8 Φεβ 2011

Νέα ουσία βοηθά τους χειρούργους κάνοντας τα νεύρα να λάμπουν


Μια νέα φθορίζουσα ουσία που εισάγεται με ένεση στο σώμα, κάνει τα νεύρα του σώματος να λάμπουν.

Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν με ακρίβεια ακόμα και τα πιο μικρά και ευαίσθητα νεύρα στη διάρκεια μιας χειρουργικής...
επέμβασης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα πεπτίδιο που αποτελείται από ένα τμήμα πρωτεϊνης με αμινοξέα. Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι τα νεύρα των ζώων έλαμπαν, καθιστώντας ευδιάκριτα τα νεύρα από τους υπόλοιπους ιστούς του σώματος. Η λάμψη των νεύρων αρχίζει δύο ώρες μετά την εισαγωγή της ουσίας και διαρκεί για οκτώ περίπου ώρες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν παρενέργειες. Το πεπτίδιο ήταν δυνατό να χρωματίσει ακόμα και κατεστραμμένα νεύρα, αρκεί να υπήρχε τροφοδοσία αίματος σε αυτά.

Η νέα τεχνική βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο και παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology». Προς το παρόν δοκιμάζεται σε πειραματόζωα και μπορεί μελλοντικά να κάνει πολύ πιο ασφαλείς τις επεμβάσεις, χωρίς τον κίνδυνο πρόκλησης παράλυσης ή άλλης βλάβης κατά λάθος.

Οι επιστήμονες θα επιδιώξουν να βελτιώσουν το πεπτίδιο πριν κάνουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ με πειράματα σε καλλιέργειες νευρικών ιστών στο εργαστήριο, έχουν ήδη αποδείξει ότι το πεπτίδιο κάνει λαμπερά και τα ανθρώπινα νεύρα.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr