12 Δεκ 2010

Σε 70 δισ. ευρώ το χρόνο φθάνει το ύψος της μαύρης οικονομίας


ΠΟΣΟ που υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ κρύβεται κάθε χρόνο στη σκιά της μαύρης οικονομίας. Πρόκειται για χρήματα που φθάνουν και με το παραπάνω, για να πληρωθεί τοις μετρητοίς το δάνειο που λάβαμε.... 

υπογράφοντας το μνημόνιο, χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από μισθωτούς και συνταξιούχους και να πουληθεί ούτε ένα στρέμμα κρατικής γης.

Μόνο η φοροδιαφυγή υπολογίζεται στα 36 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το υπόλοιπο χρήμα «ξοδεύεται» σε σπατάλη και σε άδηλες πληρωμές (φακελάκια, γρηγορόσημα κ.λπ.).

Το ποσό προκύπτει από υπολογισμούς κρατικών υπηρεσιών, οργάνων της Ε.Ε., ερευνητών, πανεπιστημίων και του ΙΟΒΕ. Δεν είναι «θεωρητικό», είναι μία πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, χωρίς να έχει μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση καταφέρει να την περιορίσει.

Το πρόβλημα υπήρχε, αλλά ούτε το 2010 λύθηκε. Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, τελικά, αναβλήθηκε για την αρχή του 2011. Κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο εκτιμάται, πλέον, ότι θα αποκτήσει η κυβέρνηση εικόνα για το δούναι και λαβείν του Δημοσίου με ηλεκτρονικά μέσα (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα). .

 Ελλείψει συγκεντρωτικών στοιχείων για τη μισθοδοσία του Δημοσίου (στην ενιαία αρχή πληρωμών αυτή τη στιγμή υπάρχει εικόνα μόνο για 200.000 περίπου υπαλλήλους κάποιων υπουργείων) περικόπτονται ξανά μισθοί «οριζοντίως», δηλαδή δικαίως αλλά και αδίκως.

Το μεγάλο... παρακλάδι

Μελέτες του πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ καθηγητή Ν. Τάτσου, αλλά και του διακεκριμένου στο πεδίο οικονομολόγου Φ. Σνάιντερ υπολογίζουν την παραοικονομία στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 70 δισ. ευρώ περίπου. Από το ποσό αυτό ένα μέρος αποτελεί το... παρακλάδι της παραοικονομίας, τη φοροδιαφυγή, η οποία σύμφωνα με έρευνα υπολογίζεται ότι στερεί από το κράτος 36 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα «βουνό» μέτρα, για να φέρει στα κρατικά ταμεία 7,83 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα το 2011, όταν κάθε χρόνο χάνει μόνο από τη φοροδιαφυγή 36 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η απώλεια εσόδων από ΦΠΑ υπολογίζεται στα 7,7 δισ. ευρώ και από τη φορολογία εισοδήματος στα 9,3 δισ. ευρώ.

Τι δείχνουν διάφορες μελέτες για τη φοροδιαφυγή ανά είδος εσόδων:

*Μόνο από τον ΦΠΑ κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει 7,7 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μελέτη της εκτιμά ότι η φοροδιαφυγή στο συγκεκριμένο πεδίο φθάνει στο 30% των συνολικών εισπράξεων.

Πρακτικά το 2011 στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 18,03 δισ. ευρώ (όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός) αντί για 25,8 δισ. ευρώ που θα έμπαιναν στον κρατικό κορβανά, αν μπορούσε να συλληφθεί το σύνολο της φοροδιαφυγής.
 

*Η απώλεια δεν περιορίζεται μόνο στον ΦΠΑ αλλά στο σύνολο των έμμεσων φόρων. Για παράδειγμα, το λαθρεμπόριο καυσίμων υπολογίζεται από παράγοντες της αγοράς σε 2,5 δισ. ευρώ.

*Στην άμεση φορολογία ξένες μελέτες εκτιμούν, ότι η κατάσταση είναι ανάλογη. Χιλιάδες φορολογούμενοι κρύβουν το φορολογητέο τους εισόδημα.
Σύμφωνα με μελέτη  δεν δηλώνεται το 10% του εισοδήματος, γεγονός που οδηγεί σε μείωση κατά 26% των φορολογικών εσόδων.
Σε αριθμούς, τη στιγμή που το 2011 αναμένουμε ως συνολικά έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος 14,8 δισ. ευρώ, αν δε υπήρχε φοροδιαφυγή θα λαμβάναμε 20 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,2 ευρώ περισσότερα το χρόνο.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η μεγαλύτερη απόκρυψη εισοδήματος απαντάται στους ελεύθερους επαγγελματίες (σ.σ.: σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι επιχειρηματίες). Στη μελέτη εκτιμάται ότι κρύβουν το 25% των εσόδων τους. Αλλες εκτιμήσεις που επικαλούνται οι ερευνητές, κάνουν λόγο για φοροδιαφυγή ακόμη και του 75% των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο.

Ταυτόχρονα «αφανές» και άρα αφορολόγητο παραμένει το 50% των εσόδων των γεωργών που αναδεικνύονται σε πρωταθλητές φοροδιαφυγής ως απόλυτο μέγεθος, αλλά τα πραγματικά εισοδήματά τους είναι μικρότερα.

ΠΗΓΗ: enet.gr