15 Απρ 2011

Θα πίνουμε φρέντο στην παραλία ..αγκαλιά με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Διογένη!!!


Στο τελευταίο  τμήμα της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, στην παραλία «Καλάμια», στη συμβολή της  παραπάνω οδού με αυτήν της  Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή μιας σημαντικής πλατείας που θα αναδείξει ακόμη  περισσότερο.. την ευρύτερη περιοχή. Η πλατεία βρίσκεται ανάμεσα σε υπαίθριο πάρκινγκ, σε κτίρια και κατοικίες που παρεμβάλλονται εκατέρωθεν δρόμοι πλάτους έξη μέτρων.
Οι διαστάσεις της είναι 40 επί 13 μέτρα(40Χ13) και βρίσκεται ακριβώς πάνω από το εγκιβωτισμένο ήδη ρέμα του χειμάρρου  Ξηριά.
Η κατασκευή της συντελεί στην διαμόρφωση ενός λειτουργικού και φιλόξενου χώρου, αφού θα τοποθετηθούν καλαίσθητα φωτιστικά σώματα, καθιστικά, πράσινο, ενώ θα φιλοξενήσει μια  υπερυψωμένη κλιμακωτή εξέδρα από μπετόν, σε σπειροειδή μορφή, όπου θα τοποθετηθούν τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και του Στωικού Φιλοσόφου Διογένη σε ύψος 1.44μ. από το φυσικό  έδαφος. Στην βάση του κάθε σκαλοπατιού της εξέδρας, θα υπάρχει κρυφός φωτισμός ο οποίος τη νύκτα θα δίνει την εντύπωση ότι τα υπερυψωμένα εκθέματα-αγάλματα αιωρούνται. Τα αγάλματα, αναπαριστώνται σε πλέον του φυσικού μεγέθους, ώστε ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται εμμέσως το μέγεθος της ιστορικότητας των προσώπων.
Η γλυπτική  σύνθεση των δύο αγαλμάτων επιλέχθηκε  διότι συνδέεται με την κλασσική ιστορία της Κορίνθου  και συγκεκριμένα αναπαριστά το πασίγνωστο περιστατικό της συνάντησης του Μ. Αλεξάνδρου, του Έλληνα Βασιλιά που μεταλαμπάδευσε τον Ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου και του Διογένη, ενός εκ των διασημότερων και πιο αντιπροσωπευτικών  Στωικών φιλοσόφων της Αρχαίας  Ελλάδος.
 Η επιφάνεια της πλατείας θα καλυφθεί με επίστρωση από βιομηχανικές πλάκες εκρού χρώματος, διαστάσεων  40Χ40 τ.μ., περίτεχνα τοποθετημένες, οι οποίες θα διαχωρίζονται με σειρά μαρμάρινων πλακών παλαιάς κοπής σε μαύρο και λευκό  χρώμα  και θα αποτελούν  μια προετοιμασία για το βλέμμα του ερχόμενου από την οδό Παπανδρέου επισκέπτη.
Επίσης, θα φυτευτούν αρκετά επιλεγμένα  δένδρα που θα προσδώσουν στο χώρο ακόμα μεγαλύτερη καλαισθησία. Η χρωματική σύνθεση αποτελείται από αποχρώσεις που συνάδουν με τα εν γένει κτίσματα και την ηλιοφάνεια της πόλης μας.

Με άλλα λόγια, η πλατεία αυτή συνδυάζει  την διαμόρφωση ενός λειτουργικού και όμορφου χώρου  με την αναβίωση της ιστορικής μας μνήμης (σχεδόν σαν ένα θεατρικό δρώμενο που θα ευνοεί την άμεση επαφή του επισκέπτη με τα γλυπτά), με την  οπτική της  να ενσωματώνεται στην παραλιακή ζώνη της παραλίας  και απευθύνεται σε όλους τους συμπολίτες και επισκέπτες της πόλης της Κορίνθου.