8 Ιαν 2011

Η κάρτα εργασίας ρίχνει τις εισφορές : Θα φέρει αύξηση καθαρών αποδοχών έως 25% στον ιδιωτικό τομέα


Αύξηση στις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από 10% έως 25% εκτιμάται ότι θα φέρει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της θεσμοθέτησης της κάρτας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από τον ερχόμενο Ιούλιο.


Με το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπεται η... 
θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας, με την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καταχωρίζονται με online σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ).

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η ένταξη της επιχείρησης στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής (κάρτα εργασίας), από κοινού με την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση, σταδιακά από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι το 2013, των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% (εργοδότες και εργαζόμενοι). 
Το όφελος από τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας για τον εργοδότη θα είναι η σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άρα η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι διπλό:

Μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς από την οποία θα έχει αύξηση στο καθαρό εισόδημά του. Περιορισμός της δυνατότητας του ασυνεπούς εργοδότη να αυθαιρετεί σε σχέση με το ωράριο εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου, τις αποδοχές κ.λπ.


Επισημαίνεται ότι σήμερα η εισφοροδιαφυγή φθάνει περίπου το 30% επί των εσόδων των Ταμείων και οι απώλειες του συστήματος συνολικά ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 9 δισ. ευρώ.