30 Δεκ 2010

Η Ασία πλουτίζει, η Ευρώπη γερνά και οι ΗΠΑ... ξανανιώνουν


Οι αλλαγές στη δημογραφική κατανομή των κατοίκων του πλανήτη προοιωνίζουν επιτάχυνση του ρυθμού μεταφοράς της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας - φευ, και του πλούτου... - εκ Δυσμών προς Ανατολάς.
Διότι μπορεί οι κατά κεφαλήν διαφορές σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα να παραμένουν αβυσσαλέες, όμως σε...
 
απόλυτους αριθμούς η συνεχιζόμενη κατακλυσμιαία αύξηση του πληθυσμού των λεγόμενων «αναδυόμενων αγορών» της Ασίας, που καταγράφεται όχι μόνο στην Κίνα και την Ινδία αλλά και σε άλλες πολυπληθείς χώρες, όπως είναι η Ινδονησία ή οι Φιλιππίνες, υπαγορεύει τη μετακίνηση του οικονομικού κέντρου βάρους του πλανήτη προς τα ανατολικά.

Αυτή είναι η μία σημαντική διαπίστωση της τελευταίας έρευνας των αναλυτών του Census Bureau.
Η δεύτερη αφορά τις ΗΠΑ και είναι ενθαρρυντική, αφού το αμερικανικό ερευνητικό κέντρο προβλέπει την πτώση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού των ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Κι αυτό όχι επειδή θα αποτύχουν οι αλλαγές στο σύστημα συντάξεων και εν γένει στήριξης της τρίτης ηλικίας που επεξεργάζεται ο Ομπάμα, αλλά επειδή αναμένεται να επιταχυνθεί το μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ - διότι το αμερικανικό όνειρο ουδέποτε έπαψε να «πουλάει».
Η τρίτη διαπίστωση αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της και την Ελλάδα ειδικότερα και είναι απογοητευτική.

Οι ΗΠΑ... ξανανιώνουν

Στις ΗΠΑ οι ειδικοί καταγράφουν πτώση του ρυθμού αύξησης του αμερικανικού πληθυσμού στα χαμηλότερα ποσοστά από το 1940 (υπολογίζεται η χώρα αριθμεί αυτή τη στιγμή 308.745.538 κατοίκους). Αλλά, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το Census Bureau, «ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού αποτελεί μια από τις μείζονες μεταβλητές της ανάπτυξης, αφού οι νεότεροι άνθρωποι και τεκνοποιούν και εργάζονται για να καταβάλουν φόρους» - για να πληρώσουν οι μελλοντικές κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον τις συντάξεις στους ηλικιωμένους και για να διασώσουν τις τράπεζες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που θα καταρρεύσουν στις επόμενες κρίσεις.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πληθυσμιακή εξέλιξη της κάθε χώρας θα καθορίσει και την οικονομική της τύχη. Ετσι, το 2015 ο αριθμός των κατοίκων στις ΗΠΑ θα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 1%, όπως εκτιμά το Census Bureau. Στην Κίνα, που είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, ο ρυθμός θα είναι 0,4%. Προβλέπεται όμως μια γήρανση του πληθυσμού της χώρας εξ αιτίας των μέτρων ελέγχου των γεννήσεων, που εφαρμόζουν οι κινεζικές αρχές - ως γνωστόν στα νέα ζευγάρια επιτρέπεται να αποκτούν μόνο ένα παιδί και για λόγους κατανοητούς πλην απαράδεκτους τα παιδιά αυτά είναι συνήθως αγόρια... Στην Ινδία που έχει ήδη «πιάσει» το 1 δισεκατομμύριο κατοίκους, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού θα είναι 1,2% το 2015.

Ελλάδα και Ευρώπη γερνούν...

Στους αντίποδες, στη Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης, προβλέπεται μείωση του πληθυσμού με ετήσιο ρυθμό 0,2% το 2015. Σημειωτέον ότι το 1995 ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξανόταν με ρυθμό 0,3%. Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι εξίσου απογοητευτικές, αφού το Census Bureau προβλέπει αύξηση του πληθυσμού από τα 10,750 εκατ. κατοίκους που είναι σήμερα στα 10,776 εκατ. το 2015, προβλέπει όμως συρρίκνωση του πληθυσμού στα 10,671 εκατ. κατοίκους το 2025. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι σήμερα 0,1%, το 2015 αναμένεται να είναι μηδενικός, ενώ το 2025 αναμένεται να είναι αρνητικός (-0,2%).

Αν και ο αριθμός των παιδιών που γεννά κάθε γυναίκα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς από τα 1,4 παιδιά (το 2010 και το 2015) στα 1,5 παιδιά το 2025, ο αριθμός των γεννήσεων ανά 1.000 κατοίκους αναμένεται να πέσει από τις 9 γεννήσεις (το 2010 και το 2015) στις 8 γεννήσεις το 2025. Σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα τα πράγματα είναι διφορούμενα. Θετικά μεν για τον, ας πούμε, «κοινωνικό πολιτισμό» της χώρας, καθώς το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί από τα 80 χρόνια (το 2010 και το 2015) στα 82 χρόνια (2025). Αρνητικά όμως για τους ίδιους τους γηράσκοντες και βεβαίως για το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, αφού θα μειωθούν οι φορολογούμενοι και εν γένει οι εισφέροντες για την καταβολή συντάξεων.

Ο πληθυσμός ολόκληρης της Ευρώπης θα συρρικνώνεται την επόμενη 15ετία, καθώς φαίνεται πως είτε θα αποδώσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης είτε θα πειστούν οι Ασιάτες, οι Αφρικανοί και οι άλλοι απόκληροι του πλανήτη ότι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά και προκοπή εδώ. Οι επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι βεβαίως αρνητικές, καθώς το ίδιο το Γραφείο σημειώνει ότι «μείωση του πληθυσμού σημαίνει μείωση του εργατικού δυναμικού και της δυνατότητας παραγωγής πλούτου και ανάπτυξης της οικονομίας». Εν κατακλείδι, το Census Bureau προβλέπει όξυνση του δημογραφικού προβλήματος στη Γηραιά Ηπειρο, που θα συνεχίσει να γερνά. Και να γερνούσε τουλάχιστον όμορφα...

ΠΗΓΗ: το βημα on-line