11 Δεκ 2010

Δημοψήφισμα αν πληγούν τα συμφέροντα της χώρας από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής


Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και προσφυγής σε δημοψήφισμα, άφησε χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, εάν τα συμπεράσματα της επικείμενης κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας.

Μάλιστα, διευκρίνισε, ότι το έχει....

θέσει ο ίδιος στην γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα καλέσει σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς, εν όψει της συνόδου κορυφής (16-17 Δεκεμβρίου).

Για τον κ. Παπανδρέου αν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, που θα προκύψει από την σκληρή διαπραγμάτευση που αναμένεται, υπάρξουν ζητήματα που πλήττουν τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τότε ίσως θα πρέπει «να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός».

Η σαφής προειδοποίηση του Πρωθυπουργού έχει ως κύριο αποδέκτη την κυρία Μέρκελ και τις γερμανικές πιέσεις που ασκούνται και θα κορυφωθούν στην σύνοδο των Βρυξελλών, ως προς τον χαρακτήρα και τον ρόλο του μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, απαιτήσεις οι οποίες συνιστούν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας, καθώς προβλέπουν ακόμη και στέρηση ψήφου στα ευρωπαϊκά συμβούλια για χώρες-μέλη οι οποίες εμφανίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Είναι ένα από τα ζητήματα εξάλλου, στα οποία ο κ. Παπανδρέου έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την γερμανίδα καγκελάριο. Υπό το φάσμα των σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν για την τύχη της συνοχής της Ε.Ε., αλλά και ενδεχόμενων δυσμενών αποφάσεων για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις ελληνικές προτάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line