2 Απρ 2011

Στα... αναμμένα κάρβουνα του ανασχηματισμού


Ανασχηματισμός και μεταρρυθμίσεις απασχολούν τους υπουργούς με φόντο τις κυβερνητικές αρρυθμίες και ορίζοντα τον επερχόμενο έλεγχο της τρόικας. Μπορεί όταν κοιτά γύρω του ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με δήλωσή του, να βλέπει υπουργούς αποφασισμένους... να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά οι δείκτες προόδου των στόχων του μνημονίου και η προβολή των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας στο μέλλον άλλα δείχνουν.Δείχνουν καθυστερήσεις, που μπορεί να αποβούν μοιραίες, παρά την επιτυχία του Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Η φράση του «πλησιάζει η ώρα της ανάκαμψης» μοιάζει περισσότερο με ευχή παρά με πρόβλεψη. «Με την αυθυποβολή δεν βγαίνει τίποτα», σημειώνουν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και επισημαίνουν την ανάγκη οι υπουργοί να κάνουν τη δουλειά τους. Το ερώτημα είναι αν το υφιστάμενο σχήμα μπορεί.

    * Τα έσοδα σημειώνουν σημαντική υστέρηση και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δείχνουν απρόθυμοι ή αδύναμοι να βοηθήσουν.
    * Οι δαπάνες κρατούν, αφού ένα μεγάλο τμήμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα επιμένει σε πρακτικές σπατάλης του παρελθόντος.
    * Η ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ μακρινή. Ειδικότερα για την πρωθυπουργική ρήση περί ανάκαμψης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν ότι «είναι πρόωρη».
    * Στις αποκρατικοποιήσεις είμαστε ακόμη στο μηδέν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα.
    * Οι σχέσεις των υπουργών και των βασικών συντελεστών του συστήματος εξουσίας είναι τυπικές ή ανταγωνιστικές.


Αυτή η γνώση κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, παρά τις έμμεσες διαψεύσεις από τον πρωθυπουργό και τις κατηγορηματικές από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αλλωστε, οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές και σύσσωμη η ΚΟ ζητούν πολιτική πρωτοβουλία.

Γ. Παπακωνσταντίνου
Ζητεί ενισχύσεις και στήριξη


Ο υπουργός Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές το γεγονός πως χρειάζεται ενισχύσεις. Ακόμη ψάχνει να βρει πώς του προέκυψε τον Σεπτέμβριο ο Δ. Κουσελάς, ενώ είχε ζητήσει να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή ο Φ. Σαχινίδης και είχε δώσει έναν κατάλογο με ονόματα για να αποκτήσει δύο ακόμη υφυπουργούς. Το όνομα του βουλευτή Μεσσηνίας δεν συμπεριλαμβανόταν σε αυτά. Πέραν του ότι ζητά χέρια, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ακόμη την ανάγκη οι υπόλοιποι υπουργοί να αρχίσουν να βάζουν τα χέρια τους στη φωτιά. «Δεν γίνεται να έχουν παγώσει τα έργα, να έχει παγώσει το ΕΣΠΑ και όλοι να περιμένουν από την πλατεία Συντάγματος να ανακοινώσει μέτρα και αποκρατικοποιήσεις» λένε οι συνομιλητές του. Ως προς το τελευταίο, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα δεν θα έχει επιτυχία αν δεν ανέβει στο τραπέζι των προς πώληση επιχειρήσεων και μία τουλάχιστον ΔΕΚΟ. Πρώτος στη λίστα είναι ο ΟΠΑΠ, αφού όμως βελτιωθεί η χρηματιστηριακή του εικόνα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κάλυψε την Τ. Μπιρμπίλη όταν μίλησε για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά επισήμανε στη συνάδελφό του και τον πρωθυπουργό πως οι δημόσιες τοποθετήσεις δεν θα πρέπει να δημιουργούν σύγχυση ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Ούτε να δημιουργούν την εικόνα ότι κάποιοι υπουργοί είναι καλοί και άλλοι κακοί».

Κ. Σκανδαλίδης
Υπέρ των αλλαγών


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζητεί ανοιχτά ανασχηματισμό ή, έστω, ένα νέο ισχυρό πολιτικό κέντρο. Αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά ολισθηρό πεδίο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Η περίοδος δεν είναι συμβατική, δεν αρκούν τα συμβατικά όπλα», λέει.

Α. Διαμαντοπούλου
Θέλει συνεργασίες


Στηρίζει τον Γ. Παπακωνσταντίνου, φροντίζει να το επαναλαμβάνει αυτό σε κάθε δημόσια παρέμβασή της, αλλά πιστεύει ότι η συνεργασία των υπουργείων που εμπλέκονται στην υπόθεση της ανάπτυξης δεν είναι αυτή που οι καιροί απαιτούν.

Θ. Πάγκαλος
Βγαίνει μπροστά


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι και αισιόδοξος και απαισιόδοξος. Δεν είναι φαν του ανασχηματισμού, διευκρινίζει πως δεν είναι ο ίδιος συντονιστής της κυβέρνησης και επισημαίνει την ανάγκη οι υπουργοί να κάνουν τη δουλειά τους. Σε αυτό το σημείο ταυτίζεται απόλυτα με τον Γ. Παπανδρέου, γεγονός που φαίνεται να αποτελεί στρατηγική του επιλογή. Ο Θ. Πάγκαλος είναι έτοιμος να βγει στη σέντρα για να υπερασπιστεί τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει η Ελλάδα να πάψει να αποτελεί εξαίρεση στα ισχύοντα στα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Αν και αποφεύγει να μιλήσει με ονόματα για να μην τροφοδοτήσει τις εφημερίδες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιστεύει πως «υπάρχουν υπουργοί που όχι απλά δεν κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δυσκολεύουν και τους υπόλοιπους να κάνουν το καθήκον τους». Οπότε, τίθεται θέμα συμμόρφωσής τους προς τις επιταγές του Μεγάρου Μαξίμου ή αντικατάστασής τους. Προτιμά, όμως, το πρώτο προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης σε θέματα παραπολιτικής.

Γ. Ραγκούσης
Δεν κρύβει την ανησυχία του


Ο υπουργός Εσωτερικών παρέδωσε τα «γαλόνια» του συντονισμού αμέσως μετά τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Οχι γιατί πίστεψε πως είχε ολοκληρώσει την αποστολή του, αλλά γιατί δεν συμμετείχε στον πολιτικό σχεδιασμό ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών κρατούσε τα χαρτιά του κλειστά, γεγονός που καθιστούσε κάθε προσπάθεια προγραμματισμού ανώφελη. Στις συνομιλίες του με δημοσιογράφους ο Γ. Ραγκούσης εκφράζει την εκτίμηση πως δεν θα γίνει ανασχηματισμός, αφού πρώτα διευκρινίζει πως δεν έχει μιλήσει για το θέμα με τον πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν κρύβει τη σοβαρή ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι. Για το κατά πόσο το μείγμα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής είναι αυτό που πρέπει ή αν όλοι οι συνάδελφοί του προσθέτουν τα συστατικά που πρέπει.

Χ. Παμπούκης
Στο επίκεντρό του οι επενδύσεις


Ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να θέλει ανασχηματισμό, αν και αφιερώνει όλο του τον χρόνο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Μια προσπάθεια που τον έφερε αντιμέτωπο με την Τ. Μπιρμπίλη, υπουργό με την οποία είχε συναντίληψη πριν από μερικούς μήνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ποτέ δεν μπόρεσε να τα βρει με τον Θ. Πάγκαλο και τον Γ. Ραγκούση, ενώ οι σχέσεις του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι τυπικές. Αντίθετα, φαίνεται να έχει αποκαταστήσει δίαυλο με τη Ρ. Βάρτζελη και, το κυριότερο, έχει οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τον Ευ. Βενιζέλο. Ως κορυφαίοι νομικοί συνεργάστηκαν στη διατύπωση της τελικής μορφής του μνημονίου, ενώ η πληροφορία πως «ο Χάρης προτείνει τον Βαγγέλη για αντιπρόεδρο» βρίσκει ακόμη την οδό προς τη δημοσιότητα.

Α. Λοβέρδος
Ο πιο συνεπής


Πρόκειται για εμβληματικό πλέον πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ως υπουργός Εργασίας πέρασε το ασφαλιστικό, ως υπουργός Υγείας τα έχει βάλει με τα κυκλώματα γιατρών και φαρμακέμπορων.

Ο πιο δημοφιλής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο πιο συνεπής υπουργός του μνημονίου. «Αν είναι να γίνει ανασχηματισμός, να γίνει τώρα», είναι η συμβουλή του στον Γ. Παπανδρέου.

Μ. Χρυσοχοΐδης
Θετικά βήματα


Παρέλαβε μισό υπουργείο και τους πόρους του ΕΣΠΑ εγκλωβισμένους μεταξύ αιρετής και διορισμένης περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Παρ' όλα αυτά, κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τις εξαγωγές της χώρας και να ρίξει τις τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς. Δύο τομείς στους οποίους η κυβέρνηση έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, όμως, η ρευστότητα στην αγορά αποτελεί όνειρο, καθώς οι τράπεζες κρατούν τους κρουνούς του χρήματος κλειστούς και το υπουργείο Οικονομικών καθιστά με τις πρωτοβουλίες τους δύσκολη την έναρξη ή τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΕΥ. Βενιζέλος
Γιατί είναι ανήσυχος


Ο υπουργός Αμυνας είναι πολύ ανήσυχος. Ανησυχεί για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και για το κοινωνικό κλίμα έντασης και αδιεξόδου που διαμορφώνεται στο εσωτερικό. Πιστεύει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες αν πολύ σύντομα η κυβέρνηση δεν ετοιμάσει και παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα και ορατό τέλος. Πιστεύει ότι οι πολίτες θα πάψουν να είναι δεκτικοί σε επιπλέον μέτρα και ότι, αν συνεχιστούν οι περικοπές και οι φόροι, η κυβέρνηση θα πετύχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι Ελληνες θα σταματήσουν να καταναλώνουν και όσοι έχουν τη δυνατότητα θα το κάνουν είτε στο πλαίσιο της παραοικονομίας είτε στο εξωτερικό. Παρ' όλα αυτά, κρατά μια απολύτως προσεχτική στάση, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι είναι αυτός που θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου.

Δ. Δρούτσας
Εστιάζει στα καθήκοντά του


Ο υπουργός Εξωτερικών περιορίζεται αυστηρά στα καθήκοντά του, αντικαθιστώντας τον Γ. Παπανδρέου στις διεθνείς επαφές που δεν προλαβαίνει ο ίδιος.

Λ. Κατσέλη
Μάχη για τις συμβάσεις

Ως υπουργός Οικονομίας δεν μπόρεσε να πετύχει την αναθέρμανση ούτε να συνεργαστεί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Ως υπουργός Εργασίας πρέπει να περάσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις, για τις οποίες βρίσκεται σε ανταρτοπόλεμο με την τρόικα. Το ενδεχόμενο οι δανειστές μας να την αδειάσουν δεν την ανησυχεί, καθώς πιστεύει ότι απολαμβάνει ακόμη της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, παρά τα δεκάδες αρνητικά δημοσιεύματα που δέχεται κάθε εβδομάδα.

Τ. Μπιρμπίλη
Βρίσκεται στο στόχαστρο

Η υπουργός Περιβάλλοντος ενοχοποιείται από συναδέλφους της ως ανασχετικός παράγοντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει ανάπτυξη. Κάτι οι περιοχές NATURA, κάτι οι αναστολές οικοδομικών αδειών σε δεκάδες περιοχές της χώρας, κάτι οι περιβαλλοντικές της ενστάσεις σε μια σειρά επενδύσεων, έχει γίνει για πολλούς το κόκκινο πανί.

Δ. Ρέππας
Ερωτήματα για τη στάση του


Για τους περισσότερους συναδέλφους του η στάση του υπουργού Υποδομών είναι ερωτηματικό. Με την εμπειρία που έχει πίστευαν πως θα είχε τρέξει τα έργα, έναν τομέα στον οποίο η υστέρηση έχει οδηγήσει σε έκρηξη την ανεργία. Ο ίδιος ο Δ. Ρέππας επισημαίνει την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και συλλογικών αποφάσεων, ώστε να μην είναι ένας υπουργός μόνο έναντι συναδέλφων και διαφόρων συμφερόντων.

Χρ. Παπουτσής
Επισημαίνει κινδύνους

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι από τα στελέχη που ανησυχούν πάρα πολύ για τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής. Στηρίζει την κυβέρνηση διά της σιωπής του, όποτε όμως του δίνεται η ευκαιρία σε συλλογικά όργανα ή σε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του επισημαίνει τους κινδύνους.

Χ. Καστανίδης
Επιθυμεί πρωτοβουλίες

Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος μέχρι στιγμής υπουργός που έχει θέσει θέμα νομιμοποίησης της οικονομικής πολιτικής. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης επιθυμεί πρωτοβουλίες πολύ ευρύτερες ενός απλού ανασχηματισμού, πρωτοβουλίες που φθάνουν μέχρι και τις πρόωρες εκλογές ή έστω την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Π. Γερουλάνος
Ποντάρει στον τουρισμό


Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ποντάρει όλα τα λεφτά στο τουριστικό ρεύμα που αναμένεται στη χώρα μας το καλοκαίρι. Παρότι μετά τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί πως θα εμπλακεί περισσότερο στα επικοινωνιακά, αυτό δεν έγινε. Είναι από τα πρόσωπα που ορισμένοι θα ήθελαν να δουν σε θέση κυβερνητικού εκπροσώπου.

το έθνος