6 Ιαν 2011

Τα αποτελέσματα της ημερίδας για την Αρχαία Πόλη της Σικυώνας


 Ήταν οπωσδήποτε μια πάρα πολύ σημαντική ημερίδα,αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο ίδρυμα στα μέσα του Δεκέμβρη και είχε ως κύριο θέμα την Αρχαία Πόλη Της Σικυώνας ..



Παρουσιάστηκε η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων ετών και η προοπτική για συνέχισή της με σκοπό τη συνολική ανάδειξη της αρχαίας πόλης.
 Είχαμε αναφερθεί πριν τα Χριστούγεννα για το συγκεκριμένο γεγονός.Σήμερα όμως ο σύλλογος Φίλων Αρχαίας Σικυώνας "Ο Επιγενής", μας στέλνει στοιχεία  και φωτογραφικά στιγμιότυπα..

Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας "Ο Επιγένης" και το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

"Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Κορινθίας Κατερίνα Φαρμάκη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος , ο Δήμαρχος Νεμέας Ευάγγελος Ανδριανάκος,   Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι Κορινθίας, εκπρόσωποι επιστημονικών Σωματείων και Πολιτιστικών Συλλόγων επίλεκτα μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.
                                                                                                                                                 
Η ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία της αρχαιολόγου κ. Ελισσάβετ Σπαθάρη, επίτιμης διευθύντριας ΥΠΠΟΤ, για την επανέκθεση του μουσείου της αρχαίας Σικυώνος , που οφείλεται εν πολλοίς στις προσπάθειες της κ. Σπαθάρη και των συνεργατών της από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως το 2006 όταν το μουσείο άνοιξε και πάλι για το κοινό.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Λώλος, επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Σικυώνα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα που έλαβε χώρα στο πλάτωμα της Σικυώνος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη ΛΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο του Υork. Σε διάστημα έξι περιόδων (2004-2009) ερευνήθηκε με επιφανειακές και γεωφυσικές μεθόδους έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων και χαρτογραφήθηκε ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης. Πλέον γνωρίζουμε τον αρχαίο πολεοδομικό ιστό που αποτελείτο από οικοδομικά τετράγωνα πλευράς 60-65 μέτρων, καθώς και την ακριβή έκταση της αρχαίας αγοράς.
Ακολούθως η αρχαιολόγος Φανή Μαλλούχου-Τufano, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφέρθηκε σε σύγχρονες προσεγγίσεις στη διαχείριση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, με παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κάποια από αυτά τα παραδείγματα μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την ανάδειξη συγκεκριμένων μνημείων της Σικυώνος.
Με αφορμή το θέατρο της Σικυώνος ο Κωνσταντίνος Μπολέτης, αρχιτέκτων-αναστηλωτής, αναφέρθηκε αμέσως μετά σε ζητήματα αναστήλωσης και χρήσης αρχαίων θεάτρων από την Ελλάδα και το μεσογειακό χώρο.

Ο Stephen Miller, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και πρώην διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία Νεμέα, συνέκρινε το στάδιο της Νεμέας με αυτό της Σικυώνος και τόνισε την ανάγκη για ανασκαφή του σταδίου της Σικυώνος.
Ο Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ανασκαφέας της αρχαίας Μεσσήνης, παρουσίασε επιλεκτικά το τεράστιο έργο ανασκαφής και ανάδειξης της Μεσσήνης ως παράδειγμα προσέγγισης και διαχείρισης μιας αρχαίας πόλης. Κλειδί στην επιτυχία της προβολής της αρχαίας Μεσσήνης ήταν και είναι η συμμετοχή των πολιτών.
Ακριβώς για τη συμβολή των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων μίλησε η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια του Monumenta, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη βοήθεια που τοπικοί σύλλογοι πολιτών μπορούν να παράσχουν στο αρχαιολογικό και πολιτιστικό έργο.
Αμέσως μετά ο Γιάννης Λώλος παρουσιάζοντας τις προοπτικές για συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στην Σικυώνα και για πολύπλευρη ανάδειξη της αρχαίας πόλης, βάσει της χαρτογράφησης μεγάλου τμήματος της που έχει ήδη γίνει, πρότεινε την ανασκαφή συγκεκριμένων συνόλων αντιπροσωπευτικών της ζωής και του πολιτισμού των Σικυωνίων. Αυτά περιλαμβάνουν ένα αρχαίο οικοδομικό τετράγωνο με τις οικίες του, μια περιοχή κεραμεικών εργαστηρίων που αναγνωρίστηκε στη νότια πλευρά της πόλης, ένα ιερό που εντοπίστηκε βόρεια της ήδη ανασκαμμένης παλαίστρας, την αποπεράτωση της ανασκαφής του κατώτερου διαζώματος του αρχαίου θεάτρου και τη διενέργεια τουλάχιστον μιας ανασκαφικής τομής στο στίβο του σταδίου. Ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στη Σικυώνα, παραδείγματος ολιστικής προσέγγισης μιας αρχαίας πόλης και μοχλού ανάπτυξης του Κιάτου και της περιοχής του. Για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής, δηλαδή αποθηκών για την φύλαξη και μελέτη του υλικού των ανασκαφών και χώρου διαμονής της επιστημονικής ομάδας, καθώς και ικανής οικονομικής επιχορήγησης.
Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας « Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»  Γιάννης Γεωργόπουλος  τόνισε την ανάγκη άμεσης έναρξης των ανασκαφών στις περιοχές που αναδεικνύουν καλύτερα τις διάφορες πτυχές της ζωής και δημιουργίας των Σικυωνίων, δηλαδή του αρχαίου θεάτρου, τμήματος μιας αρχαίας συνοικίας καθώς και του Σικυώνιου Κεραμεικού. Επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία κόμβου για την Αρχαία Σικυώνα στον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών, καθώς και τη θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα.

Η επιστημονική ημερίδα για την αρχαία Σικυώνα επανέφερε στην επικαιρότητα μία εν ολίγοις ξεχασμένη, άγνωστη και σημαντική  αρχαία πόλη, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα. Η πολύπλευρη ανάδειξη της, ιδιαίτερα στα πλαίσια μιάς νέας προσέγγισης Πολιτισμού και Τουρισμού, αποτελεί μία πολύ σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για την Κορινθία και για την πατρίδα μας γενικότερα, αλλα για να γίνει αυτό κατορθωτό είναι προαπαιτούμενα αφενός η αρωγή όλων των αρμόδιων φορέων,  αφετέρου δε η εξασφάλιση σημαντικών δωρεών από ιδιώτες.

Η ΣΙΚΥΩΝΑ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ"


Σύλλογος Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»

Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.