«Στοχεύουμε με ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές» τόνισε ο υπουργός «στον πλήρη διαχωρισμό των αρχών αδειοδότησης και των αρχών ελέγχου, την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης, τη διαφάνεια με τη θεσμοθέτηση της...
ηλεκτρονικής υποβολής και δημοσίευσης... των αδειών δόμησης, την καταγραφή του κτιριακού αποθέματος της χώρας και τον πλήρη έλεγχο της εφαρμογής των αδειών δόμησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής τους». Αυτο τόνισε μεταξύ αλλων, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ν. Σηφουνάκης, μιλώντας στο 11οΠανελληνίο Συνεδρίο των Αρχιτεκτόνων
Το Εργασιακό, η εκπαίδευση και ο ενεργειακός σχεδιασμός, ήταν τα τρία ζητήματα που συζητήθηκαν την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας ήταν η μαζική προσέλευση νέων αρχιτεκτόνων γεγονός που δείχνει ότι το συνέδριο αυτό ήρθε να καλύψει ένα κενό, καθώς το προηγούμενο είχε πραγματοποιηθεί μια δεκαετία πριν.
Αυτό φαίνεται και στη διάθεση που δείχνει η Πολιτεία να εντάξει τη αρχιτεκτονική στο καθημερινό λεξιλόγιο και να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς έργων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και την όψη της σύγχρονης ελληνικής πόλης.
Σε ότι αφορά το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, η πρόθεση του ΤΕΕ να διαχωριστούν οι μελέτες κατά ιδιότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, θα οδηγήσουν στην συγκρότηση ενός φακέλου, ο οποίος θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά, στατικά και μηχανολογικά, υπογεγραμμένα από τον αρμόδιο μελετητή μηχανικό και όχι αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, που όλοι οι μηχανικοί - αρχιτέκτονες, πολιτικοί, μηχανολόγοι- μπορούν να υπογράψουν τα πάντα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε διεκπεραιωτές αδειών. Την εισήγηση του ΤΕΕ έχει δεχθεί το υπουργείο και αυτό αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα των έργων, χωρίς να έχει οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη του τελικού καταναλωτή.
fimotro