την επανάσταση του λαϊφστάιλ, εισήγαγαν στο ΠΑΣΟΚ τις κουστουμιές Hugo Boss αναμίξ με Ηλία Ανδριόπουλο και Μπρους Γουίλις, ξεκοκάλιζαν επιδοτήσεις και μισθάρες από προβληματικές.
Είναι οι ίδιοι που στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όμνυαν υπέρ της δημοκρατίας του Χρηματιστηρίου, υπέρ της αναδιανομής του πλούτου μέσω σορταρίσματος, υπέρ της ισχυρής Ελλάδας που σάρωνε τους ψοφοδεείς νοικοκυραίους και τους μετριοπαθείς.

Ναι, έγινε αναδιανομή του πλούτου, μεταφορά του από τον λεηλατημένο δημόσιο χώρο στις τσέπες ολίγων και εκείθεν εξαγωγή του σε φορολογικούς παράδεισους.
Ναι, έγινε αναδιανομή εξουσίας, εν ονόματι του χάχα λαού, προς όφελος μιας οικογενειακής ολιγαρχίας, στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής δημοκρατίας.
Ναι, το τροπάρι ήταν πειστικό: νανούρισε, αποκοίμισε, ξεμυάλισε. Και παραμένει ίδιο, με ανάποδα λόγια, με άλλο τόνο, με ίδια απεύθυνση: για όλο τον χαλασμό φταίει ο ίδιος πάντα αδύναμος, ο ποδηγετούμενος, ο θύτης του εαυτού του.
Το θύμα πιστεύει τον εαυτό του ως θύτη, και μένει λυσσασμένο, ανίσχυρο, πνιγμένο στον αδιέξοδο θυμό.

Στον δρόμο προς τη σταύρωση, ακούμε διαρκώς:
το τροπάριο του Χρηματιστηρίου: από το κάγκελο στον κουβά.
Το τροπάριο των Ολυμπιακών: από τη φενάκη στη διάψευση.
Το τροπάριο του Μνημονίου: από τη διάψευση στην άβυσσο.

Και ψιθυρίζουμε την προσευχή μιας απλής καρδιάς, τα λόγια του ποιητή Δ. Ι. Αντωνίου:
«Κύριε - άνθρωποι απλοί, /
πουλούσαμε υφάσματα /
(κ’ η ψυχή μας / ήταν το ύφασμά που δεν τ’ αγόρασε κανείς). [...]
Είχαμε μόνο ποιότητας πραμάτια. /
Εφτανε στη ζωή μας μια στενή γωνιά /
- πιάνουνε στη γη μας λίγο τόπο τα πολύτιμα -. //
Τώρα, με την ίδια πήχη που μετρήσαμε /
μέτρησέ μας· δε μεγαλώσαμε το εμπορικό μας· /
Κύριε, σταθήκαμε έμποροι κακοί!»

Στη Μεσόγειο πάντα πιστεύαμε την Ανάσταση.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr