11 Δεκ 2010

Πρωτοβουλίες του Π. Μπεγλίτη για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποφυγή των λουκέτων στα μεγάλα εργοστάσια του νομού

Πολύωρη συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ,στο πολιτικό του γραφείο στην Κόρινθο ,ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης ,με τους προέδρους των εργατικών Κέντρων Κορίνθου και Κιάτου ,καθώς και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων. Θέματα συζήτησης,η απασχόληση ,η ανεργία και η ανάπτυξη στο νομό Κορινθίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κάτω απο την βαριά σκια των αποφάσεων του πρόσφατου υπουργικού συμβουλίου και των δραματικών εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα. .
Μετά το πέρας της σύσκεψης  ,ο υπουργός ανέφερε....
πως στους δύσκολους καιρούς οι εργαζόμενοι έχουν συνείδηση των προβλημάτων ,αλλά εκφράζουν και τις εύλογες ανησυχίες τους για το εργασιακό τους μέλλον.
"Στην Κορινθία η ανεργία καλπάζει ,ξεπερνά το 20%,η αποβιομηχάνιση είναι μια σκληρή πραγματικότητα.Μεγάλες επιχειρήσεις στον ευρύτερο χώρο της Κορίνθου, κινδυνεύουν να κλείσουν. Παραμένει μεγάλο ζητούμενο και για την κυβέρνηση μας και θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ,το θέμα της ανάπτυξης του τόπου μας ,της ανάπτυξης της Κορινθίας μας.
Συμμερίζομαι απόλυτα τις ανησυχίες των εργαζομένων και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τους φόβους τους. Περνάμε μια δύσκολη ,εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία ως χώρα.Η κρίση είναι συστημική ,είναι δομική ,είναι διαρθρωτική.Αφορά το μοντέλο της ανάπτυξης της χώρας μας, των τελευταίων 25 ετών.Ένα μοντέλο ανάπτυξης που σήμερα βρίσκεται σε μεγάλα αδιέξοδα.
Καλούμαστε ,ως κυβέρνηση ,να αναλαβουμε τις ευθυνες μας απέναντι στους εργαζομένους. Να βρούμε λύσεις ,που δεν είναι εύκολες.Οφείλουμε να  τις αναζητήσουμε στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο των αντικειμενικών δυνατοτήτων ,ώτσε να αποτρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα.
Θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ,πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα .Μπροστά στα διλλήματα  του τύπου ή μειώνεται ο μισθός ή κλείνουν οι επιχειρήσεις και  φεύγουν σε άλλες χώρες,η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε και στο θέμα των εργασιακών σχέσεων ,με ένα ρεαλισμό που επιβάλλει η κρίσιμη κατάσταση. Πιστεύω ότι παρά τα προβλήματα ,τα οποία και επεσήμανα κατα την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ,υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία ,τα οποία πρέπει να ενισχύσουμε ,έτσι ώστε να μην επέλθει η πλήρης κατάρρευση στον εργασιακό τομέα. Π.χ. Να επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις ,να συνεχίζει να υφισταται το πλαίσιο της Εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας .Δυο σημαντικά σημεία και στοιχεία ,που η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί ,απο την δυναμική και την πραγματικότητα της οικονομίας .."


ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ  FULGOR 

Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα της Fulgor είπε τα εξής : "Συναντήθηκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας ,ο οποίος εξλεφρασε την βούληση της Εθνικής να βρεθεί ικανοοιητική λύση για την διαχείριση του χρέους της εταιρίας ,έτσι ώστε η νέα εταιρία ,ελπίζω αξιόπιστα ,ν αναλάβει την επιχείρηση ,να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας ,ν ανακουφισθούν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση."




ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ  ΚΑΙ ΤΗ  LANDIS

"Θα υπάρξει ένα  πρόγραμμα ,υποβολή πρότασης για την ανάληψη προμηθειών απο τη ΔΕΗ. Υπήρξε συνάντηση με τον υφυπουργό κύριο Μανιάτη .Συναντήσεις ,στις οποίες συνέβαλα ,υπήρξαν επίσης μεταύ  της LANDIS και του υπουργείου Περιβάλλοντος και με την ΔΕΗ ,ώστε να δώσουμε στις μεγάλες επιχειρήσεις  προοπτική ."


ΑΜΕΣΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΠΕ

"Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας άμεσα πλέον κι όχι μεσοπρόθεσμα ΒΙΠΕ στην Κόρινθο ,αλλά και στην περιοχή της Δυτικής Κορινθίας. Ανέλαβα να συζητήσω το θέμα με τους συναδέλφους υπουργούς ,έτσι ώστε να βρούμε άμεσα λύση και να προχωρήσουμε την χροθέτηση βιομηχανικής ζώνης στην Κόρινθο."

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΟΑΕΔ

"Ανέλαβα την δέσμευση να προχωρήσω στην ενδυνάμωση σε προσωπικό του ΟΑΕΔ ,ενδυνάμωση της Εργατικής εστίας ,της Επιθεώρησης Εργασίας ,των Ιατρείων του ΙΚΑ ,έτσι ώστε οι εργαζόμενοι αλλά και οι άνεργοι να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ."



"Θα βρίσκομαι στο πλευρό των εργαζομένων"

Στο τέλος της τοποθέτησης του ο κύριος Μπεγλίτης τόνισε :"Θα είμαι δίπλα στους εργαζόμενους του νομού μας κι αν χρειαστεί και σε κριτική στάση απέναντι στις επιλογές.Παράλληλα ,όμως , όλοι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για να σώσουμε την χώρα. Είναι μια ευθύνη εθνική για την επιβίωση της χώρας μας ,για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας."