Ζούμε τη νέα ψηφιακή εποχή και το διαδίκτυο αποτελεί αδιαμφισβήτητα το βασικό όπλο της. Αρκεί μία απλή αναζήτηση στον κυβερνοχώρο και ο χρήστης έχει πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών.
«Το διαδίκτυο γίνεται η πλατεία της πόλης για το παγκόσμιο χωριό του αύριο», έχει δηλώσει ο...
Bill Gates.
Όμως, τι συμβαίνει, όταν οι συγκεντρωμένοι σε αυτή την πλατεία αρχίζουν να ενοχλούν με τις φωνές τους; Η 12η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο internet, ωστόσο «οι εχθροί του διαδικτύου» το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν.
Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα της δύναμης τους διαδικτύου είναι οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο. Σε Τυνησία και Αίγυπτο, οι νέοι, σε πείσμα της άκρως ελεγχόμενης κοινωνίας από το καθεστώς, οργανώθηκαν, ένωσαν τις φωνές τους και δημιούργησαν ένα κύμα ανυπακοής και αντίστασης που γκρέμισε την κοινωνία που τους είχε επιβληθεί με τη στήριξη και των συμβατικών μέσων ενημέρωσης.
Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε πολλούς, που έσπευσαν να σηκώσουν «τείχη» για να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους. Πως όμως μπορείς να ελέγξεις το διαδίκτυο;
Όσο και αν φαίνεται αδύνατο, λόγω του όγκου τους, να φιμώσεις τις ιντερνετικές φωνές, τεχνικά η διαδικασία είναι αρκετά απλή, καθώς αρκεί η δημιουργία ενός φίλτρου, το οποίο θα απαγορεύει την πρόσβαση σε πληροφορίες, που συνδέονται με συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.
Ο «διαδικτυακός πόλεμος» ξεκίνησε με αφορμή την προστασία προσωπικών δεδομένων, αλλά και τις παραβιάσεις του κοινού ποινικού κώδικα. Ωστόσο, αυτό ήταν μόλις η αρχή... Η «πειρατεία» ενόχλησε τη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς απέκτησε εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Στη Σουηδία μέχρι και κόμμα δημιουργήθηκε. Πρόκειται για το γνωστό «Κόμμα των Πειρατών», το οποίο μάλιστα κέρδισε και μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, με βασική αρχή την ελεύθερη διακίνηση αρχείων στο διαδίκτυο, χωρίς το «αγκάθι» των πνευματικών δικαιωμάτων. Το «Pirate Bay» μία από τις γνωστότερες ιστοσελίδες στον κόσμο των torrents βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και καταδικάστηκε.
Το διαδίκτυο, όμως, ενοχλεί πλέον και τις πολιτικές ηγεσίες. Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» έδωσαν στη δημοσιότητα ένα κατάλογο με τους «εχθρούς του διαδικτύου». Πρόκειται για τις χώρες που παραβίασαν το 2010 την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο. Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Κούβα, Αίγυπτος, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν, Βιετνάμ βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του σχετικού καταλόγου. Οι συγκεκριμένες χώρες αποτελούν τους «ευδιάκριτους εχθρούς» του διαδικτύου, ωστόσο και η Δύση αρχίζει να προλειαίνει το έδαφος για περισσότερο έλεγχο στο διαδίκτυο. Η λογοκρισία από τις χώρες «εχθρούς του διαδικτύου» είναι κανόνας και οι συλλήψεις ανθρώπων που διαμαρτύρονται μέσα από τα προσωπικά τους ιστολογία αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
Η Κίνα το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει επανειλημμένα αντιδράσεις για τις αποφάσεις της σχετικά με τον έλεγχο στο διαδίκτυο. Εν αρχή ήταν η ανοιχτή ρήξη με τη Google, από την οποία ζήτησε περισσότερο φιλτράρισμα στην αναζήτηση. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η αποχώρηση της Google από τη χώρα. Ωστόσο, η Κίνα αποτελεί πολύ σημαντική αγορά και ο Eric Schmidt, ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος της Google εξέφρασε πριν από λίγο καιρό την επιθυμία του για εξομάλυνση των σχέσεων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Κίνας επιχειρεί δια νόμου να ελέγξει τις πληροφορίες στο internet. Τα νέα μέτρα που προωθούνται απαγορεύουν σε «οργανισμούς και ιδιώτες τη μετάδοση, τη συζήτηση και την αναπαραγωγή κρατικών μυστικών πληροφοριών στο Ιnternet». .
Ενδεικτικό της λογοκρισίας που επιβάλλεται στην Κίνα είναι το παράδειγμα του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. Η πρόσβαση στον εν λόγω ιστότοπο μπλοκαρίστηκε, καθώς συμμετείχε σε εκστρατεία, εμπνευσμένη από την «Επανάσταση του Γιασεμιού» στην Τυνησία, καλώντας τους Κινέζους να συμμετέχουν σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός πρόσφατα αποκάλεσε το διαδίκτυο ως το επόμενο πεδίο της μάχης και ζήτησε νέους τρόπους για την «καθοδήγηση της κοινής γνώμης online».
Στην Τουρκία, πριν από λίγες ημέρες, ξέσπασαν έντονες αντιδράσεις ύστερα από απόφαση δικαστηρίου για κλείσιμο του Blogspot της Google λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Την υπόθεση είχε κινήσει το δορυφορικό κανάλι Digiturk, το οποίο κατέθεσε μήνυση όταν διαπίστωσε ότι αρκετοί από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που μετέδιδε αποκλειστικά, μεταδίδονταν παράλληλα και από διάφορα blogs. Σημειώνεται ότι περίπου 600 χιλιάδες Τούρκοι διατηρούν blogs μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας της Google, ενώ περίπου 18 εκατομμύρια χρήστες τα επισκέπτονταν μηνιαία.
Ωστόσο, και στη Δύση, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να προωθείται ο έλεγχος στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του wikileaks, που απέδειξε πόσο αδύναμο μπορεί να είναι ένα σύστημα μυστικών υπηρεσιών απέναντι στον ελεύθερο κυβερνοχώρο. Στις ΗΠΑ πριν από κάποιους μήνες εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δικαστική Επιτροπή της γερουσίας, ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει το δικαίωμα στο Γενικό Εισαγγελέα να κλείσει με δικαστική απόφαση ιστοσελίδες, στις οποίες θεωρείται ότι η κεντρική τους δραστηριότητα παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, τεχνολόγοι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ομάδες συμφερόντων τάσσονται κατά του νομοσχεδίου.
Στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της διαμάχης, βρίσκεται η ανωνυμία στο διαδίκτυο. Ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, με γνωμοδότηση είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Στη γνωμοδότησή του ανέφερε, πως το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, συνεπώς δίνεται το δικαίωμα ανοίγματος των «ηλεκτρονικών στοιχείων», χωρίς να είναι αναγκαία η σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Η εν λόγω τοποθέτηση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και η νομιμότητά της αμφισβητήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.
ΠΗΓΗ: tvxs.gr