11 Ιαν 2011
Τεχνητές ελλείψεις και κερδοσκοπία σε βασικά φάρμακα
Σημαντικές ελλείψεις και λίστες αναμονής για βασικά φάρμακα παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για κερδοσκοπία των βιομηχανιών και πρόκληση... τεχνητών ελλείψεων, προκειμένου να ανεβάσουν την τιμή των φαρμάκων.Την ίδια στιγμή, το «άνοιγμα» του επαγγέλματος ζητούν φοιτητές του τμήματος Φαρμακευτικής, κάνοντας λόγο για οικογενειοκρατία και «φέουδο των φαρμακοποιών».
Ότι εξάγουν τα φτηνά φάρμακα σε χώρες που είναι ακριβότερα για μεγαλύτερα κέρδη, κατηγορούν τις φαρμακευτικές εταιρείες οι φαρμακοποιοί, την ίδια στιγμή που, όσα φάρμακα δεν μπορούν να εξάγουν, δεν τα διοχετεύουν στην αγορά, προκειμένου να αυξηθεί η τιμή τους.
Οι φαρμακοποιοί, λοιπόν, προτείνουν στο αρμόδιο υπουργείο να επιβάλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες, να καταγράφουν ηλεκτρονικά κάθε κουτί φαρμάκου το οποίο εξάγουν.
Οι σημαντικότερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε φάρμακα των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί, σημειώνουν φαρμακοποιοί. Πρόκειται για βασικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη, η οποία στην Ελλάδα κοστίζει 70 λεπτά. Στη Γερμανία, όμως, το ίδιο προϊόν κοστίζει 7 ευρώ. Συνεπώς, για τις φαρμακοβιομηχανίες, η εξαγωγή ασπιρίνης στη Γερμανία αποφέρει κέρδη έως και 100%.
Αλλά υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης, των οποίων η εξαγωγή δεν επιτρέπεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκεύασμα madopar, για Πάρκινσον, το οποίο, υποψιάζονται οι φαρμακοποιοί, οι εταιρείες δεν διαθέτουν στην αγορά για να ασκήσουν έμμεση πίεση για άνοδο της τιμής του.
Παράλληλα, φοιτητές Φαρμακευτικής και άνεργοι, συνασπισμένοι υπό την επωνυμία «Φαρμακοποιοί χωρίς Φαρμακεία», ζητούν το άνοιγμα της αγοράς και κάνουν λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και «κληρονομικό δικαίωμα στην εργασία» στο συγκεκριμένο χώρο.
Σημειώνουν όμως, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους περιορισμούς, αλλιώς είτε θα παίρνει άδεια ο κάθε επιχειρηματίας και θα ανοίγει φαρμακείο μέσα σε σούπερμαρκετ, είτε –με την κατάργηση των υφιστάμενων γεωγραφικών περιορισμών- συγκεκριμένες περιοχές θα γεμίσουν με φαρμακεία, σε μια χώρα στην οποία υπάρχουν ήδη πάρα πολλά από αυτά.