Πού πήγαν τα 68 δισ. ευρώ που έχουν πάρει ως κρατική ενίσχυση οι τράπεζες ρωτά να μάθει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζητεί αναλυτικό σχέδιο και για το πού θα κατευθυνθούν τα άλλα 30 δισ. ευρώ εγγυήσεων.
Η κυβέρνηση έχει δώσει μέχρι σήμερα 98 δισ. ευρώ στις τράπεζες, είτε... σε ρευστό είτε με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά κυρίως την ανάπτυξη.
Οι τράπεζες, όμως, που έχουν ήδη αντλήσει 68 δισ., δεν έχουν ρίξει το χρήμα στην αγορά. Και γι' αυτό σκληραίνουν οι όροι χορήγησης των χρημάτων που θα λάβουν εφεξής.
Κατά πόσο αυτό θα τηρηθεί παραμένει άγνωστο, καθώς ως γνωστόν οι τράπεζες είναι αυτές που κρατούν στα χέρια τους μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και συνεχίζουν να αγοράζουν κρατικούς τίτλους.
Με τις επιστολές που αποστέλλει στις διοικήσεις των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών ζητάει:
1. Αναλυτική παρουσίαση για το πώς θα «αξιοποιηθούν» οι μορφές ενίσχυσης που έχουν ήδη λάβει, δηλαδή τα περίπου 68 δισ. ευρώ που εισέπραξαν σε ρευστό ή με τη μορφή εγγυήσεων από το 2008 μέχρι σήμερα.
2. Τους όρους συμμετοχής τους στο νέο πρόγραμμα εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ.
Κάθε τράπεζα που έλαβε οικονομική ενίσχυση, θα καταθέσει ακριβή στοιχεία για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά και κυρίως το πώς οι πολιτικές τους αντανακλώνται στην πραγματική οικονομία, δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης και του Μνημονίου μέσω του οποίου έχουν λάβει 25 δισ. ευρώ, είναι να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά έναντι τόσο των καταθετών και δανειοληπτών όσο και της οικονομίας.
Τα πρόσφατα 30 δισ. ευρώ, που θα νομοθετηθούν με το νομοσχέδιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ), θα παρασχεθούν στις τράπεζες εφόσον έχουν προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, που θα εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των τραπεζών γίνεται μέσω της παροχής:
ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έναντι προνομιούχων τραπεζικών μετοχών, εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου με συμμετοχή των τραπεζών, καθώς και έκδοση ειδικών τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.
ΠΗΓΗ: enet.gr