11 Ιαν 2011

Τα πλεονεκτήματα της γυάλινης συσκευασίας


Οι Eλληνες καταναλωτές νοιάζονται για την υγεία τους και γι’ αυτό η συντριπτική πλειοψηφία τους (97% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) ζητούν να έχουν επιλογή σε περισσότερα προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία.
Και έχουν δίκιο, γιατί η γυάλινη συσκευασία παρέχει την καλύτερη προστασία για τα τρόφιμα και τα ποτά, κρατάει τα...
καλά πράγματα μέσα και τα κακά έξω, χωρίς την ανάγκη κάποιου χημικού πρόσθετου.

Για παράδειγμα, η γυάλινη συσκευασία διατηρεί τις βιταμίνες που περιέχουν τα τρόφιμα και ποτά, αλλά και την αρχική τους γεύση, φρεσκάδα και σπιρτάδα. Λειτουργεί ως ένα φυσικό εμπόδιο στα βακτήρια και βοηθάει έτσι ώστε οι αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος να μην επηρεάζουν το περιεχόμενο, διότι δεν αλληλεπιδρά στα τρόφιμα και τα ποτά που προστατεύει.

Το γυαλί είναι, επίσης, ένα ασφαλές και κατάλληλο υλικό για τους φούρνους μικροκυμάτων και τα ψυγεία, ενώ εύκολα καθαρίζεται και αποστειρώνεται. Είναι αδρανές και αδιαπέραστο. Είναι ένα φυσικό προϊόν που παραμένει αναλλοίωτο. Επειδή είναι αδρανές, δεν αντιδρά σε ξένες ουσίες και δεν τις απορροφά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι το πιο υγιεινό υλικό συσκευασίας. Eτσι χρησιμοποιείται σε εργαστήρια, καθώς και σε φαρμακευτικές και ιατρικές εφαρμογές, γιατί προστατεύει από χημικές και βιολογικές επιδράσεις.

Λόγω της μοριακής του δομής, το γυαλί είναι πρακτικά αδιαπέραστο από το οξυγόνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για προϊόντα που είναι ευαίσθητα σε αυτό. Συστατικά όπως άρωμα και βιταμίνες διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.

Το γυαλί είναι 100% αγνό και δημιουργείται από τρεις πρώτες ύλες που είναι σε αφθονία: άμμο, ανθρακική σόδα και μαρμαρόσκονη. Στο γυαλί δεν υπάρχουν τοξικά χημικά για να διαφύγουν, έτσι είναι αβλαβές για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

Eίναι το μόνο υλικό συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά το οποίο δεν υποχρεούται να εγγραφεί στον κανονισμό Reach, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρίες συσκευασίας, υποχρεώνονται να δηλώσουν κάθε υλικό ή ουσία που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και να ενημερώσουν κατάλληλα τους πολίτες. Επίσης το γυαλί είναι «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές» (Generally Recognized as Safe- GRAS) από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στον ιστότοπο http://www.nothingisgoodforyou.gr οι Eλληνες καταναλωτές μπορούν να μάθουν  γιατί το γυαλί είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής συσκευασία για την υγεία του ανθρώπου.


Η κίνηση «Φίλοι του Γυαλιού» είναι ένα ευρωπαϊκό φόρουμ καταναλωτών, που υποστηρίζει και προωθεί το δικαίωμα των καταναλωτών να είναι σε θέση να διαλέγουν τρόφιμα, ποτά και αναψυκτικά σε γυάλινη συσκευασία. Ενώνει όλους όσοι πιστεύουν ότι το γυαλί είναι η καθαρή επιλογή γι’ αυτούς, τις οικογένειές τους και το περιβάλλον. Οι «Φίλοι του Γυαλιού» ξεκίνησαν το 2009 από την FEVE ως συνέπεια των ευρημάτων σχετικής έρευνας της ομοσπονδίας την ίδια χρονιά, που έδειξε ότι το 74% των Ευρωπαίων καταναλωτών τότε προτιμούσε τη γυάλινη συσκευασία για τα τρόφιμα, ποτά και αναψυκτικά του.

10 πράγματα για το γυαλί

1. Eίναι 100% καθαρό. Είναι κατασκευασμένο από τρία φυσικά, μη τοξικά στοιχεία: άμμο, ανθρακικό νάτριο και ασβεστόλιθο.

2. Eνα γυάλινο δοχείο μπορεί να πάει από έναν κάδο ανακύκλωσης στο ράφι ενός καταστήματος σε μόλις 30 μέρες.

3. Eίναι αδρανές, προστατεύει καλύτερα το περιεχόμενό του. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί η αρχική γεύση και η ποιότητα των τροφίμων και των ποτών.

4. Είναι ένα από τα πολύ λίγα 100% ανακυκλώσιμα υλικά ατέλειωτης συσκευασίας.

5. Το μέσο ποσοστό ανακύκλωσης για τις 27 χώρες της Ε.Ε. είναι 65%.

6. Xρησιμοποιώντας το ανακυκλωμένο γυαλί χρησιμοποιείται 40% λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι όταν φτιάχνεται γυαλί από πρώτες ύλες.

7. Τα γυάλινα δοχεία είναι 40% ελαφρύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια.

8. Το 2008, υπήρξε εξοικονόμηση πρώτων υλών ύψους 13,8 εκατ. τόνων – όσον αφορά το CO2, ισούται με την αφαίρεση περίπου 4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τον δρόμο.

9. Eίναι άοσμο. Γι’ αυτό τα αρώματα και οι κολόνιες μπαίνουν μόνο σε γυάλινες φιάλες – δεν αλλοιώνεται η μυρωδιά.

10. Eπίσης δεν έχει γεύση, γι’ αυτό είναι ιδανικό για γευσιγνωσία κρασιού. Αποκαλύπτει τις λεπτές αποχρώσεις και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει κάθε κρασί.


ΠΗΓΗ: newpost.gr