26 Φεβ 2011

Ακριβότερο ρεύμα φέρνει η παραχώρηση σε ιδιώτες των υδροηλεκτρικών


Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, για τους 5.000.000 οικιακούς καταναλωτές στην Ελλάδα, θα πυροδοτήσει η πλήρης απελευθέρωση των τιμολογίων για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών (αγρότες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινόχρηστα), που σύμφωνα με την... Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2011.

Η πλήρης απελευθέρωση σημαίνει, ότι το κράτος δεν θα μπορεί να παρεμβαίνει για να ρυθμίζει (όπως σήμερα) τις επιμέρους χρεώσεις, που ώς τώρα λειτουργούν κυρίως υπέρ των νοικοκυριών χαμηλής και μεσαίας κατανάλωσης, αλλά τα τιμολόγια από τους ιδιώτες προμηθευτές και τη ΔΕΗ θα διαμορφώνονται ελεύθερα, ανάλογα με τον ανταγωνισμό, την προσφορά και τη ζήτηση και κυρίως θα πρέπει να αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πράξη θα σημάνει πλήρη κατάργηση των «σταυροειδών επιδοτήσεων» και θα επιβαρύνει περαιτέρω την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην τρίτη έκθεσή της για την αξιολόγηση της εφαρμογής του Μνημονίου σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώνει το χέρι στους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας, ανοίγοντας το θέμα της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, από τα οποία παράγεται η φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Κομισιόν θεωρεί «απαραίτητη την πρόσβαση ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στα υδάτινα αποθέματα, ώστε να επιτευχθούν δίκαιες συνθήκες στην αγορά», ενώ εκφράζει επιφυλάξεις, για το πόσο ανεξάρτητη θα είναι η επιτροπή στην οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναθέσει τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών υπό τον νέο ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς (ΙΤΟ), που θα αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Ως προς το μοντέλο ΙΤΟ, μέσω του οποίου θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο διαχωρισμός της διαχείρισης των δικτύων από την εμπορική δραστηριότητα της ΔΕΗ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης παραμένει ανοιχτή και απαιτεί «περαιτέρω διαβουλεύσεις».

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του λιγνίτη, αυτή τη φορά δεν γίνεται αναφορά στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
, καθώς η Κομισιόν έχει υιοθετήσει την πρόταση της κυβέρνησης για ανταλλαγή λιγνιτικής ισχύος και περιμένει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τα τέλη Μαρτίου, ώστε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, ώς το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου για άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και ακόμη:

* Να παρουσιαστεί σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά).

* Να ξεκινήσει η ανάθεση της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών σε ανεξάρτητο φορέα.

* Να ξεκινήσει η εφαρμογή του μηχανισμού, προκειμένου ώς τον Ιούνιο του 2013 οι λιανικές τιμές να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

* Να θεσπιστεί ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς.

ΠΗΓΗ: enet.gr