5 Φεβ 2011

Φως για το χρέος της Ελλάδας


Κλείδωσε η αρχική συμφωνία για ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας στο ελληνικό χρέος, με τους όρους και τον τρόπο αναδιάρθρωσής του να έχουν μπει στο μικροσκόπιο. 
Τη Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας συναντιούνται με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την...
εξειδίκευση των μέτρων του Δ' Μνημονίου.

  Αρμόδιοι παράγοντες σημείωναν πως «η καταρχήν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους έχει κλείσει» και συμπλήρωναν, πως τώρα βρίσκονται σε συζητήσεις για τον τρόπο (επαναγορά, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου κ.λπ.) με τον οποίο αυτή θα πάρει σάρκα και όστα.
Και αυτό παραπέμπει όχι μόνο στο αν θα πάμε τελικώς για «αναδιάρθρωση» του χρέους των 340 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως στα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία. Η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, την οποία το ΔΝΤ την περιορίζει στα 10 χρόνια, σε συνδυασμό με το ευνοϊκότερο επιτόκιο, αναμένεται «να καταλήξει στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν να διατυπώσουν τις ακριβείς προτάσεις τους,
για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς εξοικονόμηση πρόσθετων δαπανών και αύξηση των εσόδων, καθώς και το τι προτείνουν στο επίμαχο κομμάτι της ανάπτυξης.

Την προσεχή εβδομάδα θα κλείσει και το τέταρτο Μνημόνιο, που θα αποσαφηνίζει την αναζήτηση πόρων 12 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014. Τα μέτρα αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκληρά, καθώς μπαίνει νέο μαχαίρι στους μισθούς του Δημοσίου, μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου, και στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα ένεκα της ανταγωνιστικότητας, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα κυριότερα μέτρα επικεντρώνονται σε:

1. Η τρόικα και δη η Γερμανία επανειλημμένως έχουν επισημάνει ότι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα περνάει μέσα από την ανταγωνιστικότητα.
Διερευνώνται τα περιθώρια που θα δοθούν στους εργοδότες, δηλαδή, αν θα προχωρήσουν σε περικοπή του μηνιαίου μισθού ή σε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

2. Το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα περνάει μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου με περικοπές επιδομάτων και πρόσθετων παροχών προς εξοικονόμηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμα και πολυτεκνικά, οικογενειακά και επιδόματα ανεργίας, με ολική ή μερική κατάργησή τους. Θα συμπληρωθεί από αύξηση του κανόνα 1/5 (μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), πιθανότατα και πάνω από το 1/7.

3. Τις περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ, με τις αποδοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Αλλωστε, από τα 800 εκατ. ευρώ που αναμένουν να εξοικονομήσουν, τα 600 εκατ. θα προέλθουν από το «κούρεμα» των μισθών.

4. Η εξειδίκευση των μέτρων 11,8 δισ. ευρώ της τριετίας 2012-2014 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Βάσει του Γ' Μνημονίου φέτος αναζητούνται 5,62 δισ. ευρώ εκ των οποίων 2,55 δισ. είναι έσοδα (εξίσωση ΕΦΚ σε πετρέλαια, επιβολή ΕΦΚ σε χυμούς και αναψυτικά κ.λπ.) και 3,07 δισ. από την περικοπή των δαπανών (μισθολόγιο).

Με την αναχώρηση της τρόικας έρχεται το τριήμερο 14-16 Φεβρουαρίου το κλιμάκιο της Eurostat, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία και τη μεθολοδογία που χρησιμοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή πριν δώσει την οριστική έκθεσή της στα τέλη Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: enet.gr